Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is appelsap gezond?

Appelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat er in appelsap veel suiker zit. In appelsap zitten ook vitamines en mineralen. Maar die krijg je ook binnen als je de appel eet in plaats van drinkt.

Suiker in appelsap

Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker. Dit komt neer op ruim 5 suikerklontjes en 92 kilocalorieën.

Appelsap goed voor de gezondheid?

Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.

Door gezond en gevarieerd te eten en drinken, verklein je wel de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker. Dranken die in de Schijf van Vijf staan zijn: water en koffie en thee zonder suiker.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.