Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Ziekten

Zowel bij gezond blijven als bij de behandeling van ziekten en aandoeningen speelt voeding een rol. 

Een gezond voedingspatroon verkleint de kans op ziekten. Is er al sprake van ziekte dan is goede voeding extra belangrijk. Vaak is gezond eten voldoende maar soms kan een aangepaste voeding nodig zijn. 

Omschrijving

Voeding en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Een gezond voedingspatroon is een voorwaarde voor een goede gezondheid.

Rol van voeding

Voeding kan een ziekte voorkomen of uitstellen. Een gezonde voeding verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose.

Voedsel kan ook de reden zijn dat iemand zich ziek voelt. Dit is het geval bij voedselovergevoeligheid en kan een oorzaak zijn van maag-darmklachten. 

Eetstoornissen zoals anorexia en eetbuistoornissen geven grote gezondheidsproblemen. Dit zijn psychische aandoeningen gerelateerd aan voeding.

Ziektelast

De hoeveelheid gezondheidsverlies in een populatie die veroorzaakt wordt door ziekten wordt ziektelast genoemd. Ziektelast bestaat uit twee delen: jaren verloren door vroegtijdige sterfte en jaren geleefd met een ziekte. Ziektelast wordt uitgedrukt in DALY (Disability-Adjusted Life-Years).  Overgewicht draagt voor 5,2% bij aan de ziektelast en een hoog cholesterolgehalte voor 1,6%.  Te veel zout (1,9%), te weinig fruit (1,8%), te weinig vis (1,5%) , te weinig groente (0,5%) en te veel verzadigd vet (0,3%) dragen eveneens bij aan de ziektelast.

Zorgkosten

Mensen die ongezond leven gebruiken meer zorg en maken hogere zorgkosten. Overgewicht zorgt voor ruim 50% van de zorgkosten van diabetes. Ook zorgt overgewicht voor een aanzienlijk deel van de zorgkosten van hartinfarct (15%) en hartfalen (12%) en atrose van heup (14%) en knie (29%). Toch hebben ongezonde leefgewoonten maar een relatief klein aandeel in de totale zorgkosten. Voor overgewicht is dit 2,2%. Voor eetgewoonten zoals veel verzadigd vet en weinig fruit, groente en vis ligt dit aandeel in de zorgkosten nog veel lager.

Als iedereen gezonder gaat leven, leidt dit dus tot iets lagere zorgkosten. Maar dit is alleen op korte termijn. De levensverwachting neemt namelijk toe. Mensen lopen de kans om op hogere leeftijd andere ziekten te krijgen, zoals dementie. Het zorggebruik als gevolg van extra levensjaren leidt tot extra kosten en deze overtreffen de korte termijn besparing.

Arbeidparticipatie

Ziekteverzuim brengt kosten met zich mee voor werkgevers en overheid. Werkenden met ernstig overgewicht verzuimen meer werkdagen dan werknemers met een gezond gewicht. Ook werkende mensen met een chronische ziekte of beperking hebben een hoger ziekteverzuim dan de algemene beroepsbevolking. Mensen met een chronische ziekte hebben minder vaak een betaalde baan dan gezonde mensen. 

Voedingsadvies

In geval van een ziekte of aandoening is goede voeding extra belangrijk. Vaak is gezond eten voldoende. Bij bepaalde ziekten, kan een aangepaste voeding nodig zijn. Begeleiding door een diëtist is aan te raden. Zoek direct een diëtist bij jou in de buurt of lees hieronder eerst meer over de rol van voeding bij:    

Meer informatie

Diëtisten

Diëtisten kunnen een persoonlijk voedingsadvies geven. Diëtisten werken in ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties of ze hebben een eigen praktijk.

Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Diëtisten Coöperatie Nederland

Algemene organisaties

Vereniging van Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) De VSOP is een samenwerkingsverband van 60 ouder- en patiëntenorganisaties betrokken bij erfelijke en/of aangeboren aandoeningen.
www.vsop.nl

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF)
www.npcf.nl

Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV)
www.npvzorg.nl