Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond afvallen: de start

Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding. Op deze pagina krijg je 6 stappen die je op weg helpen.

gezond afvallen begint met goede voorbereiding

1. Meet je gewicht, BMI en buikomvang

Weet wat je startgewicht is en kijk of dit een gezond gewicht is. Dit heb je nodig om je streefgewicht te bepalen. Bereken je BMI en middelomtrek.

2. Zoek hulp bij het afvallen

Soms is het advies om niet op eigen houtje te beginnen met afvallen, maar eerst advies van een diëtist of je huisarts te vragen. Bijvoorbeeld bij een BMI van 35 of meer, als je jonger bent dan 18 of ouder dan 70 jaar, bij (risico op) diabetes of hart- en vaatproblemen en bij een BMI tussen de 25 en 35 en een te hoge middelomtrek.

Bekijk of het handig is om hulp in te schakelen of wie jou verder kan helpen: hulp bij afvallen.

3. Stel je streefgewicht vast

Kies een haalbaar streefgewicht. Zo doe je dat.

4. Vul een eetdagboek in

Een eetdagboek bijhouden helpt bij het gezond afvallen en daarna bij het op gewicht blijven. Hierdoor weet je namelijk precies wat en hoeveel je eet. Zo kom je er bijvoorbeeld achter in welke producten veel calorieën zitten. Ook ontdek je waar jouw valkuilen liggen. Verder is het goed om een beweegdagboek bij te houden. Lees hoe een eet- en beweegdagboek je helpt bij het afvallen.

5. Maak goede voornemens

Met realistische voornemens en kleine stappen maak je afvallen haalbaar. Bekijk onze tips die je helpen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en vol te houden.

6. Vraag steun

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Vrienden, familie of een afvalclub: ze kunnen je helpen op weg naar een gezonder gewicht. Toch kun je ook stuiten om onbegrip. Lees alles over steun bij het afvallen.

Volgende stap

Heb je alle tips opgevolgd? Op naar de volgende stap!