Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bestaan negatieve calorieën echt?

Negatieve calorieën bestaan niet. In veruit de meeste producten die we eten zit energie. Dat wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Voedsel levert niet alleen energie, het verteren van eten kost ook energie. Met negatieve calorieën wordt voedsel bedoeld waarbij vertering in het lichaam meer energie zou kosten dan dat het voedsel je lichaam aan energie oplevert. Dit is een fabel.

Bord met negatieve smiley van mais

Voedingsmiddelen met negatieve calorieën?

Er doen verschillende verhalen de ronde over voedingsmiddelen die negatieve calorieën zouden bevatten. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze je lichaam geven. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt als je meer van deze producten eet. Dit is een fabel: negatieve calorieën bestaan niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals een verandering van eetgewoonten of meer lichaamsbeweging, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.

Hoeveel energie heb je nodig om voedsel te verteren?

De hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om voedsel te verwerken, is veel minder dan de hoeveelheid energie die het eten levert. Van de totale energie die je lichaam per dag nodig heeft, wordt slechts 10% gebruikt voor het verteren en verwerken van voedsel.

Andere belangrijke factoren die energie kosten zijn je basaal of rust metabolisme (je energieverbruik in rust; zo'n 60%) en je lichamelijke activiteit (ongeveer 30%). Er gaat dus energie je lichaam in door te eten en te drinken, en er gaat energie je lichaam uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan blijf je op gewicht. Dat noem je de energiebalans.