Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Afslankpillen

Afslankpillen, -poeders en -dranken (ook wel vermageringspreparaten of afslankproducten) zouden helpen bij het afvallen. Maar van geen van deze vermageringspreparaten is de werking aangetoond. Sommige afslankmiddelen of -supplementen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals efedra.

Wat zijn afslankpillen?

Het innemen van afslankpillen, -poeders of -dranken zou een middel zijn om gewicht te verliezen. Deze zogenoemde vermageringspreparaten zijn te koop bij de drogist, apotheek, supermarkt en op internet. Ze worden vóór of in plaats van de maaltijd gebruikt. Overigens zijn afslankpillen, -poeders en -dranken iets anders dan maaltijdvervangers, zoals bijvoorbeeld shakes en repen. Maaltijdvervangers vallen onder dieetvoeding.  

De werking van afslankpillen, -poeders en -dranken is niet aangetoond.

Welke soorten afslankmiddelen zijn er?

Er zijn tal van stoffen die als pil, poeder of drank worden aangeboden als afslankmiddel. Enkele voorbeelden zijn:  
  • preparaten met carnitine, chroom of enzymen uit ananas of papaja. Deze zouden het vet of eiwit in het lichaam oplossen. 
  • kruidenmengsels en kruidenthee, die laxerend en vochtafdrijvend zouden werken. 
  • preparaten met algen, lecithine, zeewier of gisten. Deze zouden de schildklierwerking stimuleren, vet oplossen, laxerend of eiwitsplitsend werken. 
  • stoffen die invloed zouden hebben op bepaalde hormonale systemen, zoals lysine, en argininerijke producten die de afgifte van het groeihormoon zouden bevorderen. 
  • stoffen zoals efedrine, synefrine en cafeïne, die de stofwisseling zouden stimuleren. 
  • stoffen die de vetverbranding zouden stimuleren, zoals appelazijn of Pu-Erh thee. 
  • supplementen met chitosan, dat de opname van vet in de darm zou remmen. 
  • supplementen met CLA, ofwel geconjugeerd linolzuur, dat de vetverbranding zou stimuleren. 
  • zwelmiddelen en vezelpreparaten, zoals guar en cellulose. Deze zwellen op in de maag, waardoor een hongergevoel achterwege zou blijven en afvallen dus minder moeite zou kosten. 

Werken afslankpillen wel of niet?

Het is niet aangetoond dat afslankpillen of andere vermageringspreparaten werken. Er is geen gedegen onderzoek bij mensen gedaan. Het onderzoek dat verricht is naar de werking betreft vrijwel altijd alleen laboratoriumonderzoek of onderzoek bij dieren. In beide gevallen zijn hoge doseringen van bepaalde stoffen gebruikt.  

Zijn afslankpillen schadelijk voor de gezondheid?

Het gebruik van vermageringspreparaten kan in sommige gevallen slecht zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld bij overmatig gebruik van laxerende middelen. Doordat de opname van essentiële voedingsstoffen verstoord kan worden, kan er een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan.

Zeker op de lange termijn is er een risico. Afslankpillen en andere vermageringspreparaten worden namelijk niet zo goed gecontroleerd als medicijnen. Er kan dus van alles inzitten.

Welke afslankpillen zijn illegaal? 

Preparaten met stimulerende middelen zoals efedra zijn inmiddels verboden, omdat ze gevaarlijk zijn. Ook de aan efedra verwante stof synefrine wordt steeds vaker gevonden in supplementen die gebruikt worden om af te vallen. Schadelijke gezondheidseffecten van voedingssupplementen met te hoge gehaltes synefrine, zijn niet uit te sluiten. We raden daarom aan om deze supplementen niet te gebruiken. Er is op dit moment nog geen wetgeving voor de maximale hoeveelheid synefrine in supplementen. 

Afslankpillen kopen op internet?

Pas op: online worden veel vervalste medicijnen aangeboden. Het gebruik ervan kan ernstige gevolgen hebben. Op www.aanbiedersmedicijnen.nl kan gecontroleerd worden of de online aanbieder betrouwbaar is.