Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond gewicht en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is eten voor 2 niet nodig. Als je naast de normale zwangerschapskilo's niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. 

Eten voor 2? Welnee!

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten. Want je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op als je zwanger bent en gaat er efficiënter mee om. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Het komt er op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap.

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten.

Heb je toch meer trek? Ga geen honger lijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken.

Wil je weten hoe je eet-dag eruit kan zien tijdens je zwangerschap?

Excuus-eten en aankomen tijdens de zwangerschap

Gemiddeld komen vrouwen 10 á 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af… Sommige vrouwen gebruiken de zwangerschap als excuus om net iets meer dan normaal te eten. Naast dat jij aankomt, heb je daarnaast iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht.
Waar komen de zwangerschapskilo's vandaan?
3,5 kilo Uiteindelijke gewicht van de baby
2 kilo Vruchtwater
1,5 kilo Placenta en baarmoeder
2 kilo Extra bloed
0,5 kilo Extra borstweefsel
3 kilo Extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven)
= 12,5 kilo

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?

Over het algemeen geldt: ga niet meer eten, maar let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden.

Blijf tijdens je zwangerschap zo veel mogelijk bewegen: minimaal 2,5 uur per week

En blijf bewegen: minimaal 2,5 uur per week. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. In sommige gemeenten worden speciale zwangerschapsporten gegeven (check bij je zorgverzekering of jouw verzekering dit vergoedt). Bewegen is niet alleen sporten. Ook het huis stofzuigen of de hond uitlaten telt mee. Contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of je iets in je buik kunt krijgen (karate, maar bijvoorbeeld ook hockey of skiën) zijn nu geen goed idee.

Lees meer over sport en zwangerschap op allesoversport.nl

Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap

Lijnen of vasten als je zwanger bent kan gevaarlijk zijn voor je baby en voor jezelf. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan liever tot je bevallen bent. Gedurende de hele zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt die je nodig hebt om je ongeboren baby gezond te laten groeien. Vooral na de eerste 3 maanden is het belangrijk dat je voldoende eet omdat je baby dan snel groter groeit.

Ramadan

We raden zwangere vrouwen af om te vasten tijdens de ramadan. Vrouwen die toch graag willen vasten tijdens hun zwangerschap adviseren we goed op te passen. Als de ramadan in de zomer valt kan het extra zwaar zijn, omdat de dag lang en warm is. Dan is de kans op lichte uitdrogingsverschijnselen groter, omdat je lang niet drinkt. Uitdroging kan gevaarlijk zijn voor je baby en jezelf. Verschijnselen van uitdroging kunnen zijn: sufheid, weinig plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen. Van weinig eten kun je slap of lusteloos worden. Stop zodra je deze verschijnselen krijgt.