Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat geef ik mijn kind voor ontbijt, lunch en broodbeleg? (4-13 jaar)

Het ontbijt geeft je kind weer energie na de nacht. Ontbijten brengt de spijsvertering op gang. Bovendien voorkomt het trek in snoep of koek later op de ochtend. De lunch geeft je kind pit om de hele middag te leren en te spelen. 
Brood zorgt ervoor dat je kind bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. Per dag eet je kind:
 • van 4-8 jaar ongeveer 2 tot 4 sneetjes
 • van 9-13 jaar ongeveer 4 tot 6 sneetjes

Gezond met brood

Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Daarin zitten namelijk lekker veel vezels. Vezels zijn nodig voor een goede darmwerking en spijsvertering. In volkorenbrood zitten de meeste vezels.

Maak je eigen broodbeleg: 8 heerlijke groente- en fruitspreads

Lekker én leuk om te maken voor je kind, deze heerlijke spreads voor op de boterham. Bijvoorbeeld met banaan, aardbei, wortels of bietjes. Ook leuk om samen te maken. Bekijk ze:

Wat is gezond beleg?

Hieronder staat beleg dat in de Schijf van Vijf staat en beleg dat buiten de Schijf van Vijf staat. Geef ook dubbele boterhammen, of doe op iedere helft een ander beleg voor de variatie.

Goede keuze uit de Schijf van Vijf

 • Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham.
 • Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, verse geitenkaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
 • Notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
 • Hummus zonder zout.
 • Vis, zoals makreel, haring, zalm, heilbot, bokking en sardines.
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel en aardbei.

Uit deze belegsoorten buiten de Schijf van Vijf kun je dagelijks een keer iets kiezen

 • Vegetarische smeerworst, vleeswaar zoals kipfilet, magere knakworst of een plakje ham.
 • Salades op brood zoals komkommersalade, farmersalade.
 • Appelstroop, halvajam en honing, vruchtenhagel, hagelslag. Geef bij voorkeur een product met minder suiker, zoals halvajam.

Lees meer over broodbeleg voor volwassenen, daar vind je ook waarom bepaalde keuzes goede keuzes of minder goede keuzes zijn.

Paar voorbeelden van broodbeleg

Hier zie je een paar goede voorbeelden van broodbeleg. Ook zie je wat een normale hoeveelheid is voor op het brood.

Een paar goede voorbeelden van broodbeleg en normale hoeveelheden voor op brood.

Linksboven: zuivelspread met schijfjes aardbei en geraspte wortel met rozijnen. Rechtsboven: notenpasta zonder toegevoegd zout en suiker met schijfjes komkommer en 30+ kaas met plakjes tomaat.
Linksonder: plakjes banaan en hummus zonder toegevoegd zout met reepjes paprika. Rechtsonder: schijfjes appel en ei met kerstomaatjes.

Voor de afwisseling: havermout, muesli, ei, yoghurt

Je kunt brood afwisselen met volkoren knäckebröd of havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en met weinig of geen toegevoegd suiker.

Bekijk 16 heerlijke en makkelijk te maken ontbijtrecepten.

En: melk en fruit

Het ontbijt en de lunch zijn goede momenten om halfvolle of magere melk te drinken en wat fruit te eten (al dan niet op het brood). Bekijk hoe een volledige lunch en ontbijt er uit kunnen zien in de voorbeelddagmenu’s.

Tips voor een rustige start

Last van ochtendstress? Onze tips voor een rustig ontbijt:

 • Neem de tijd voor ontbijt. Eet ook op schooldagen samen aan tafel voor een goede start.
 • Zet de wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten.
 • Zet ’s avonds zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar.
 • Smeer ’s avonds alvast brood voor het werk of op school en leg het in de koelkast.
 • Zorg ervoor dat de werk- of schooltassen ’s avonds al ingepakt klaar staan.

Slechte ontbijter?

Als je kind ’s ochtends niet zoveel trek heeft in een boterham kun je proberen of iets anders er wel ingaat, zoals pap of yoghurt met muesli. Eventueel verschuif je een deel van het ontbijt naar het eerste eetmoment tussendoor.

Lunch op school

Bekijk onze voorbeelden van lekkere lunchtrommels

Voorbeelden van lekkere lunchtrommels voor je kind.

Vraag en antwoord

Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?

Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet is niet goed voor de gezondheid. Halvarine en margarine bevatten juist meer onverzadigd vet: een type vet dat bekend staat om goede effecten op de gezondheid.

Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om margarine uit een kuipje op brood te smeren

Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om margarine uit een kuipje op brood te smeren. Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig vetten binnen. In margarine zit meer vet dan halvarine. Met de Kies Ik Gezond?-app kun je in de supermarkt zien of het margarine of halvarine is. Je kunt ook op het etiket van een product kijken naar het vetpercentage. Voor kinderen tot 4 jaar kies je voor zachte smeerbare margarine met het hoogste vetpercentage.

Meer over gezond eten voor je dreumes of peuter

Als je kind 4 jaar is geweest adviseren we om halvarine of margarine uit een kuipje te nemen.
sluiten
Waarom adviseren jullie ook voor kinderen magere of light-varianten van zuivel en vlees?

Als je je kind halfvolle of magere melkproducten en mager vlees (zoals kip of mager gehakt) geeft, dan krijgt je kind minder verzadigd vet binnen. Volle melkproducten (zoals volle melk, volle yoghurt, roomboter en 48+kaas) en vet vlees (speklap, gehakt, worst) bevatten vooral verzadigd vet, wat niet goed is voor de gezondheid. Ook bij kinderen verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Kinderen zijn volop in de groei en hebben vetten nodig. Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren.  Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Geef ze vooral beleg en andere producten met onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in margarine, olijfolie, notenpasta, 100%pindakaas, vis en avocado.

Wat zijn light-producten en zijn ze gezond?

sluiten