Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig light-frisdrank drinken?

Light-frisdrank en andere light-producten zijn veilig om te nemen, ook als je zwanger bent. De zoetstoffen zijn niet schadelijk voor je ongeboren kind. Maar water blijft het beste.

Light-frisdrank is veilig om te nemen, ook als je zwanger bent. Maar water blijft het beste.

Hoe wordt gecontroleerd of een zoetstof veilig is?

De EFSA, het onafhankelijk adviesorgaan voor voedselveiligheid van de Europese Unie, bestudeert altijd eerst uitgebreid het veiligheidsdossier van een stof voor die op de markt komt. Na uitgebreid onderzoek wordt besloten of de stof veilig genoeg is om dagelijks te eten en te drinken. En als dat zo is, dan krijgt de stof een E-nummer toegekend. De stof is dan veilig bevonden.

Hoe weet ik zeker dat het veilig is?

Voor aspartaam en stevia zijn een maximale hoeveelheid vastgesteld die voor iedereen geldt, dus ook voor zwangere vrouwen. Dit maximum heet de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Zoetstoffen vormen geen gevaar voor de gezondheid van jou en je baby. Want zelfs als je dagelijks (veel) light-frisdrank drinkt, blijf je onder de ADI-norm.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid mag je gedurende je hele leven dagelijks binnenkrijgen zonder enige gezondheidsschade op te lopen. Bij een normaal consumptiepatroon blijft de hoeveelheid zoetstoffen ruimschoots onder de ADI.