Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Frisse tonen van sinaasappel (bekijk ook de video)
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Gezond gewicht en bewegen voor kinderen van 4-13 jaar

In de basisschooltijd groeit en ontwikkelt je kind flink. Als je kind opgroeit met een gezond gewicht dan… 

  • is bewegen makkelijker.
  • kan hij zich lichamelijk (motorisch) goed ontwikkelen.
  • heeft hij minder kans op overgewicht op latere leeftijd. 

Heeft je kind een gezond gewicht?

Als je de BMI-meter hieronder invult krijg je een indicatie of het gewicht van je kind gezond is of dat het goed is om er extra aandacht aan te besteden. Je krijgt direct een advies op maat. 
Geslacht
Man   Vrouw
Leeftijd
Lengte
 cm
Gewicht
 kg
Berekenen
 
Berekenen
 
Zwanger   Lacterend

Voor kinderen onder de 2 jaar heeft de BMI bereken geen zin. Voor meer informatie bekijk ‘Gezond gewicht voor baby's’.


Hoe zorg je voor een gezond gewicht bij je kind?

Een gezond gewicht bereik of behoud je met:

  1. Gezond eten en drinken
  2. Goede eetopvoeding
  3. Genoeg beweging
  4. Genoeg slaap

Overgewicht bij kinderen kun je voorkomen door ze genoeg uit de Schijf van Vijf te laten eten en minder te geven van producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Gezond eten en drinken

Overgewicht bij kinderen kun je voorkomen door ze genoeg uit de Schijf van Vijf te laten eten en minder te geven van producten die niet in de Schijf van Vijf staan en veel calorieën bevatten, zoals limonade, sap en frisdrank met suiker, koek, snoep, snacks en zoete zuiveltoetjes. Lees meer over ontbijt en lunch, avondeten en toetje, drinken en eten tussendoor.

Je kind aan de lijn?

Ook als je kind (iets) te zwaar is, eet je kind gewoon gezond volgens de Schijf van Vijf. Het is niet aan te raden om op eigen houtje je kind te laten lijnen. Kinderen hebben namelijk alle voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Vraag advies aan de huisarts of schoolarts. Wat kun je doen als je kind te zwaar is?

Is je kind te licht?

Als je kind te licht is, is het belangrijk dat je kind ten minste de aanbevolen hoeveelheden voor zijn leeftijd eet. Dit kun je bekijken in de Schijf van vijf voor jou. Op deze manier krijgt je kind voldoende voedingsstoffen binnen. Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Geef tussen de maaltijden door een boterham, wat fruit of yoghurt. Geef je kind niet te veel snoep of snacks met veel verzadigd vet en suiker. Dat is ook voor een mager kind ongezond. Maak je je zorgen over het gewicht of het eten van je kind? Neem dan contact op met de huis- of schoolarts of een diëtist.

Goede eetopvoeding

Voor een gezond gewicht bij je kind, let je niet alleen op wát je geeft maar ook hoe je met eten omgaat. Door de pagina’s heen staan daarom verschillende tips voor de eetopvoeding. Meer aandacht besteden we aan moeilijke eters.

Per dag heeft je kind minimaal 1 uur matige tot intensieve beweging nodig. Maar meer bewegen is altijd beter!

Genoeg beweging

Voldoende beweging helpt je kind een gezond gewicht te houden. Per dag heeft je kind minimaal 1 uur matige tot intensieve beweging nodig. Maar meer bewegen is altijd beter! Dat hoeft niet alleen maar sport te zijn: ook rennen, fietsen, stoeien, klimmen, voetballen en skeeleren valt hieronder. Het is goed om een paar keer per week activiteiten te doen die de botten en spieren versterken, bijvoorbeeld touwtjespringen, rennen, dansen of klimmen op het klimrek.

Schermtijd

Beperk de hoeveelheid tijd dat je kind stilzit achter de televisie, computer, telefoon of tablet: maximaal 2 uur is een goede richtlijn, minder is dus ook goed! Veel televisiekijken kan leiden tot overgewicht. Meer televisiekijken gaat namelijk vaak samen met minder beweging, meer en vetrijker eten, meer snacks en minder groente en fruit. Daar komt bij dat televisiekijken via de reclame invloed heeft op wat en hoe kinderen eten.

Genoeg slaap

Er is een verband tussen weinig slapen en overgewicht. Waardoor dat precies komt, is nog niet duidelijk. Een mogelijke oorzaak is dat de hormonen door slaaptekort uit balans raken, waardoor het kind minder duidelijk voelt wanneer het verzadigd is en wanneer het trek heeft. Te weinig slaap leidt tot een toenemend hongergevoel. Bovendien: omdat de dag langer duurt, zijn er meer eetmomenten op een dag. Ook dat kan een reden zijn waarom er een verband tussen weinig slaap en overgewicht is.

Kinderen van 4 jaar hebben per 24 uur ongeveer 12 uur slaap nodig. Daar kun je 1 uur van aftrekken of bij optellen: dat valt nog binnen normale grenzen. Naarmate je ouder wordt heb je minder slaap nodig. Zo heeft een kind van 8 nog ongeveer 10 uur nodig. Een kind van 13 heeft per 24 uur 9 uur slaap nodig.

Vraag en antwoord

Wat kan mijn kind eten en drinken tijdens en na het sporten?

Een uur sporten per dag hoort bij het gewone beweegpatroon van een kind. Het is daarom niet altijd nodig om je kind eten te geven tijdens of na het sporten.

Het is lang niet altijd nodig om je kind eten te geven tijdens of na het sporten
Maar heeft je kind trek? Geef bij voorkeur groente of fruit. Denk aan aardbeien, een schijf meloen, stukjes appel, druiven, worteltjes en snoeptomaatjes. Voor de grotere trek kun je een belegde volkoren boterham geven. Aandachtspunt: tussendoortjes zoals een sportdrankje, koek, chips of een patatje bevatten veel calorieën, vaak zelfs meer dan je kind tijdens het sporten verbrand heeft.

Zorg verder dat je kind voldoende water drinkt, zeker als het warm is. Speciale sportdrankjes of zoete drankjes zijn niet nodig.

sluiten

Tof! Onze speciale website voor kinderen

Als je kind van eten houdt Heb jij een kind tussen de 9 en 13 jaar, dat eten interessant vindt? Op onze speciale website voor kinderen vind je recepten, video's, quizjes, voorbeelden voor spreekbeurten en meer. Naar de website