Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De oefenhapjes (4 tot 6 maanden)

In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze hapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt haast alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.

Begin 1 of 2 keer per dag met 3 tot 4 lepeltjes. Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Daarna vervangt vaste voeding geleidelijk steeds meer de borstvoeding of flesvoeding (ook wel kunstvoeding genoemd).

Video's over eerste hapjes

In de 4-delige serie 'Eerste hapjes voor je baby', te zien op ons YouTubekanaal, vertelt Astrid Postma-Smeets, expert Kindervoeding bij het Voedingscentrum waar je op kunt letten als je baby voor het eerst hapjes gaat eten. Bekijk de video's:

Wanneer begin je met het geven van oefenhapjes?

Begin met eerste hapjes tussen de 4 en de 6 maanden: niet eerder en niet later. Iedere baby is op zijn eigen tijd klaar voor zijn allereerste hapjes. Maakt je baby steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan het tijd zijn om hiermee te beginnen. Het is belangrijk dat je kind rechtop zit en goed kan slikken. Vanaf 6 maanden heeft je kindje ook echt oefenhapjes nodig naast de borst- of flesvoeding.

Wat geef je als oefenhapje?

Je kunt haast alle gezonde producten geven die je zelf ook eet. Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit. Of wat pap, een beetje geprakte aardappel of rijst. Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot.

Wat voor fruit en groente kun je geven?

Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Populaire groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Gaat het goed? Maak dan ook fruithapjes en groentehapjes met andere soorten.

Hieronder zie je een hapje van gekookte, fijngemaakte bloemkool. Meer suggesties voor hapjes en recepten voor ontbijt, lunch en avondeten vind je in ons kleurrijke kookboek Lust ik wel! Speciaal bedoeld voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar.

Fruithapjes, groentehapjes en recepten vind je in ons kookboek Lust ik wel!

Wanneer mag mijn baby brood eten?

Wanneer mag mijn baby brood eten?

Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.

Na 6 maanden

Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z’n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.

Een baby mag tussen 4 en 6 maanden brood eten maar begin voorzichtig.

Beleggen kan, maar hoeft niet. Welk beleg is geschikt voor je baby en wat kun je beter niet geven?

Mag mijn baby ook pasta en rijst eten?

Je baby kan als hapje pasta of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin witte pasta, witte rijst en pap van rijstebloem. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding. Gaat dat goed, stap dan geleidelijk over op volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorenbrood of pap van volkorenmeel.

Wanneer kun je smaken combineren?

Laat je kind eerst wennen aan losse smaken en geef in het begin meerdere dagen achter elkaar dezelfde smaak. Zo leert hij die beter herkennen en waarderen. Als je kind gewend is aan de losse smaken kun je voor de afwisseling smaken gaan combineren. Lekker is dan bijvoorbeeld appel met perzik, aardbei met banaan, kiwi met peer, wortel met pompoen, ontvelde tomaat met courgette en bloemkool met broccoli.

Wat geef je niet als oefenhapje?

Op deze leeftijd is het niet nodig om zoetigheid te geven, zoals een koekje vermengd door het hapje. Baby's kunnen dan een voorkeur krijgen voor zoet en wennen niet eerst aan losse smaken. Daarnaast is er een aantal producten die je beter niet kunt geven. Bekijk welke.

Hoe maak je oefenhapjes klaar? Van fijn tot grof

De oefenhapjes kun je prakken met een vork. Een blender of staafmixer is niet nodig. In het begin prak je het hapje heel fijn. Wanneer je het te droog vindt, kun je er wat water of een klontje margarine bijdoen. Als je kind dit allemaal makkelijk eet, prak je het iets minder fijn. Wanneer ook dit vlot naar binnen gaat is het voldoende om het eten alleen in kleine stukjes te snijden. Op de lepeltjes zie je een grof en een fijn oefenhapje.

Geschikte hapjes voor je baby: bloemkool, wortel, sperzieboon, ontvelde tomaat.

Wanneer je kindje alleen nog maar een paar lepeltjes krijgt, is het makkelijk om iets fijn te prakken wat op je eigen bord ligt. Zorg er dan voor dat er geen zout door je eten zit. Of prak wat van het stuk fruit dat je tussendoor eet.

Wil je apart hapjes klaarmaken? Bekijk voorbeeldrecepten.

De Rapley-methode: wel of niet?

Met de Rapley-methode geef je je kind stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen, in plaats van gepureerd eten. Maar het is veiliger om te beginnen met geprakte hapjes en die steeds minder fijn te maken. Meer over de Rapley-methode

Wat mag mijn baby drinken?

Als drinken heeft je baby tot hij 6 maanden is, nog genoeg aan borstvoeding of kunstvoeding (flesvoeding). Als je kunstvoeding geeft, ga je na 6 maanden over op opvolgmelk. Na 6 maanden kun je je baby langzaam laten wennen aan water drinken.

Mag mijn baby gewone melk drinken?

Met gewone melk (koemelk) kun je beter nog even wachten tot je kind 1 jaar is. Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van een baby. Borstvoeding en flesvoeding bevat meer goede vetten en minder eiwitten dan koemelk. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar maak er geen gewoonte van tot je baby 1 jaar is.

Hoe ga je van oefenhapjes naar echte maaltijden?

Hoe bouw je vaste voeding voor je baby op?

Hoe ga je van oefenhapjes naar mee-eten met de pot? Hieronder zie je een voorbeeld van een opbouwschema voor je baby. Het geeft een idee hoe het kan gaan, maar niet ieder kind is hetzelfde. Sommige kinderen zullen al eerder wat meer op kunnen. Bij andere kinderen zal het wat langzamer gaan. Bij kinderen die wat later beginnen met oefenhapjes kan het schema wat opschuiven. Ook het aantal melkvoedingen is een voorbeeld.

opbouwen van eerste hapjes naar volledig mee-eten gaat stap voor stap

Klik op de afbeelding om te vergroten, op te slaan of te printen.

Hoeveel eten geef je?

De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Je kunt het langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt maaltijden gaat vervangen. Elk kind heeft andere behoeftes, dus harde richtlijnen voor de hoeveelheid zijn niet te geven. Geef een hoeveelheid die jouw kindje prettig vindt. Dring geen eten op.

Wat is een goed tijdstip om een hapje te geven?

Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding. Of geef de hapjes tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer. Dat is een goed moment om iets nieuws te proeven.

Wat als je baby het steeds uitspuugt?

Spuugt je kind het hapje uit? Dat is helemaal niet gek. Want het is nogal wennen: een nieuwe smaak, een gekke structuur en het dan ook nog moeten doorslikken. Probeer het over een tijdje nog een keer, want het is een kwestie van oefenen.

Lees meer over leren proeven.

Waarom geef je oefenhapjes?

Met oefenhapjes went je kind aan andere smaken dan die van warme melk. Verder leert je kindje happen van de lepel en oefent zo de mondspieren. Als je tussen de 4 en 6 maanden begint met oefenhapjes kun je de kans op een voedselovergevoeligheid kleiner maken. Eerst werd er gedacht dat de kans op een voedselovergevoeligheid toeneemt als je voor de 6 maanden je baby oefenhapjes geeft. Maar het is nu duidelijk dat de kans juist afneemt als je tussen de 4 en de 6 maanden met oefenhapjes begint.

Kun je voedselallergieën bij baby’s voorkomen?

Ons advies om de kans op voedselallergieën bij je baby te verkleinen is: begin zo vroeg mogelijk met het aanbieden van verschillende soorten voedsel, waaronder pindakaas en ei. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen. Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden is.

Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met de behandelend arts of de diëtist van je kind.

Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week ongeveer een eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind. Dit kan in één keer of verdeeld over enkele dagen per week. Hier kun je gewoon mee doorgaan. Bekijk de folder Introduceren van pinda en ei bij baby's (pdf).

100% pindakaas zonder stukjes, zonder toegevoegd zout en suiker, is het beste voor je kind. Ei en pindakaas kun je mengen met wat fijngemaakt fruit of gekookte groente.

Meer over voedselallergieën bij baby’s.

De eerste hapjes

Vaste voeding gaat steeds meer de melkvoeding vervangen. Totdat je kindje 1 jaar is en echt mee-eet met de volwassenen.

Lees meer over de eerste hapjes vanaf 6 maanden.

Vitamine D voor sterke botten

Geef je kindje elke dag 10 microgram extra vitamine D tot hij 4 jaar oud is. Je kunt speciale druppels kopen bij de apotheek of drogist.

Vraag en antwoord

Is potjesvoeding gezond om te geven?

Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn. Zo went je kind niet aan ‘losse’ smaken. Kies daarom in het begin voor potjes met een enkelvoudige smaak. Ook wanneer je baby ouder wordt is het goed om het eten ongemengd aan te bieden, zodat hij de losse smaken proeft.

Waar kan ik op letten bij het kopen van maaltijdpotjes?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar, kan je kind volledige Schijf Van Vijf-maaltijden eten. Je kunt hem het beste volkoren graanproducten (zoals volkorenpasta of zilvervliesrijst) geven. Potjes gemengde babyvoeding bevatten meestal geen volkoren graanproducten. Je kunt op het etiket van een maaltijdpotje zien wat er in zit. Soms bevatten de maaltijdpotjes die geschikt zijn vanaf 1 jaar ook vleeswaar, zoals ham. Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf. Door etiketten te vergelijken kun je kiezen voor een maaltijdpotje met een gezond soort vlees uit de Schijf van Vijf, een vlees-vervanger of vis.

Welke portiegrootte moet ik aanhouden voor mijn baby?

Vaak bevatten potjes voor kleine baby’s meerdere porties. Geef in de periode van de oefenhapjes (tussen de 4 en 6 maanden) dus niet meteen het hele potje maar begin met een paar lepeltjes en bouw dat langzaam op. Lees meer over de oefenhapjes.

Zelf hapjes maken?

Je kunt ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met fruithapjes, groentehapjes of andere hapjes van producten uit de Schijf van Vijf. Lees meer over hoe jij zelf hapjes kunt maken.

Tip: Je kunt wat eigen gemaakte hapjes invriezen, zo heb je ook wat bij de hand voor de dagen dat je weinig tijd hebt!

Babyvoeding uit een potje moet aan strenge eisen voldoen en is niet per se slecht. .

sluiten
Hoe kan ik oefenhapjes voor mijn baby goed bewaren en ontdooien?

Maak je een grotere hoeveelheid oefenhapjes in één keer klaar? Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in.

Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. Klik hier voor meer bewaartips voor je koelkast, voorraadkast en vriezer.

Het is makkelijk om babyhapjes te bewaren in een ijsblokjeshouder.

Ontdooien babyhapjes

Laat de hapjes ontdooien in de koelkast of ontdooi ze vlak voor gebruik in een potje in een pannetje met heet water (au bain-marie), in de flessenwarmer of in de magnetron. Reken voor de magnetron ongeveer per grootte van 1 eetlepel ongeveer 20 tot 30 seconden op 750 watt. Roer na de helft van de tijd het hapje goed door. Een ontdooid hapje kun je niet opnieuw bewaren of invriezen. Blijft er iets over, gooi dat dan weg.

sluiten
Mag mijn kindje al kruiden hebben?

Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.

Goede kruiden voor je baby om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij
Pas in het begin op met de wat pittigere kruiden zoals kerrie, paprikapoeder en peper. Als de mildere kruiden goed gaan, kun je de pittigere kruiden gaan proberen.

Het is goed om te variëren en vermijd het vaak en veel gebruik van één soort kruid.Voor kleine baby’s geldt het advies om geen venkelthee en anijsthee te geven. Hierin kunnen stoffen zitten die niet goed voor ze zijn.

In borstvoedingsthee zit vaak ook venkel of anijs. Drink als je borstvoeding geeft geen borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee of anijsthee. Hierin kunnen stoffen zitten die niet goed voor je baby zijn.

sluiten
Van welke melk kan ik pap maken voor mijn baby?

Wanneer je kindje af en toe wat brood krijgt, kun je dat afwisselen met pap. Tot 1 jaar geef je nog geen gewone melk. Vanaf 6 maanden kun je wel pap maken van opvolgmelk. Met moedermelk kun je wel pap maken, maar door een enzym in de moedermelk bindt de pap minder en blijft het dun.

anaf 6 maanden kun je pap maken van opvolgmelk. Pap van moedermelk blijft dunner.

Welke pap kun je geven aan je baby?

Er zijn allerlei kant-en-klare, voorgekookte, fijne of grovere papgranen te koop. Begin altijd met pap van rijstebloem en stap langzaam over op een grovere soort, zoals tarwe. Lees meer over papsoorten die geschikt zijn voor baby's.

Hoe geef je pap aan je baby?

Strooi het pappoeder in warme opvolgmelk of moedermelk en roer het goed door. Gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Het is beter voor de mondmotoriek om de pap te geven met een lepel in plaats van een fles, ook wel "papfles" genoemd. Pap geven met een lepel gaat langzamer, waardoor de darmen van je baby meer tijd hebben om het te verwerken. Daardoor kan je baby minder snel last van buikpijn krijgen. Als je de pap te dun vindt om te geven met een lepel, dan kun je minder melk bij het pappoeder doen.

Liever brood dan papjes

Brood vervangen door pap kan, maar je kunt het beter niet te vaak doen. Door brood te eten leert je kind namelijk beter kauwen. Zo ontwikkelen de mondspieren zich beter, wat ook belangrijk is voor de spraakontwikkeling van je kind.

sluiten
Hoe kun je fruit invriezen?

Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.

Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk:

 • Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast.  
 • Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.  
 • Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.  
 • Heb je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
 • Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.  
 • Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
 • Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
sluiten
Welke vragen over voeding kan ik stellen op het consultatiebureau?

Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau zijn je eerste hulp bij voedingsvragen over je kind. Je kunt ze al je vragen stellen. Bijvoorbeeld:

 • Hoe geef ik borstvoeding of flesvoeding?
 • Hoe weet ik of mijn kind genoeg binnenkrijgt?
 • Wanneer kan ik starten met ander eten dan borst- of flesvoeding?
 • Wat doe ik als mijn kind niet wil eten?
 • Heeft mijn kind een gezond gewicht?
 • Wat kan ik tussendoor geven?

Tip: schrijf je vragen van tevoren op.

Artsen en verpleegkundigen van het consultatiebureau zijn je eerste hulp bij voedingsvragen over je kind.
Als het nodig is verwijzen ze je op het consultatiebureau bijvoorbeeld naar een (kinder)diëtist of een lactatiekundige bij een specifieke vraag over borstvoeding.

Info op onze site

Misschien dat je het antwoord op je vraag ook op onze site kan vinden. Kijk op onze pagina's over:

sluiten