Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gezondheidseducatie is leerlingen kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aanleren. Voor het voortgezet onderwijs bieden wij een online lespakket aan en hebben wij een doorlopende leerlijn ontwikkeld.

Gratis online lespakket: Weet wat je eet

De lessen van Weet wat je eet sluiten aan op de kerndoelen van vmbo, havo en vwo en is ook geschikt voor het mbo. Met het lespakket Weet wat je eet en de Gezonde schoolkantine voldoet jouw school al aan 2 belangrijke voorwaarden voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School.  

Wat biedt Weet wat je eet?

  • 9 online lessen over gezond, veilig en duurzaam eten.  
  • Een speciale praktijkles over voedselverleiding.
  • Veel keuzevrijheid: kies zelf welke lessen je leerlingen maken.
  • Een optionele eindtoets op 2 niveaus: vmbo en havo/vwo
  • Leerlingen kunnen zelfstandig thuis of in de klas aan de slag.
  • Volop uitgewerkte ideeën om klassikaal verder te gaan met de stof.


Lees meer over Weet wat je eet, bekijk de lessen en bestel gratis:

Overige lespakketten

Goed om te weten: in ons lesmateriaal staat informatie over gezond eten met de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf is in 2016 vernieuwd. Wij werken er momenteel hard aan om alle materialen aan te passen volgens de nieuwe adviezen, maar het kan zijn dat er nog informatie in staat over de oude Schijf van Vijf.

Naast Weet wat je eet voldoet ook onderstaande lespakket aan de les-eisen voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School:

  • DOiT: lesprogramma gericht op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Materialen Schijf van Vijf

Heb je zelf lesmateriaal samengesteld? Dan vinden wij het belangrijk dat je voldoende subkernen uit het SLO-Leerplankader opneemt in je lesmateriaal. We hebben kant-en-klare teksten over de Schijf van Vijf, gebruik ervan wat je nodig hebt. Je kunt ze hier downloaden, net als het logo:

Extra lessen over groente en fruit

Wil je jouw leerlingen meer bijbrengen over groente en fruit? Met de Fruit & Veggie Challenge van EU-Schoolfruit leren leerlingen op een uitdagende en prikkelende manier over de gezondheidsvoordelen, herkomst, duurzaamheid en smaak van fruit en groente. Ze verdienen punten met een interactieve quiz en scoren bonuspunten als ze goed discussiëren over een stelling. Ze kunnen stemmen met hun smartphone. Heeft de klas voldoende punten binnengehaald? Dan volgt de ontknoping in een spannend filmpje. Start meteen een les op.

Met de Fruit & Veggie Challenge voldoe je dus niet aan de les-eisen voor het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School, daarvoor zijn alleen bovenstaande pakketten geschikt.

Handboek omgaan met verleidingen

Fluitend door de chocoladefabriek (pdf, 5 mb) is een verhelderend handboek dat inzicht geeft in het gedrag van jongeren in de leeftijd van 10 tot 17 jaar. Wat doen ze om verleidingen te weerstaan en op gewicht te blijven? Welke trucs hebben ze om minder te snacken? En hoe kunnen deze inzichten helpen om jongeren niet meer te eten dan goed voor ze is? Interessant voor leerkrachten, ouders, diëtisten en artsen.

Praktijkles over voedselverleiding

De praktijkles uit Weet wat je eet is hier ook los te maken. In deze les ervaren leerlingen zelf hoe ze verleid worden. Rondom een klassikale les zijn er 2 ervaringsopdrachten over voedselverleiding: de ‘Super School Snack Battle’ en ‘Hapsnapper’. De Super School Snack Battle gaat in op het thema groepsdruk, de Hapsnapper op de verschillende principes van verleiding.

Bekijk de docentenhandleiding en stel je eigen praktijkles samen.

Docentenhandleiding (pdf, 689 kB) Docentenhandleiding - Bijlage 1 (pdf, 88 kB)
Werkmap A (zip, 5.224 kB)
Werkmap B (zip, 4.646 kB)
Werkmap C (zip, 6.436 kB)

Doorlopende leerlijn

Voor leermiddelenontwikkelaars heeft het Voedingscentrum een doorlopende leerlijn ontwikkeld. Deze leerlijn geeft inzicht in te ontwikkelen kennis, houding en vaardigheden op het vlak van gezond en duurzaam eten voor 4 tot 18-jarigen. Lesmaterialen van het Voedingscentrum of waar het Voedingscentrum aan meewerkt zijn gebaseerd op deze leerlijn. Bekijk deze doorlopende leerlijn.

Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.