Help ons met een kort onderzoek
Wij willen dat de professionals-website zo goed mogelijk bij jouw behoeftes aansluit. Help ons daarmee met het invullen van 6 vragen. Voor je het weet ben je klaar. Het is handig als je de vragenlijst pas invult ná je bezoek aan de website. Bedankt!
Vul het onderzoek in.
Weerbare, gezonde inwoners die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis in 2040. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Om dit doel te bereiken, is gezonde voeding een belangrijke basis. Door gezond te eten verklein je de kans op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien helpt het om een gezond gewicht te behouden en overgewicht terug te dringen. En gezonde voeding is van belang om vitaal ouder te worden.
Een integrale aanpak die inzet op voedselvaardigheden én gezondere eetomgevingen is noodzakelijk voor een gezonde generatie in 2040. Als gemeente kun je hieraan bijdragen door in te zetten op de GALA-thema’s aanpak overgewicht en obesitas (als onderdeel van gezonde leefstijl), gezonde leefomgeving en valpreventie. Het Voedingscentrum biedt hierbij ondersteuning via verschillende programma’s die aansluiten bij lokale gemeente aanpakken. Voor de financiering van de uitvoering kun je gebruik maken van de Specifieke Uitkering (SPUK).
Om aan de slag te gaan kun je gebruikmaken van onze bouwstenen. Hieronder lichten we een aantal GALA-thema's uit.
Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Van alle 2- tot 25-jarigen in Nederland heeft 1 op de 6 overgewicht. Dit vergroot de kans op ziektes en psychische problemen. Als overgewicht eenmaal is ontwikkeld, lukt het slechts in 20 procent van de gevallen om blijvend terug te keren naar een gezond gewicht.
Juist daarom is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van gezonde eetgewoontes. Lees hieronder wat je als gemeente of GGD per doelgroep met onze ondersteuning kunt doen.
We worden in grote mate blootgesteld aan ongezond voedsel. Zo is het aantal fastfoodrestaurants in Nederland tussen 2013 en 2018 gemiddeld met 22% toegenomen. Onze leefomgeving maakt het uitdagend om ongezonde voedselverleidingen te weerstaan. Lees in onze factsheet meer over de invloed van de leefomgeving op onze voedselkeuzes.
De gemeente heeft een sleutelrol bij het toe werken naar een gezonde leefomgeving, waarin de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze is.
In Nederland valt elke 5 minuten een 65-plusser zo ernstig dat spoedeisende medische hulp nodig is. Ouderen met ondervoeding hebben een grotere kans om te vallen, omdat hun spiermassa, spierkracht en balans verminderd is. Gezonde voeding met voldoende eiwitten, vitamine D en calcium is van groot belang voor het behoud van sterke botten en spieren.
Ga als gemeente aan de slag met het GALA-thema valpreventie en breng het belang van een gezond voedingspatroon bij ouderen onder de aandacht. Zorg dat ondervoeding wordt beperkt in jouw gemeente. Bekijk welke handvatten hierbij kunnen helpen.