Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bestaan negatieve calorieën echt?

In veruit de meeste producten die we eten zit energie. Dat wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Voedsel levert niet alleen energie, het verteren van eten kost ook energie.

Met negatieve calorieën wordt voedsel bedoeld waarbij vertering in het lichaam meer energie zou kosten dan dat het voedsel je lichaam aan energie oplevert. Dit is een fabel, want dit soort voedingsmiddelen bestaan niet.

Voedingsmiddelen met negatieve calorieën?

Er doen verschillende verhalen de ronde over voedingsmiddelen die negatieve calorieën zouden bevatten. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, als je meer van deze producten eet. Dit is een fabel. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging. Gezond afvallen doe je zo.

Energie-inname, energieverbruik en energiebalans

De hoeveelheid energie die nodig is om voedsel te verwerken, is gering in vergelijking met de energie die het eten levert. Van de totale energie die je lichaam per dag nodig heeft, wordt slechts 10% gebruikt voor het veteren en verwerken van voedsel. Andere belangrijke factoren die energie kosten zijn je basaal of rust metabolisme (het energieverbruik van een persoon in rust; zo'n 60%) en je lichamelijke activiteit (ongeveer 30%). Er gaat dus energie je lichaam in, door te eten en te drinken, en er gaat energie je lichaam uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans.