Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 
Wanneer je borstvoeding geeft eet je gewoon gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Voor het aanmaken van de moedermelk heeft je lichaam meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Je hebt dus iets meer eten nodig.
Hoeveel moet je ongeveer eten? En hoe zit het met de terugkomst van je oude figuur en gewicht? Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten, bijvoorbeeld rondom koffie en alcohol.

Ook als je borstvoeding geeft eet je volgens de Schijf van Vijf

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen die daarin zitten binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen tussen vis, peulvruchten, vlees en ei.

Meer eten in de periode dat je borstvoeding geeft

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. Veel moeders merken dat zij vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebben. Tip: zet standaard een glas water klaar om telkens als de baby drinkt zelf ook iets te drinken. 
Hoeveel ongeveer? Bekijk hieronder wat jij elke dag nodig hebt. Bedenk wel dat het gemiddelden zijn en dat niet iedere vrouw evenveel nodig heeft. Let erop dat je niet aankomt. 

Voorbeelddagmenu’s

Meer eten dan je gewend bent, én dat zonder te snoepen of te gaan snacken omdat je ook meer honger voelt. Dat kan best lastig zijn! De voorbeelddagmenu’s laten zien hoe je invulling kan geven aan je dagelijkse menu. 

Borstvoeding en je gewicht

Het is normaal dat je geleidelijk afvalt als je borstvoeding geeft. Lijnen is nu niet goed, omdat je dan niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je gezond eet dan kom je vanzelf weer terug op je oude gewicht. 

In de periode dat je borstvoeding geeft let je er extra op dat je…

…niet te veel cafeïne neemt

Neem het liefste cafeïnevrije koffie en thee. Cafeïne kan je kind namelijk onrustig maken. Als je graag koffie drinkt, drink dan niet meer dan één kopje koffie per dag. Je kunt naast een kopje koffie nog ongeveer 2 koppen zwarte thee drinken of één glas cola. Drink je weleens energiedrank? Let daar mee op, want een blikje energiedrank bevat net zo veel cafeïne als een kopje koffie.

…oppast met alcohol

Het is het veiligst om geen alcohol te drinken zolang je borstvoeding geeft, want de schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding bij je kindje terecht. Heb je toch een keer zin in een glaasje alcohol? Neem dit glas dan vlak nádat je voeding hebt gegeven. Wacht na het alcohol drinken altijd 3 uur met voeden. Dan is je melk weer ‘schoon’.

…niet meer dan 2 porties vette vis per week eet

Vis is gezond. Ons advies is om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals haring, Atlantische zalm Informatie bokking en sardines. Maar eet niet meer dan 2 keer per week deze vette vissoorten en varieer. Vanwege kleine hoeveelheden schadelijke dioxines die in vette vis kunnen voorkomen. Verder bevatten sommige soorten vis een verhoogd gehalte aan zware metalen zoals kwik. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Eet daarom ook liever geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai, makreel, snoek, snoekbaars en paling.   

…let op bepaalde kruiden, anijs en venkel

Normaal gebruik van keukenkruiden en specerijen (ook scherpe varianten) kan geen kwaad. Maar gebruik geen aloë, senna en kava kava. Schadelijke stoffen in deze kruiden kunnen overgaan in de moedermelk en mogelijk schadelijk zijn voor je kindje.

Wees verder voorzichtig met venkel en anijs. Kleine baby’s kunnen vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. Daarom geldt het advies voor moeders die borstvoeding geven om geen venkelthee en anijsthee te nemen. Geef ook geen venkelthee en anijsthee aan baby's, bijvoorbeeld tegen darmkrampjes. Een beschuit met muisjes of gewone venkel kan geen kwaad, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee.

Vraag en antwoord

Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding?
Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.

Moet je baby veel huilen en denkt je dat hij last heeft van zijn buik? Lees wat je kunt doen tegen darmkrampjes

Na 3 maanden zijn de darmkrampjes over het algemeen over. Mocht je toch het idee hebben dat je kind reageert op wat je eet, dan is het een kwestie van uitproberen en afstrepen.

Let op: als je borstvoeding geeft, dan kun je beter geen venkelthee en anijsthee drinken. Geef dit ook niet aan je baby tegen darmkrampjes. Het helpt niet. Bovendien kunnen kleine baby’s vrij snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is. 
sluiten
Kun je borstvoeding geven als je rookt?
Niet roken is het beste, aangezien er nicotine en andere schadelijke stoffen in de moedermelk terechtkomen. Maar als je écht niet kunt stoppen, kun je beter wel borstvoeding geven. Juist omdat je je kind blootstelt aan de schadelijke stoffen in sigaretten heeft hij de afweerstoffen uit je moedermelk extra hard nodig. Ook als je rookt, blijft borstvoeding de meest gezonde manier van het voeden van je kind. Rook alleen nooit tijdens het voeden of waar je kind bij is. Meer informatie vind je op  www.rokeninfo.nl.
sluiten
Ik geef borstvoeding en heb iets gegeten dat niet meer goed was. Is dat schadelijk voor de baby?
Heb je iets gegeten dat niet goed meer is, bijvoorbeeld een stukje beschimmeld brood of melk die over de datum was? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Je kunt gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding.
sluiten
Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.