Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn smoothies gezond?

Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente. In korte tijd krijg je ongemerkt veel calorieën binnen.

smoothies staan niet in de Schijf van Vijf

Minder snel vol van een smoothie

Wanneer je fruit en groente drinkt in plaats van eet, dan voel je minder goed wanneer je vol zit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een smoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit of groente eet. Een smoothie is dus minder verzadigend dan los fruit of groente.

Een voorbeeld: 4 gepureerde sinaasappels drink je zo op, maar dezelfde 4 sinaasappels opeten lukt je niet zo snel. Je hebt dan eerder een vol gevoel. Je kunt daarom beter fruit en groente eten dan drinken.

Hoeveel suiker zit in smoothies?

In een glas smoothie van 250 milliliter zit al gauw een hoeveelheid suiker die vergelijkbaar is met 7 suikerklontjes (30 gram suiker).

Dit komt doordat er in smoothies vaak meerdere porties fruit en groente zitten. Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).

In de onderstaande video leggen we uit hoe het komt dat je groente en fruit beter kunt eten dan drinken.

Wil je toch een smoothie?

4 tips voor als je wel een keer een smoothie maakt:

  • Maak de smoothie zelf. In kant-en-klare smoothies uit de winkel zit vaak nog toegevoegd suiker of sap. Zelf smoothies maken zonder suiker of sap toe te voegen is dus meestal gezonder.
  • Neem een kleine portie: gebruik bijvoorbeeld 100 gram fruit. Wil je er ook groente in doen? Kies dan een groentesoort die weinig suiker bevat, zoals spinazie of boerenkool. Voeg eventueel magere of halfvolle yoghurt toe.
  • Voeg geen suiker, honing, siroop of sap toe.
  • Pak er een lepel bij. Je eet de smoothie dan langzamer, waardoor je iets eerder merkt of je vol zit.

Zitten er vitamines en vezels in smoothies?

In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.

Vitamines en vezels uit groente en fruit krijg je ook genoeg binnen als je 2 porties fruit eet en je dagelijkse portie (250 gram) groente.

Hoe zit het met groentesmoothies?

Groente bevat over het algemeen minder suiker dan fruit. Toch zit er in groentesmoothies soms veel suiker. Sommige groentesoorten bevatten van zichzelf suiker, zoals tomaat, rode biet, wortel en rabarber. Daarnaast wordt aan groentesmoothies vaak gepureerd fruit of sap toegevoegd. In groentesmoothies in de winkel is vruchtensap soms zelfs het belangrijkste ingrediënt. Dus ook voor groentesmoothies geldt dat het suikerhoudende dranken zijn. Daarom kun je ook groente beter eten dan drinken.

Ouderen en mensen met ondervoeding

Smoothies zijn wel een makkelijke manier om voedingsstoffen binnen te krijgen voor mensen die juist moeite hebben om genoeg te eten. Zo kunnen smoothies met zuivel goed zijn voor ouderen die moeite hebben met eten en mensen met ondervoeding.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.