Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe maak ik groentehapjes voor mijn baby?

Een gezond groentehapje voor je baby kun je heel makkelijk zelf maken, door de groente te bereiden en daarna te prakken of pureren. Op deze pagina vind je meer informatie over het geven van groentehapjes en we delen recepten die je in een handomdraai maakt. Je kunt beginnen met de eerste hapjes als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is. Omdat de hapjes dan nog niet in de plaats komen van melkvoeding, noemen we het oefenhapjes.

Welke groente kun je een baby geven?

Elke soort groente is geschikt voor baby’s. Je kunt bijvoorbeeld eerst de wat zachtere smaken van bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen laten proeven. Gaat het goed? Maak dan ook groentehapjes van andere groentesoorten. Het is goed om te beginnen met 1 losse smaak. Na een tijdje kun je smaken combineren. Bijvoorbeeld wortel met courgette of tomaat met broccoli. Begin met een paar lepeltjes per keer en bouw het langzaam op.

Mag mijn baby ook nitraatrijke groenten eten?

Vroeger werd gedacht dat je een baby beter geen nitraatrijke groente kon geven. Maar baby’s kunnen alle groenten uitproberen, ook nitraatrijke groente zoals andijvie, rode bieten, bleekselderij of spinazie. Onderzoek laat zien dat bij het eten van nitraatrijke groente de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Je kunt dus lekker met verschillende soorten groente variëren.

Moet ik per se met groente beginnen als ik start met de oefenhapjes?

Soms wordt beweerd dat je met groente moet beginnen zodra je start met het geven van de oefenhapjes. Maar je kunt haast alle gezonde producten als oefenhapje geven, zoals bijvoorbeeld groente, fruit, aardappelen, vis en vlees. Het maakt niet uit met welk gezonde oefenhapje je start. Je kunt dus ook met oefenhapjes lekker variëren. Lees hierover meer op de pagina over oefenhapjes. Er zijn een aantal producten die je beter nog niet kunt geven, bekijk de lijst.

Hoe maak ik groentehapjes klaar? (algemeen)

Je kunt als je groentehapjes maakt in een keer meerdere hapjes klaarmaken en in de vriezer doen. Zo ga je te werk:

  1. Was de groente goed onder stromend water. Verwijder eventueel lelijke plekjes of blaadjes.
  2. Kook de groente zonder zout in een bodempje water gaar. Bekijk de kooktijd per groentesoort.
  3. Laat afkoelen in een bak met koud water.
  4. Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine.
  5. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.
  6. Verpak de rest van de hapjes in diepvrieszakjes of –doosjes en sluit ze goed af. Je kunt ze ook in een bakje voor ijsblokjes doen. Sluit de ijsblokjeshouder wel goed af, door ze in een diepvrieszakje of een diepvriesdoosje te doen. Er zijn ook ijsblokjeshouders met deksel te koop.
  7. Schrijf de datum erop en welk hapje erin zit.
  8. Vries de hapjes in en bewaar ze maximaal 3 maanden in de diepvries.

Ontdooien en bereiden

Laat de hapjes ontdooien in de koelkast of ontdooi ze vlak voor gebruik in een potje in een pannetje met heet water (au bain-marie), in de flessenwarmer of in de magnetron. Reken voor de magnetron ongeveer per grootte van 1 eetlepel ongeveer 20 tot 30 seconden op 750 watt. Roer na de helft van de tijd het hapje goed door. Voeg 1 theelepel vloeibare margarine of olie toe om het geheel lekker smeuïg te maken.

Niet te heet

Controleer altijd de temperatuur voordat je het aan je kind geeft. Laat het afkoelen tot lauwwarm en proef altijd eerst zelf. Een ontdooid hapje kun je niet opnieuw bewaren of invriezen. Blijft er iets over, gooi dat dan weg.

Mag ik al kruiden toevoegen?

Een kind mag gekruid eten, een baby ook. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij. Het is goed om te variëren en vermijd het vaak en veel gebruik van één soort kruid.

Van groentehapje naar maaltijd

Als je kind gewend is aan de losse smaken kun je gaan combineren met bijvoorbeeld een gare aardappel, pasta, mie, quinoa en zilvervliesrijst. Dit zou vanaf 6 maanden al kunnen, maar kijk vooral naar hoe je kind het doet. Als dat goed gaat, dan kun je ook wat aardappel, zilvervliesrijst, vlees, of vleesvervangers toevoegen om er zo langzaam een volledige maaltijd van te maken. Als je kindje 1 jaar oud is mag het gezonde maaltijden uit de Schijf van Vijf mee-eten. Bekijk onze voedingsschema's voor baby's van 8 en 10 maanden.

Voorbeeldrecepten

Broccolihapje
  1. Gebruik 200 gram broccoli.
  2. Was de broccoli.
  3. Verdeel de broccoli in roosjes.
  4. Snijd de steel in stukjes.
  5. Kook de broccoli in een bodempje water in 3 minuten gaar.
  6. Prak de broccoli met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  7. Verdeel de gepureerde broccoli in 6 porties.
sluiten
Knolselderij
  1. Gebruik een stuk knolselderij van 300 gram.
  2. Schil het stuk knolselderij en was het.
  3. Snijd de knolselderij in blokjes.
  4. Kook de knolselderij in een bodempje water in 10 minuten gaar.
  5. Prak de knolselderij met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  6. Verdeel de gepureerde groente in 6 porties.
sluiten
Bloemkool
  1. Gebruik 200 gram bloemkool.
  2. Was de bloemkool.
  3. Verdeel de bloemkool in roosjes.
  4. Snijd de steel in stukjes.
  5. Kook de bloemkool in een bodempje water in 3 minuten gaar.
  6. Prak de groente met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  7. Verdeel de gepureerde bloemkool in 6 porties.
sluiten
Sperziebonen
  1. Gebruik 200 gram sperziebonen.
  2. Was de sperziebonen.
  3. Snijd aan beide kanten er een puntje af.
  4. Breek de bonen eenmaal.
  5. Kook de sperziebonen in een bodempje water in 10 minuten gaar.
  6. Prak de sperziebonen met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  7. Verdeel de gepureerde groente in 6 porties.
sluiten
Rode biet
  1. Gebruik 250 gram gare rode bietjes.
  2. Schil de bietjes.  
  3. Snijd de bietjes in blokjes.
  4. Prak de gare bietjes met een paar lepels water fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  5. Verdeel de gepureerde bietjes in 6 porties.
sluiten
Pompoen
  1. Gebruik een stuk pompoen van 400 gram.
  2. Schil het stuk pompoen.
  3. Verwijder de draden en pitten.
  4. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes.
  5. Kook de pompoen in een bodempje water in 10 minuten gaar.
  6. Prak de pompoen met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  7. Verdeel de gepureerde groente in 6 porties.
sluiten
Wortel
  1. Gebruik 200 gram wortel.
  2. Schrap de wortel.
  3. Verwijder het uiteinde en de wortelpunt.
  4. Snijd de wortel in plakken.
  5. Kook de plakjes wortel in een bodempje water in 4 minuten gaar.
  6. Prak de wortel met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  7. Verdeel de gepureerde wortel in 6 porties.
sluiten
Spruitjes
  1. Gebruik 200 gram spruitjes. 
  2. Maak de spruitjes schoon.
  3. Halveer de spruitjes.
  4. Kook de spruitjes in een bodempje water in 5 minuten gaar.
  5. Prak de spruitjes met een paar lepels kookvocht fijn of pureer met een staafmixer of in de keukenmachine.
  6. Verdeel de gepureerde spruitjes in 6 porties.
sluiten

Lekkere combinaties:

  • Witlof met zoete aardappel
  • Pompoen met spruitjes
  • Bloemkool met broccoli
  • Courgette met doperwtjes (uit de diepvries)
  • Kousenband met pompoen
  • Koolrabi met spinazie

Hieronder zie je een hapje van gekookte, fijngemaakte bloemkool. Meer suggesties voor hapjes en recepten voor ontbijt, lunch en avondeten vind je in ons kleurrijke kookboek Lust ik wel! Speciaal bedoeld voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar.

Fruithapjes, groentehapjes en recepten vind je in ons kookboek Lust ik wel!