Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf. Zo krijgt je baby de voedingsstoffen binnen om te groeien.
Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Let ook op je gewicht.

Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf. Slik daarnaast vitamine D en foliumzuur.

Eten volgens de Schijf van Vijf als je zwanger bent

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen vis, peulvruchten, vlees en ei.

Bekijk hieronder wat jij elke dag ongeveer nodig hebt.

Tijdens je zwangerschap let je er extra op dat je…

…foliumzuur en vitamine D slikt

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kan halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D.

Slik:
Foliumzuur Hiermee verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte krijgt. Slik 400 microgram foliumzuur per dag, vanaf dat je een zwangerschapswens hebt en in de eerste 10 weken van je zwangerschap.
Vitamine D Voor een goede botopbouw van je baby. Het zorgt dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.

…genoeg calcium, ijzer en vis binnenkrijgt via je eten

Let op:
Calcium Naast vitamine D is calcium belangrijk voor een goede botopbouw van je baby. Je krijgt voldoende calcium binnen als je volgens de aanbevelingen 300-450 milliliter aan melkproducten (2-3 porties) en 40 gram kaas neemt.
IJzer Heb je voldoende nodig om de kans op bloedarmoede te voorkomen. Je krijgt genoeg ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees of een vegetarische keuze met toegevoegd ijzer te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.
Vis Vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis, zoals sardines en zalm. Bepaalde vis kun je beter vermijden. Bekijk welke op deze pagina.

…niet te veel vitamine A binnenkrijgt

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Je mag daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Maak je niet ongerust. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever of leverproducten eet of vitamine A supplementen slikt. Daarom is het belangrijk om die producten niet te nemen. Een keer een boterham met leverworst of leverpaté kan wel, maar neem dan maximaal 1 boterham op een dag.

…sommige producten mijdt

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een paar producten die niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. 

Vraag en antwoord

Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap?

Naast foliumzuur en vitamine D heb je geen extra vitamines nodig. Het gebruik van alle andere supplementen (zoals een multivitamine) wordt niet aanbevolen.

Als je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan met je verloskundige of je een multivitaminepil speciaal voor zwangere vrouwen kan slikken en welke het meest geschikt is. Dan hoef je trouwens geen aparte tabletten met foliumzuur en vitamine D in te nemen, want dat zit er al in.

Als zwangere heb je, naast foliumzuur en vitamine D, geen extra vitamines nodig.

Als je ervoor kiest om een voedingsupplement te nemen, let er dan op dat je per voedingsstof niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnenkrijgt. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Let er ook op dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat.

sluiten
Kan ik al tijdens mijn zwangerschap iets doen om allergie te voorkomen bij mijn kind?

Nee. Er zijn geen aanwijzingen dat het zinvol is om tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding een dieet te volgen om allergieën bij kinderen te voorkomen.

Wel kun je de kans op allergie bij je kind verkleinen door niet te roken.

Borstvoeding geven kan de kans op een allergie bij je kind verkleinen.

sluiten