Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe ongezond is sap?

Het advies is om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Denk bij suikerhoudende dranken aan limonade, frisdrank en sappen zoals sinaasappelsap, appelsap, grapefruitsap, maar ook zelf geperst sap.

Hoeveel suiker zit er in sap?

In sappen zit net zoveel suiker als in frisdrank. In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.

Suikerklontjes in 150 milliliter sinaasappelsap (3,5), frisdrank (3,5) en appelsap (4) Suikerklontjes in 150 milliliter sinaasappelsap, frisdrank en appelsap

In sap zitten wel wat vitamines, maar die krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit eet. In sap zijn bovendien meestal de vezels die in fruit zitten verdwenen.

In de onderstaande video leggen we uit hoe het komt dat je fruit beter kunt eten dan drinken.

Geldt het advies ook voor versgeperst sap?

In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.

Hoe zit het met fruitsmoothies?

In gepureerd fruit, zoals in een fruitsmoothie, zit vaak wel het hele stuk fruit. Er zitten meer vezels in dan in sap. Maar van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan van het eten van fruit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een fruitsmoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit eet. Je kunt daarom beter fruit eten dan drinken. Lees meer over smoothies.