Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je haring eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent kun je beter geen zoute haring eten (oftewel maatjesharing of Hollandse Nieuwe). Zoute haring is eigenlijk rauw. Bij rauwe producten neemt de kans op een voedselinfectie toe.

Als je zwanger bent kun je beter geen zoute haring eten. Bij rauwe producten, zoals haring, neemt de kans op een voedselinfectie toe.

De kans dat je een gevaarlijke bacterie zoals listeria te pakken krijgt en je baby er schade van ondervindt, is niet heel groot. Maar uit onderzoek van de laatste jaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat listeria nog wel eens wordt gevonden in rauwe zoute haring, ook bij de visboer. Door geen rauwe haring te eten, vermijd je het risico op listeria helemaal. Haring zelf thuis goed verhitten kan wel.

Zure haring uit pot, oftewel rolmops, kun je veilig eten omdat het verhit is geweest. Vis uit blik of pot is namelijk al verhit geweest en hoef je niet opnieuw te verhitten.

Schadelijke bacteriën

Voordat de haring bij de kraam of in de winkel belandt, ondergaat hij bewerkingen. Vaak wordt de haring gezouten. Het zout reageert met de enzymen in de vis, waardoor de structuur van de vis verandert en de vis een beetje gaar wordt. Ook wordt de haring ingevroren. Dit alles zorgt ervoor dat mogelijke schadelijke bacteriën in de vis, zoals listeria, minder actief zijn en voor een deel dood gaan. Maar uit onderzoek blijkt dat bij het pekelen (zouten) en invriezen van vis niet alle schadelijke bacteriën doodgaan, wat bij goed verhitten wel gebeurt. Haring van de kar of kraam (en vaak ook in de supermarkt) wordt niet verhit, dus kun je er nooit 100% zeker van zijn dat het veilig is.

Gerookte vis

Als je zwanger bent, eet dan ook geen gerookte vis van de visboer of de supermarkt. Daarin kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals listeria. Lees meer over gerookte vis en zwangerschap. Ook roofvissen zoals zwaardvis, haai, snoek, snoekbaars, paling, makreel en tonijn kun je beter vermijden vanwege mogelijke zware metalen. Dat geldt ook voor roofvissen uit blik.

Vis: 1 keer per week

We raden aan om 1 keer per week vette vis te eten, zoals zalm. Ook tijdens je zwangerschap.