Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel cafeïne mag ik per dag binnenkrijgen?

Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen. Voor kinderen onder de 13 jaar is het advies geen koffie of energiedrank te drinken omdat deze producten veel cafeïne bevatten. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag.

Te veel cafeïne

Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je gezondheidsklachten krijgen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Mensen die gevoelig zijn, kunnen bij grote hoeveelheden cafeïne last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen en slaapproblemen.

Gemiddeld krijgt de Nederlandse man ongeveer 600 mg cafeïne binnen per dag, en de Nederlandse vrouw zo’n 500 mg. De meeste mensen ondervinden daarvan geen problemen. Mensen die merken dat ze gevoelig zijn voor cafeïne kunnen zich beter beperken tot ongeveer 400 mg cafeïne per dag.

Hoeveel cafeïne zit erin?

Cafeïne krijg je voor het grootste deel binnen via koffie, thee, energiedranken en cola. De hoeveelheid cafeïne kan (sterk) wisselen, maar gemiddeld gezien zijn de hoeveelheden in deze producten ongeveer:

Drank Cafeïne
per
(100 ml)
Cafeïne
per kopje
(125 ml)
Cafeïne
per beker
(250 ml)
Cafeïne
per glas
(200 ml)
Cafeïne
per blikje
(250 ml)
Cafeïne
per blikje
(330 ml)
Koffie 45 mg 60 mg 120 mg
Zwarte thee 22 mg 30 mg 60 mg
Groene thee 15 mg 20 mg 40 mg
Cola 11 mg 20 mg
36mg
Energiedrank 32 mg 80 mg
Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. De meeste mensen kunnen tot 4 kopjes koffie per dag nemen.

Hoeveel cafeïne krijg je binnen op een dag?

Voorbeelden Hoeveelheid cafeïne (ongeveer)
6 kopjes koffie of 3 bekers koffie 360 mg
4 kopjes koffie en 3 kopjes zwarte thee 330 mg
2 bekers koffie, 1 kopje zwarte en 2 kopjes groene thee 310 mg
1 kopje koffie en 2 bekers zwarte thee 180 mg
1 kopje koffie en 3 bekers groene thee 180 mg
6 kopjes of 3 bekers zwarte thee 180 mg
2 kopjes zwarte thee en een glas cola
80 mg

Hoeveel cafeïne kunnen kinderen en jongeren binnenkrijgen?

Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen energiedrankjes of koffie drinken omdat deze producten relatief veel cafeïne bevatten. Jongeren tussen 13 en 18 wordt aangeraden niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag te nemen.

Hoeveel cafeïne kunnen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven binnenkrijgen?

Het advies is om niet meer dan 200 milligram (mg) cafeïne op een dag te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. De hoeveelheid cafeïne in koffie en thee kan heel wisselend zijn. Het advies is dan ook om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie op een dag te nemen. Met alleen deze hoeveelheid koffie kun je namelijk soms al in de buurt van de 200 mg komen. Lees meer over koffie en thee tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom

Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan cafeïne de darmklachten erger maken. Het is aan te raden met de huisarts of diëtist te overleggen als de klachten blijven bestaan, ook als je geen koffie meer drinkt.