Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Ja, 400 microgram per dag. Je begint daar al mee vanaf dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap.

400 microgram foliumzuur per dag verkleint de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.

Het is aangetoond dat extra foliumzuur slikken voorafgaand aan de zwangerschap, en de eerste weken na de bevruchting, de kans op een open ruggetje bij de baby verlaagt. Ook is er een kleinere kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en mogelijk ook een hazenlip en open gehemelte.

Veilige bovengrens

Voor het gebruik van synthetisch foliumzuur, zoals dat in een supplement voorkomt, is een veilige bovengrens opgesteld van 1 milligram per dag. Dat is 2,5 keer zo veel als wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen. Dit betekent dat langdurig gebruik van een foliumzuursupplement van 400 microgram per dag niet schadelijk is. Zou je per ongeluk 2 pillen op een dag slikken, dan is dat ook geen probleem.

Waar let je op?

Er zijn tabletten te koop speciaal voor zwangeren met foliumzuur en vitamine D. Handig, want je krijgt tijdens de zwangerschap ook het advies om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.

Wil je weten hoe je zo'n potje leest? Bekijk het etiket hieronder en klik op de onderdelen. Je kunt de voor- en achterkant bekijken.

Claim

Dit is een gezondheidsclaim. Die zijn goed onderbouwd. Het maakt dus niet uit of je een goedkoper huismerk neemt of een duurder A-merk. Het werkt hetzelfde.

Lees meer over claims

Lees meer
Foliumzuur

Neem vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI). Neem nooit meer dan 1.000 µg (is gelijk aan 1 milligram) foliumzuur per dag.

Lees meer over foliumzuur.

Lees meer
Dosering

Kijk hoeveel tabletten je per dag kan innemen. Neem niet meer dan deze dosering. Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt.  

Lees meer over het slikken van vitamines 

Lees meer
Advies
Gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is belangrijk en de beste manier om je vitamines en mineralen binnen te krijgen, ook tijdens zwangerschap. Alleen foliumzuur en vitamine D krijg je met voeding onvoldoende binnen tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent, is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende producten neemt met jodium, calcium en ijzer. Daarnaast is het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer magere vis en 1 keer vette vis.

Lees meer over gezond eten tijdens de zwangerschap.

 

Lees meer
Productnaam
De productnaam geeft aan welke voedingsstoffen in het product zitten. Kijk op de achterkant van het potje om te zien wat er precies inzit. 
Lees meer
Aanduiding
Dit geeft aan dat dit supplement geschikt is voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden.
Lees meer
Bewaren
Het bewaaradvies geeft aan hoe en waar je het product het beste kunt bewaren. Bijvoorbeeld in een kastje waar het droog en donker is. 
Lees meer
Vitamine D

Neem tijdens je zwangerschap elke dag 10 µg (microgram) vitamine D. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI).

Lees meer over vitamine D

Lees meer
Ingrediƫnten
In de ingrediëntenlijst zie je welke ingrediënten zijn toegevoegd. Dit zijn de vitamines en mineralen, maar ook de toevoegingen die nodig zijn om er een tablet van te maken.
Lees meer
Aantal per dag

Kijk hoeveel tabletten je per dag kan innemen. Dit kan per merk verschillen. Neem niet meer. Want sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. 

Lees meer over het slikken van vitamines 

Lees meer
Referentie-inname (RI)

De Referentie-inname (RI) is een Europese waarde. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen je gemiddeld op een dag nodig hebt. De RI kan afwijken van de Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH). Voor zwangeren gelden voor sommige vitamines en mineralen een andere ADH. De waarde kan daarom hoger liggen dan 100%. Dat is dan dus goed.

Lees meer over de ADH 

Lees meer
Doe mee:

Vind je dit voorbeeld-etiket nuttig?