Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingsschema's voor je baby (4-11 maanden)

In onderstaande voedingsschema’s zie je hoe je vaste voeding kunt combineren met borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding). Alle voedingsschema’s hieronder bevatten de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden. Ze zijn bedoeld als richtlijn. Niet ieder kind eet evenveel. Geef een hoeveelheid die past bij jouw kind.

Bekijk ook onze dagmenu’s (4-6 maanden)

Klik op de afbeelding om meer dagmenu's te bekijken en te downloaden.

Dagmenu's 6-8 maanden

Klik op de afbeelding om meer dagmenu's te bekijken en te downloaden.

Vitamine D voor sterke botten

Geef je kindje elke dag 10 microgram extra vitamine D tot hij 4 jaar is . Je kunt speciale druppels kopen bij de apotheek of drogist.

Met de pot mee-eten

Vanaf 12 maanden kan je kind met de pot mee-eten. En daarmee bedoelen we Schijf van Vijf-maaltijden en gezonde tussendoortjes die eveneens Schijf van Vijf zijn zoals groente, fruit of volkorenbrood. Het is belangrijk dat er nog geen zout wordt toegevoegd aan het eten van je kind tot hij in ieder geval 4 jaar is. Inspiratie voor een gezonde maaltijd vind je op de pagina Wat geef ik als avondeten? Je kunt naar de behoefte van je kind borstvoeding blijven geven.

Lees ook:

Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien?

Maak je een grotere hoeveelheid oefenhapjes in één keer klaar? Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in.

Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. Klik hier voor meer bewaartips voor je koelkast, voorraadkast en vriezer.

Het is makkelijk om babyhapjes te bewaren in een ijsblokjeshouder.

Ontdooien babyhapjes

Laat de hapjes ontdooien in de koelkast of ontdooi ze vlak voor gebruik in een potje in een pannetje met heet water (au bain-marie), in de flessenwarmer of in de magnetron. Reken voor de magnetron ongeveer per grootte van 1 eetlepel ongeveer 20 tot 30 seconden op 750 watt. Roer na de helft van de tijd het hapje goed door. Een ontdooid hapje kun je niet opnieuw bewaren of invriezen. Blijft er iets over, gooi dat dan weg.

sluiten
Is potjesvoeding gezond om te geven?

Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn. Zo went je kind niet aan ‘losse’ smaken. Kies daarom in het begin voor potjes met een enkelvoudige smaak. Ook wanneer je baby ouder wordt is het goed om het eten ongemengd aan te bieden, zodat hij de losse smaken proeft.

Waar kan ik op letten bij het kopen van maaltijdpotjes?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar, kan je kind volledige Schijf Van Vijf-maaltijden eten. Je kunt hem het beste volkoren graanproducten (zoals volkorenpasta of zilvervliesrijst) geven. Potjes gemengde babyvoeding bevatten meestal geen volkoren graanproducten. Je kunt op het etiket van een maaltijdpotje zien wat er in zit. Soms bevatten de maaltijdpotjes die geschikt zijn vanaf 1 jaar ook vleeswaar, zoals ham. Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf. Door etiketten te vergelijken kun je kiezen voor een maaltijdpotje met een gezond soort vlees uit de Schijf van Vijf, een vlees-vervanger of vis.

Welke portiegrootte moet ik aanhouden voor mijn baby?

Vaak bevatten potjes voor kleine baby’s meerdere porties. Geef in de periode van de oefenhapjes (tussen de 4 en 6 maanden) dus niet meteen het hele potje maar begin met een paar lepeltjes en bouw dat langzaam op. Lees meer over de oefenhapjes.

Zelf hapjes maken?

Je kunt ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met fruithapjes, groentehapjes of andere hapjes van producten uit de Schijf van Vijf. Lees meer over hoe jij zelf hapjes kunt maken.

Tip: Je kunt wat eigen gemaakte hapjes invriezen, zo heb je ook wat bij de hand voor de dagen dat je weinig tijd hebt!

Babyvoeding uit een potje moet aan strenge eisen voldoen en is niet per se slecht. .

sluiten
Mag mijn kindje al kruiden hebben?
Baby's en jonge kinderen mogen kruiden eten. Normaal gebruik van kruiden om een gerecht op smaak te brengen is niet slecht voor ze. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.

Goede kruiden voor je baby om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij

Pittige kruiden

Pas in het begin op met de wat pittigere kruiden zoals kerrie, paprikapoeder en peper. Wacht daarmee tot de mildere kruiden goed gaan. Het is goed om te variëren en vermijd het vaak en veel gebruik van één soort kruid.

Geen zout

Geef jonge kinderen onder de 4 jaar liever geen kruiden waar ook zout in zit. Dat is niet goed voor hun nieren. Ook voor oudere kinderen is te veel zout niet gezond.

Thee

Geef baby’s nog geen kaneelthee, venkelthee of anijsthee. In deze soorten kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten die niet goed voor ze zijn. In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs en soms ook kaneel. Drink als je borstvoeding geeft ook geen (borstvoedings)thee met venkel, anijs of kaneel vanwege de schadelijke plantengifstoffen die hierin kunnen zitten.

sluiten
Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby?

Wanneer je kindje af en toe wat brood krijgt, kun je dat afwisselen met pap. Tot 1 jaar geef je nog geen gewone melk. Vanaf 6 maanden kun je ook af en toe pap geven. Je kunt pap klaarmaken met moedermelk of met opvolgmelk. Als je het met moedermelk maakt, blijft de pap wat dunner door een enzym in de moedermelk.

anaf 6 maanden kun je pap maken van opvolgmelk.  Pap van moedermelk blijft dunner.

Welke pap kun je geven aan je baby?

Er zijn allerlei kant-en-klare, voorgekookte, fijne of grovere papgranen te koop. Begin altijd met pap van rijstebloem en stap langzaam over op een grovere soort, zoals tarwe. Lees meer over papsoorten die geschikt zijn voor baby's.

Hoe geef je pap aan je baby?

Strooi het pappoeder in moedermelk of warme opvolgmelk en roer het goed door. Gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Het is beter voor de mondmotoriek om de pap te geven met een lepel in plaats van een fles, ook wel "papfles" genoemd. Pap geven met een lepel gaat langzamer, waardoor de darmen van je baby meer tijd hebben om het te verwerken. Daardoor kan je baby minder snel last van buikpijn krijgen. Als je de pap te dun vindt om te geven met een lepel, dan kun je minder melk bij het pappoeder doen.

Liever brood dan papjes

Brood vervangen door pap kan, maar je kunt het beter niet te vaak doen. Door brood te eten leert je kind namelijk beter kauwen. Zo ontwikkelen de mondspieren zich beter, wat ook belangrijk is voor de spraakontwikkeling van je kind.

sluiten
Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau?

Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau zijn je eerste hulp bij voedingsvragen over je kind. Je kunt ze al je vragen stellen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe geef ik borstvoeding of flesvoeding?
  • Hoe weet ik of mijn kind genoeg binnenkrijgt?
  • Wanneer kan ik starten met ander eten dan borst- of flesvoeding?
  • Wat doe ik als mijn kind niet wil eten?
  • Heeft mijn kind een gezond gewicht?
  • Wat kan ik tussendoor geven?

Tip: schrijf je vragen van tevoren op.

Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau zijn je eerste hulp bij voedingsvragen over je kind.
Als het nodig is verwijzen ze je op het consultatiebureau bijvoorbeeld naar een (kinder)diëtist of een lactatiekundige bij een specifieke vraag over borstvoeding.

Info op onze site

Misschien dat je het antwoord op je vraag ook op onze site kan vinden. Kijk op onze pagina's over:

sluiten