Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs

Wil je structureel aandacht besteden aan voeding in de les? Hieronder vind je verschillende opties.

Gratis online lespakket: Weet wat je eet

Het is nu duidelijker dan ooit. Gezond, veilig en duurzaam eten is ontzettend belangrijk. Gezond, omdat je daar onder andere je weerstand mee ondersteunt én makkelijker op een goed gewicht blijft. Veilig, om te leren hygiënisch om te gaan met voedsel, want we hebben al buikpijn genoeg van andere dingen. En duurzaam, we staan immers met zijn allen voor de uitdaging de aarde leefbaar te houden.

Met het lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum leren jongeren alles over gezond, veilig en duurzaam eten. Het gaat om online lessen. Ideaal dus, want je kunt het ook op afstand geven.

Wat biedt Weet wat je eet?

  • Het enige complete lespakket over voeding: gezond, veilig én duurzaam. En dat helemaal gratis!
  • 10 online lessen. Inclusief de speciale les ‘Kaap de keuken’, waarin we leerlingen of studenten uitdagen thuis te koken.
  • Een les kost ongeveer 30 minuten om te maken. De lessen bestaan uit stukjes informatie, video’s, interactieve opdrachten en testjes. Door vragen te beantwoorden ontdekken leerlingen of studenten of ze goed hebben gelezen en gekeken.
  • Je kunt alle lessen doen, of kiezen wat bij jouw klas past.
  • Weinig voorbereiding nodig.
  • Volg in een docentenomgeving de vorderingen van je leerlingen of studenten.
  • De lessen van Weet wat je eet sluiten aan op de kerndoelen van vmbo, havo en vwo en is ook geschikt voor het mbo.
  • Met het lespakket Weet wat je eet en de Gezonde Schoolkantine voldoet jouw school al aan 2 belangrijke voorwaarden voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School.

Voor een gezonde toekomst

Al op meer dan duizend scholen heeft Weet wat je eet leerlingen of studenten bewust gemaakt van gezond, veilig en duurzaam eten. En daar zijn we blij mee. Want niet ieder kind krijgt kennis over voeding en voedselvaardigheden mee vanuit huis. Terwijl deze kennis helpt jongeren bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding. Iedereen verdient een gelijke start. Weten wat goed eten is - daar hebben ze de rest van hun leven plezier van!

Video-rondleiding

Kaap de keuken


Lees meer over Weet wat je eet, bekijk de lessen en bestel gratis:

Overige lespakketten

Naast Weet wat je eet voldoet ook onderstaand lespakket aan de les-eisen voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School:

  • Krachtvoer: lesprogramma over gezonde voeding voor het vmbo

Materialen Schijf van Vijf

Heb je zelf lesmateriaal samengesteld? Dan vinden wij het belangrijk dat je voldoende subkernen uit het SLO-Leerplankader opneemt in je lesmateriaal. We hebben kant-en-klare teksten over de Schijf van Vijf, gebruik ervan wat je nodig hebt. Je kunt ze hier downloaden, net als het logo:

inspirerende lesmaterialen voor het middelbaar onderwijs

Doorlopende leerlijn

Voor leermiddelenontwikkelaars heeft het Voedingscentrum een doorlopende leerlijn ontwikkeld. Deze leerlijn geeft inzicht in te ontwikkelen kennis, houding en vaardigheden op het vlak van gezond en duurzaam eten voor 4- tot 18-jarigen. Lesmaterialen van het Voedingscentrum of waar het Voedingscentrum aan meewerkt zijn gebaseerd op deze leerlijn.

Bekijk de uitgebreide leerlijn op het thema Voeding van SLO, gebaseerd op onze doorlopende leerlijn. De SLO heeft ook leerlijnen op andere thema's.