Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bestaan negatieve calorieën echt?

In veruit de meeste producten die we eten zit energie. Dat wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Voedsel levert niet alleen energie, het verteren van eten kost ook energie.

Met negatieve calorieën wordt voedsel bedoeld dat door vertering in het lichaam meer energie zou kosten dan dat ze opleveren. Dit is een fabel, want dit soort voedingsmiddelen bestaan niet.


Energiebalans

Er gaat energie je lichaam in, en er gaat energie uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans.

Voedingsmiddelen met negatieve calorieën?

Er doen verschillende verhalen de ronde over welke voedingsmiddelen het dan gaat. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, als je meer van deze producten eet.

Energie-inname en verbruik

Er is inderdaad wel energie nodig om voedsel te verwerken, maar die hoeveelheid is gering in vergelijking met de energie die het eten levert. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging.