Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Overgewicht 12-18 jaar

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar gaan steeds meer zelf bepalen wat ze eten en drinken. Dat zijn niet altijd de meeste gezonde keuzes. De meerderheid van de jongeren in Nederland drinkt te veel frisdrank, eet te veel snacks en eet te weinig groente en fruit. Dat terwijl gezonde voeding juist hard nodig is tijdens puberteit om een gezonde basis te leggen voor een goede volwassen lichaam.

jongeren snacken gezond

Hoe bereik je jongeren?

1. Gezonde Schoolkantine

School is de meest kansrijke setting om invloed te hebben op het eetgedrag van jongeren. Via scholen zijn álle jongeren te bereiken. Met een gezond en duurzaam aanbod in de schoolkantine zorg je dat iedere jongere op een makkelijke manier een gezonde en duurzame voedselkeuze kan maken. Ook geef je met een gezondere schoolkantine aan leerlingen mee dat gezond eten en drinken vanzelfsprekend is.

Het Voedingscentrum biedt gratis ondersteuning aan scholen. Onze adviseurs Eetomgevingen begeleiden scholen naar een gezondere kantine. Laat voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) scholen in je gemeente gebruik maken van deze hulp.

Voorbeeld: In samenwerking met het Voedingscentrum ondersteunt GGD Amsterdam vo- en mbo-scholen in de regio bij het gezonder en duurzamer maken van het aanbod in hun schoolkantines.

Tip: gezonde schoolmaaltijden stimuleren

Als gemeente kun je een gezonde schoolmaaltijd stimuleren door hiervoor subsidies aan te bieden aan scholen. Gezond eten zorgt namelijk voor energie om te groeien, leren en bewegen. Voor het organiseren van een gezond schoolontbijt of een gezonde schoollunch bieden de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen houvast.

Meer weten? Bekijk onze tips en materialen over goed eten op vo- en mbo-scholen.

Voorbeeld: Het Mundus College biedt aan 375 eerstejaarsleerlingen gratis ontbijt, gefinancierd vanuit subsidiegelden. Twee coördinatoren bedenken het ontbijt en kopen de producten in. Met 73 verschillende nationaliteiten van de leerlingen wordt hierbij rekening gehouden met verschillende dieetvoorkeuren, zoals halal en vegetarisch. Moeders van leerlingen helpen met het bereiden van de ontbijtjes. Klassenvertegenwoordigers halen een kar met ontbijtjes op om te eten tijdens het eerste lesuur. 

sluiten
Tip: hulp van een Gezonde School-adviseur
Een Gezonde School gaat net een stapje verder dan de Gezonde Schoolkantine. De school gaat dan ook aan de slag met voedseleducatie, het signaleren van gezondheidsproblemen en andere leefstijlthema's. Is een school goed bezig op gebied van voeding, dan kun ze dat laten zien door het themacertificaat Voeding. Als gemeente kun je in het beleid een doelstelling opnemen over het gewenste aantal scholen dat het themacertificaat. Een Gezonde School-adviseur van jouw lokale GGD kan scholen op weg helpen. 
sluiten

2. Voedseleducatie

Jongeren die meer weten over voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) en beschikken over meer voedselvaardigheden hebben een grotere kans op eetgewoonten die bijdragen aan hun eigen gezondheid en die van het milieu.

Het Voedingscentrum biedt lespakketten en lesinspiratie aan voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Andere kwalitatief goede lespakketten zijn te vinden in de database van het Loket Gezond Leven.

Voorbeeld: De gemeente Ede biedt scholen financiering om aan de slag te gaan met voedseleducatie op basisscholen en middelbare scholen. Lees hoe ze dat doen.

Tip: aandacht voor voedselvaardigheden

Voedseleducatie is meer dan alleen kennisoverdracht. Door kennis te combineren met het aanleren van voedselvaardigheden is het effect van voedseleducatie groter. Dit kan bijvoorbeeld met een excursie, een gastles of koken op school. Om voeding op een leuke manier onder de aandacht te brengen bij leerlingen bieden we lesinspiratie voor middelbare scholen en lesinspiratie het mbo. 

Voor meer ondersteuning kun je terecht bij de  Jong Leren Eten-makelaars. Basis-, vo- en -mbo scholen kunnen voor de uitvoering van activiteiten gericht op voedselvaardigheden een bijdrage aanvragen via de Stimuleringsregeling 'Lekker naar buiten!'

sluiten

3. Meer mogelijkheden

Naast bovenstaande programma's kunnen gemeenten ook via beleid en regelgeving bijdragen aan een gezonde en duurzame eetomgeving. De werkgroep Citydeal Voedsel op de Stedelijke Agenda biedt een overzicht van de instrumenten die je als gemeente kunt inzetten.

Hieronder lees je over 2 beleidsmogelijkheden met daarbij een praktijkvoorbeeld.

Vergunningenbeleid

Als gemeente kun je in het vergunningenbeleid maatregelen opnemen om eetomgevingen te verbeteren. Zo kun je bepalen welk type voedselverkooppunt waar mag komen en waar het aanbod aan moet voldoen. Voor het aanpakken van de dichtheid aan ongezonde voedselverkooppunten kun je beginnen met specifieke locaties waar jongeren veel komen. Neem bijvoorbeeld een minimale afstand van ‘ongezonde aanbieders’ tot schoollocaties en/of sportvelden op. Het Raamwerk eetomgeving vo- en mbo-scholen (pdf) geeft handvatten hoe je vanuit de gemeente integraal aan de slag kunt gaan met de omgeving rondom school.  

Aan de slag met sportlocaties en -evenementen? Dat doe je met onze checklists, gebaseerd op de Richtlijn Eetomgevingen. De JOGG-Teamfit coaches kunnen hierbij ondersteuning bieden. Ook kun je je als gemeente aansluiten bij het Convenant gezonde sportevenementen.

Voorbeeld: De gemeente Groningen heeft in haar Nota Standplaatsen opgenomen dat in een straal van 250 meter rond scholen geen gefrituurde producten mogen worden verkocht.

sluiten
Reclamebeleid

Als gemeente kun je in het reclamebeleid regels vastleggen over reclame voor voedingsmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld vastleggen dat er geen kindermarketing mag zijn voor ongezonde producten buiten de Schijf van Vijf op openbare ruimten waar veel jongeren komen. Een algeheel reclameverbod op ongezond voedsel op bepaalde locaties kan ook een optie zijn.

Voorbeeld: Gemeente Amsterdam heeft zich aangesloten bij de Alliantie Stop Kindermarketing Ongezonde Voeding. Zo is er in Amsterdam al een verbod op kindermarketing in de metro. Dit is onderdeel van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Daarmee zet Amsterdam flink in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen.

sluiten