Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik afvallen met smoothies, pillen of andere afslankproducten?

Wil je afvallen met smoothies of met een sapkuur? Of denk je dat afslankpillen en poeders werken om te vallen? Waarschijnlijk werkt het even, maar er zitten op de lange termijn meer nadelen aan. Zo leer je bijvoorbeeld geen gezond eetpatroon aan. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als voorheen.

Afvallen met smoothies of sapjes

Sapkuren houdt in dat je alleen een bepaalde hoeveelheid groentesappen, vruchtensappen of thee mag drinken en verder niets. Daarom wordt ook wel van sapvasten of detoxen gesproken. Van sapkuren val je af omdat je minder energie binnenkrijgt dan je nodig hebt. Enkele dagen sapkuren kan waarschijnlijk geen kwaad, maar langer dan een paar dagen sapkuren raden we af. Je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen en we weten niet goed wat de gezondheidsrisico's van dit soort sapkuren zijn.

Daarnaast helpen appelazijn, grapefruitsap of citroensap niet om af te vallen. Dat deze sappen vet afbreken is een fabeltje. Er is geen enkel bewijs dat zure drankjes invloed hebben op de vetverbranding.

Afvallen met pillen en poeders

Het effect van afslankpillen en poeders om af te vallen, is niet duidelijk bewezen. Wij raden aan om een gezond voedingspatroon aan te leren, waardoor je op een verantwoorde en geleidelijke manier gewicht verliest.

Afvallen met dieetvoeding

Dieetvoeding is een speciale voeding die helpt bij het afvallen. Ook maaltijdvervangers vallen hieronder. Dieetvoeding kan helpen bij het afvallen, maar er zitten ook nadelen aan. Wanneer je (een groot deel van) je voeding vervangt door dieetvoeding, ontbreken voedingsmiddelen in je voedingspatroon die gezondheidswinst leveren. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit. Ook is het gebruik van afslankproducten duurder dan een gewone voedzame maaltijd. Tot slot kan je weer aankomen tot je oude gewicht wanneer je de overstap naar “gewone” maaltijden maakt. Het belangrijkste is om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen.

Afvallen met een gezond voedingspatroon

Wil je blijvend gewicht verliezen met een gezond voedingspatroon? Volg dan de adviezen van het Voedingscentrum: