Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voortgezet onderwijs

Wil jij aandacht besteden aan voeding in de les? Jong geleerd is oud gedaan! Op deze pagina vind je onze lesmaterialen en ideeën om in het voortgezet onderwijs met goed eten aan de slag te gaan.
Jongeren op het voortgezet onderwijs leren over gezond eten. Deze tips en adviezen vertellen hoe je dat aan kunt pakken als docent.

Gratis online lespakket: Weet wat je eet

Met het gratis lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum leren jongeren alles over gezond, veilig en duurzaam eten. Het gaat om 6 online lessen die leerlingen zelfstandig kunnen volgen. Ideaal dus, want je kunt het ook op afstand geven. Het lespakket is in 2022 inhoudelijk herzien en in een nieuw jasje gestoken!

Al 20.000 leerlingen per jaar gebruiken Weet wat je eet. En daar zijn we blij mee. Want niet ieder kind krijgt kennis over voeding en voedselvaardigheden mee vanuit huis. Weten wat goed eten is – daar hebben jongeren hun hele leven profijt van.

Lees meer over Weet wat je eet en andere lespakketten

Suikerklontjesposter

Frisdrank en sap zijn populaire drankjes onder jongeren. Maar weten ze eigenlijk hoeveel suiker ze daarmee binnenkrijgen? Op onze nieuwe suikerklontjesposter kunnen leerlingen in een oogopslag zien hoeveel suiker er in hun favoriete drankje zit. Dat kan jongeren bewust maken van de (on)gezondheid van deze dranken.

Als LO-docent kun je de suikerklontjesposter inzetten als gespreksstarter bij je eigen lessen. Bijvoorbeeld als het gaat over het behouden van een goede energiebalans. Docenten kunnen de poster ook ter ondersteuning inzetten bij het geven van lessen over gezonde en duurzame voeding, bijvoorbeeld met het lespakket Weet wat je eet.

Je kunt de poster ophangen op plekken waar leerlingen vaak komen, bijvoorbeeld bij de klaslokalen of in de kleedkamers van de gymzaal. Zijn deze drankjes te koop in of vlakbij het schoolgebouw? Hang de poster dan niet te dicht bij de verkoopplek op. De afbeeldingen kunnen namelijk ook het effect van reclame hebben. Het zien van een product kan aanzetten tot het bewust of onbewust zin krijgen erin.

De poster is te bestellen in onze webshop. Op deze pagina leggen we aan jongeren meer uit over suiker in drankjes en zijn ook afbeeldingen met het aantal suikerklontjes in ijskoffies en zuiveldranken te vinden.

Aandacht voor voedseleducatie

School is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Toch zit voedseleducatie niet standaard in de lesprogramma’s. Docent Chantal vertelt in deze video dat het heel belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

Laat zien dat je gezond bezig bent op school!

Vind je lesgeven over voeding belangrijk en besteed je jaarlijks aandacht aan voedseleducatie? Door een lespakket te gebruiken of door aandacht te besteden aan voeding aansluitend op bestaande lesstof bijvoorbeeld? Dat is een gezonde actie die je mag laten zien! Vraag daarvoor gratis het Collectiebord van de Gezonde Schoolkantine en het Opstapjespakket aan. Wij helpen scholen vervolgens graag op weg naar de gezondere schoolkantine en de bijbehorende Schoolkantine Schaal. Lees meer over de Gezonde Schoolkantine.