Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat?

Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt dan slaat je lichaam de niet-gebruikte energie op in de vorm van vet. Je komt dan aan in gewicht.

Energiebalans

Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en bewegen. Je blijft op gewicht als er een balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt.

Heb jij een gezond gewicht?

Bekijk of jij een gezond gewicht hebt met onze BMI-meter.

Ziekte en medicijngebruik

Soms is het niet alleen een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen. Sommige mensen verbruiken minder energie doordat ze een ziekte hebben of medicijnen gebruiken. Zij hebben dus ook minder energie uit eten en drinken nodig om in balans te blijven. Als je het vermoeden hebt dat er een medische oorzaak is waardoor je gewicht toeneemt, ga dan altijd naar je huisarts om dit vermoeden te bespreken. Hij of zij kan je verder helpen en je de medische hulp aanbieden die je nodig hebt.

Genen en gewicht

Genen zijn van invloed op je gewicht, maar overgewicht ontstaat vrijwel nooit alleen door genetische aanleg. Er zijn slechts een aantal zeldzame vormen van ernstig overgewicht waarbij een genetische factor de oorzaak is, en waardoor afvallen moeilijk is. Gezond eten en voldoende bewegen zijn daarom een belangrijke basis voor het krijgen en behouden van een gezond gewicht.