Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe blijf ik op gewicht?

Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Eet je meer dan je verbruikt, dan slaat je lichaam de niet gebruikte energie op in de vorm van vet. Dan kom je aan.

Als je niet meer eet dan je nodig hebt kom je ook niet aan. Je blijft dan op gewicht. Dat noemen we de energiebalans.

Regelmatig wegen

Regelmatig wegen is de eenvoudigste manier om te controleren of je gewicht goed blijft. Het is voldoende om 1 keer per week tot 1 keer per maand op de weegschaal te gaan staan. Steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Als je gewicht stijgt, corrigeer dan door minder of anders te gaan eten en wat meer te bewegen.

Stoppen met jojoën

Wie gewicht is kwijtgeraakt door te lijnen, loopt het risico om te jojoën. Je gaat weer gewoon eten en langzaam komen de kilo’s er weer aan. De oplossing: je eetgedrag blijvend aanpassen. Je lichaam heeft namelijk minder voedsel nodig als je bent afgevallen. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Je lichaam heeft dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Naast gezond eten is voldoende bewegen belangrijk.

Koekjes, snoep en snacks

Wees niet te streng voor jezelf. Je mag echt af en toe wel een snoepje, koekje of een handje chips. Als het maar niet te veel en te vaak is. Uiteindelijk draait het erom wat je over een langere periode eet. Blijf tenminste 60 minuten per dag actief bewegen.