Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond afvallen: de start

Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding. Op deze pagina krijg je 6 stappen die je op weg helpen.

gezond afvallen begint met goede voorbereiding

1. Meet je gewicht, BMI en buikomvang

Weet wat je startgewicht is en kijk of dit een gezond gewicht is. Dit heb je nodig om je streefgewicht te bepalen. Bereken je BMI en middelomtrek.

2. Zoek hulp bij het afvallen

Soms is het advies om te overleggen met je huisarts voordat je begint met afvallen. Bijvoorbeeld bij (risico op) diabetes of hart- en vaatproblemen, een te hoge buikomvang, een BMI van 30 of hoger of als je jonger dan 18 of ouder dan 70 bent. Als het nodig is kan je huisarts je doorverwijzen voor de juiste hulp. Maar ook in andere gevallen kan het een aanrader zijn om hulp te zoeken.

Bekijk wat wat de huisarts voor jou kan doen of wie jou verder kan helpen: hulp bij afvallen.

3. Stel je streefgewicht vast

Kies een haalbaar streefgewicht. Zo doe je dat.

4. Vul een eetdagboek in

Een eetdagboek bijhouden helpt bij het gezond afvallen en daarna bij het op gewicht blijven. Hierdoor weet je namelijk precies wat en hoeveel je eet. Zo kom je er bijvoorbeeld achter in welke producten veel calorieën zitten. Ook ontdek je waar jouw valkuilen liggen. Verder is het goed om een beweegdagboek bij te houden. Lees hoe een eet- en beweegdagboek je helpt bij het afvallen.

5. Maak goede voornemens

Met realistische voornemens en kleine stappen maak je afvallen haalbaar. Bekijk onze tips die je helpen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en vol te houden.

6. Vraag steun

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Vrienden, familie of een afvalclub: ze kunnen je helpen op weg naar een gezonder gewicht. Toch kun je ook stuiten om onbegrip. Lees alles over steun bij het afvallen.

Volgende stap

Heb je alle tips opgevolgd? Op naar de volgende stap!