Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben?

Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.

Ook kan alcohol de latere ontwikkeling van het kind beïnvloeden. 

Alcohol schadelijk voor ongeboren kind

Alcohol kan op elk moment van de zwangerschap schadelijk zijn. Bovendien nemen de risico’s van de negatieve effecten toe naarmate je meer alcohol drinkt. Als je alcohol drinkt, dan heeft je baby net zoveel alcohol in het bloed als jij. In de eerste twee maanden van je zwangerschap vormen de organen van je baby zich al. Terwijl je dan soms nog niet weet dat je zwanger bent. Drink dus geen alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en tijdens de zwangerschap.

Alcohol en vruchtbaarheid

Alcohol kan ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw en mogelijk ook bij de man. Ook toekomstige vaders kunnen beter geen alcohol drinken totdat hun partner zwanger is. Wil je zwanger worden? Lees meer over gezond zwanger worden.

Wat kun je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby.
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.