Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een gezond voedingsbeleid in de kinderopvang

Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook voor een gezonde leefstijl. De kinderopvang speelt daarbij een belangrijke rol. De basis voor een gezonde kinderopvang is een goed voedingsbeleid. Wij geven handvatten om je eigen voedingsbeleid te maken, aan te passen of aan te vullen. Ook vind je op deze pagina leuke kookactiviteiten en inspiratie voor gezond broodbeleg.

In 3 stappen naar een goed voedingsbeleid

Om tot een compleet voedingsbeleid te komen, kun je eenvoudig deze stappen volgen:

Stap 1: Maak je voedingsbeleid

Gebruik ons voorbeeldvoedingsbeleid kinderopvang (Word, 4,3 MB) of v oorbeeldvoedingsbeleid gastouderopvang (Word, 4,3 MB). Daarin staan ook belangrijke links naar meer informatie. Hij kan dienen als basis voor je nieuwe beleid. Je kunt hem in zijn geheel overnemen óf je kunt er delen uit gebruiken.

Nodig de oudercommissie uit om over het voedingsbeleid te praten. Daarvoor kun je deze voorbeelduitnodiging (Word, 14 kB) gebruiken.

Stap 2: Pas je inkooplijst aan

Nu weet je welke producten je wilt gebruiken in jouw kinderopvangorganisatie. Pas daar je inkooplijst op aan.

Stap 3: Communiceer je nieuwe voedingsbeleid

Zet de belangrijkste veranderingen op een rij. Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers en voor de ouders? Licht ze vervolgens in. Om je te helpen hebben we (als Word-bestand, 16 kB):

Mogelijk zijn er ouders die vraagtekens hebben bij de veranderingen. Leg dan uit waarom de keuzes zo zijn gemaakt. Houd voet bij stuk. Je kunt aanhalen dat het Voedingscentrum de keuzes onderbouwt. Luister goed, leef je in, straal optimisme uit en respecteer de opvoedvisie van de ouders.

Houd ouders betrokken

Met onze voorbeeldteksten prikkel je ouders over het onderwerp voeding. Gebruik de teksten bijvoorbeeld voor jullie nieuwsbrief, zet ze op de website of gebruik ze als input voor social media. Bekijk en print ze hier: (als Word-bestand, 2 MB):

Bestel gratis folders voor ouders

Voor ouders kun je de volgende folders online lezen en bestellen:

Wil je meer handige tips voor het betrekken en stimuleren van ouders? Bekijk dan deze Toolkit van het RIVM. En bekijk de pagina 'Naar het kinderdagverblijf' voor ouders.

Welk eten en drinken kun je geven in de kinderopvang?

Wat kun je geven op brood, als drinken en tussendoor aan de kinderen in jouw kinderopvangorganisatie? We hebben de belangrijkste do's en don'ts in 3 overzichtelijke tabellen gezet. Handig!

Organiseer een kookactiviteit bij de kinderopvang of BSO

Samen koken met kinderen op de kinderdagopvang of BSO kan een onvergetelijke ervaring voor ze zijn. We hebben een aantal superleuke kookactiviteiten met recept-ideeën op een rij gezet die jouw locatie kan organiseren.

Koken met kinderen bij de kinderopvang (1-4 jaar)

Koken met kinderen (4-12 jaar)

Programma Gezonde Kinderopvang

Het Voedingscentrum is partner van het programma Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang maakt aandacht voor een gezonde leefstijl van kinderen (0-12 jaar) vanzelfsprekend. Alle opvangorganisaties kunnen ermee aan de slag. Zowel de dagopvang, buitenschoolse opvang, het gastouderbureau als de voorschoolse educatie, maar ook het mbo.

Binnen het programma staan 12 gezondheidsthema’s centraal. Denk aan thema’s als voeding, sociaal-emotionele ontwikkeling, bewegen, groen, dagritme, slaap, mediaopvoeding, seksuele ontwikkeling, middelengebruik, hygiëne, fysieke veiligheid en zonbescherming.

Word coach Gezonde Kinderopvang
Gezonde Kinderopvang leidt pedagogisch professionals (gratis) op tot coach Gezonde Kinderopvang. Ze leren aan de hand van het ‘Stappenplan werken aan Gezonde Kinderopvang’ hoe ze kinderen in de organisatie structureel een gezonde, actieve en veilige omgeving bieden en hoe zijzelf én hun collega’s daarbij een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. De coach wordt het aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie, schoolt collega’s en zorgt dat aandacht voor een gezonde leefstijl geborgd is in het dagelijks werk en beleid.

Hier kun je je aanmelden voor het leertraject van Gezonde Kinderopvang.
sluiten

Hoe gezond is jouw kinderopvang? Doe de test!

Hoe ver is jouw organisatie met gezondheid en gezonde leefstijl? Doe de test en ontdek het.