Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Toewerken naar volledige maaltijden (8-12 maanden)

Vanaf 8 maanden kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een volledige maaltijd. Ook prak je de hapjes steeds minder fijn. Je gaat in de periode van 8 tot 12 maanden door met het vervangen van enkele borst- of flesvoedingen door vaste voeding, tot je kind bij 12 maanden drie volledige maaltijden met de pot mee-eet.

Van groentehapje naar maaltijd

Als je kind gewend is aan de losse smaken kun je gaan combineren met bijvoorbeeld een gare aardappel, pasta, mie, quinoa, zilvervliesrijst, vlees, of vleesvervangers toevoegen om er zo langzaam een volledige maaltijd van te maken met meer structuur.

Melkvoeding vervangen

Een goede vuistregel: er is zeker een week voor nodig om een maaltijd stap voor stap zo groot te maken dat 1 van de melkvoedingen weggelaten kan worden. Laat je kind eerst even wennen aan de nieuwe situatie voor je een volgende melkvoeding vervangt. Hoeveel melkvoedingen je nog geeft, hangt af van je kind. Voeden op verzoek blijft het beste. 2 à 3 melkvoedingen per dag is een richtlijn waaraan je je kunt houden. Bekijk hieronder het opbouwschema.

Klik op de afbeelding om te vergroten, op te slaan of te printen.

Bekijk ook onze dagmenu's

Met de pot mee-eten

Vanaf 12 maanden kan je kind met de pot mee-eten. En daarmee bedoelen we Schijf van Vijf-maaltijden en gezonde tussendoortjes die eveneens Schijf van Vijf zijn zoals groente, fruit of volkorenbrood. Het is belangrijk dat er nog geen zout wordt toegevoegd aan het eten van je kind tot hij in ieder geval 4 jaar is. Inspiratie voor een gezonde maaltijd vind je op de pagina Wat geef ik als avondeten? Je kunt naar de behoefte van je kind borstvoeding blijven geven. Over eten vanaf 1 jaar lees je alles bij dreumes en peuter.