Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap zitten zo’n 7 suikerklontjes (110 kilocalorieën).
Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Omdat bij het maken van sap voedingsstoffen verloren gaan kunnen ze vers fruit niet vervangen.
Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken.
Omschrijving
Sinaasappelsap is een
vruchtensap met veel vitamine C. Ongeveer 50% van het gewicht van een sinaasappel bestaat uit sap.
Sinaasappelnectar of sinaasappeldrank
Sinaasappelnectar of sinaasappeldrank zijn geen 100% fruitsappen. Het sapgehalte moet op de verpakking staan. In deze producten moet minimaal 50% sap zitten. De rest van het sap bestaat uit water of een ander extract. Dit staat op het etiket.
Voedingsadvies
Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Daaronder valt dus ook sinaasappelsap.
Sap staat niet in de Schijf van Vijf. Fruit kun je beter eten dan drinken. Je kunt in plaats van sap water, thee en koffie zonder suiker drinken. Lees meer over dranken die wel in de Schijf van Vijf staan en over hoe je om kunt gaan met sap en andere producten die niet in de Schijf van Vijf staan.
In de onderstaande video legt Astrid, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum uit waarom we dit advies geven.
Gezondheidseffecten
Vitamine C in sinaasappelsap
Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. De hoeveelheid vitamine C in sinaasappelsap varieert en hangt onder andere af van het sinaasappelras, de groeicondities, de bewerking en het transport.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Overige voedingsstoffen in sinaasappelsap
Bij de bereiding van sap gaan voedingsstoffen uit fruit verloren. De vitamine C die in sinaasappelsap zit krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit eet. In sap zijn bovendien de vezels die in fruit zitten verdwenen. In sinaasappelsap met vruchtvlees zitten wel vezels.
Risico op overgewicht en diabetes type 2
Vruchtensappen bevatten veel vruchtensuiker (fructose). In sinaasappelsap zitten zo’n 7 suikerklontjes, wat neerkomt op ongeveer 110 kilocalorieën. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt calorieën binnen. Zo neemt het risico op overgewicht toe. Daarnaast is er goed onderbouwd bewijs dat het drinken van suikerhoudende dranken zoals sinaasappelsap het risico op diabetes type 2 verhoogt. Lees meer over de gezondheidseffecten van vruchtensap.
Gebit
De zuren en suikers in sinaasappelsap kan leiden tot tanderosie en gaatjes. Lees hierover meer bij vruchtensap.
Bewaren
Zelfgemaakte vruchtensappen kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Kijk voor een bewaaradvies voor sap uit de winkel op het etiket. Flessen sap kun je het beste in het donker bewaren, omdat anders het vitamine C-gehalte sneller terugloopt. Vitamine C wordt onder invloed van licht afgebroken.
Duurzaamheidsaspecten
Het meeste sinaasappelsap komt van sinaasappels uit Brazilië. De sinaasappels worden per boot naar Nederland vervoerd. Dat kost relatief weinig
energie. De klimaatbelasting is daardoor laag.
Eerlijke handel
Sinaasappels met het
Fairtrade Max Havelaar keurmerk komen uit Zuid-Afrika, Argentinië, Marokko en Egypte, en voldoen aan de normen van eerlijke handel.