Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Moet een zwangere vrouw foliumzuur slikken?

Ja, 400 microgram per dag. Een zwangere vrouw kan de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur namelijk niet via de voeding binnenkrijgen. Daarom krijg je het advies om elke dag een foliumzuursupplement van 400 microgram te nemen. Je begint daar al mee vanaf dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap.

400 microgram foliumzuur per dag verkleint de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.

Foliumzuur in de eerste weken van je zwangerschap

Het is aangetoond dat extra foliumzuur slikken voorafgaand aan de zwangerschap, en de eerste weken na de bevruchting de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij de baby verlaagt.

Veilige bovengrens

Voor het gebruik van synthetisch foliumzuur, zoals dat in een supplement voorkomt, is een veilige bovengrens opgesteld van 1 milligram per dag. Dat is 2,5 keer zo veel als wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen. Dit betekent dat langdurig gebruik van een foliumzuursupplement van 400 microgram per dag niet schadelijk is. Zou je per ongeluk 2 pillen op een dag slikken, dan is dat ook geen probleem.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.