Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond gewicht en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is eten voor 2 niet nodig. Als je naast de normale zwangerschapskilo's niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap weer sneller op je oude gewicht.

Je hoeft niet 2 keer zoveel te eten

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten. Tijdens de zwangerschap heb je iets meer energie nodig. Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Ga tijdens je zwangerschap niet expres meer eten dan je bent gewend.

Heb je toch meer trek? Ga geen hongerlijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken.

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten.

Wil je weten hoe je eet-dag er ongeveer uit kan zien tijdens je zwangerschap? Bekijk hieronder de dagmenu's.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Hoeveel je als vrouw gemiddeld aankomt tijdens de zwangerschap hangt af van de BMI voorafgaand aan de zwangerschap. Vrouwen met ondergewicht (BMI lager dan 18,5) komen gemiddeld 14,2 kilo aan, vrouwen met een normaal gewicht gemiddeld 14,5 kilo en vrouwen met zeer ernstig overgewicht (BMI hoger dan 40) zo’n 6 kilo. Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af om op je oude gewicht te komen.

Als je meer dan nodig aankomt, heb je ook iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht.

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?

Over het algemeen geldt: let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden.

Blijf tijdens je zwangerschap zo veel mogelijk bewegen: minimaal 2,5 uur per week

En blijf bewegen: minimaal 2,5 uur per week. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. In sommige gemeenten worden speciale zwangerschapsporten gegeven (check bij je zorgverzekering of jouw verzekering dit vergoedt). Bewegen is niet alleen sporten. Ook het huis stofzuigen of de hond uitlaten telt mee. Contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of je iets in je buik kunt krijgen (karate, maar bijvoorbeeld ook hockey of skiën) zijn nu geen goed idee.

Lees meer over sport en zwangerschap op allesoversport.nl

Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap

Lijnen of vasten als je zwanger bent kan gevaarlijk zijn voor je baby en voor jezelf. Vandaar dat zwangere vrouwen wordt afgeraden om te lijnen of te vasten. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent. Gedurende de hele zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om je ongeboren baby gezond te laten groeien. Vooral na de eerste 3 maanden is het belangrijk dat je voldoende eet omdat je baby dan snel groeit.

Vasten en ramadan

Zwangere vrouwen die toch graag willen vasten, bijvoorbeeld tijdens de ramadan, adviseren we te overleggen met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zeker als de ramadan in de zomer valt, kan het extra zwaar zijn, omdat de dag lang en warm is. Dan is de kans op lichte uitdrogingsverschijnselen groter, omdat je lang niet drinkt. Uitdroging kan gevaarlijk zijn voor je baby en jezelf. Verschijnselen van uitdroging kunnen zijn: sufheid, weinig plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen. Van weinig eten kun je slap of lusteloos worden. Stop zodra je deze verschijnselen krijgt.