Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Alles over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Of wil je zwanger worden? Dan is het goed om extra op je eten en drinken te letten. Dat is goed voor jezelf, en voor je toekomstige baby.
Quiz: Eten en zwangerschap Quiz: Eten en zwangerschap

Wat weet jij al over eten tijdens de zwangerschap? 

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Maar er zijn een aantal aandachtspunten. In deze quiz krijg je 8 vragen over eten en zwangerschap. Weet jij al waar je op moet letten?

De gezonde zwangerschap

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Voor een goede groei van je kind is het daarom belangrijk om gezond zwanger te worden. Dat houdt in: stop met alcohol drinken, slik foliumzuur en vitamine D, mijd sommige producten, eet gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht.

Meer informatie over alcohol en zwangerschap èn een gratis online cursus over dit onderwerp vind je op www.alcoholvrijzwanger.nl.

Tijdens je zwangerschap blijf je natuurlijk gezond eten en houd je vast aan de bovenstaande aandachtspunten. Daarnaast is het belangrijk dat je vis eet, genoeg calcium en ijzer binnenkrijgt en niet te veel vitamine A. Verder is eten voor 2 niet nodig als je zwanger bent. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. De dagmenu's geven ideeën over de inrichting van je eet-dag.

Last van zwangerschapskwaaltjes, zoals moeheid, verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid? Bekijk onze voedingstips.

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te eten. Dat is goed voor jezelf en voor je baby.

Voordat je baby geboren is, kun je je al voorbereiden op het geven van borstvoeding. Zoek tijdens je zwangerschap alvast een lactatiekundige bij jou in de buurt. Een lactatiekundige geeft ondersteuning bij het geven van borstvoeding. Zo kun je snel hulp inschakelen als je daar behoefte aan hebt. Kijk op de website van NVL Borstvoeding.

Lees je in op het geven van borstvoeding.

Handige app: ZwangerHap

Wat kun je nou wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap zoek je dit simpel en snel op. Kun je iets niet eten? Dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. Meer over de ZwangerHap.

GezondGroeien infozien (gratis)

Dit praktische glossy magazine helpt je bij al je vragen over voeding tijdens je zwangerschap, borstvoeding, flesvoeding en eerste hapjes. Met prachtige foto's, verhalen van andere (aanstaande) ouders, handige dagmenu's en recepten. Bekijk de online variant hieronder en ontdek het zelf.

Je ontvangt het infozien bij je eerste bezoek aan de verloskundige. Zij kunnen het infozien gratis bestellen bij het Voedingscentrum.

Voor professionals

Begeleid je voor het werk zwangere vrouwen? Bijvoorbeeld als diëtist, verloskundige, GGD-medewerker of huisarts? Alles over zwangerschap en (kinder)voeding vind je op onze pagina's voor professionals.