Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)

Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)

Neda Oliai maakte dit lekkere recept voor ons. Neda: "In dit recept worden de paprika’s gevuld met onder andere freekeh. Freekeh is een tarwe die in de Palestijnse en Syrische keuken vaak wordt gebruikt in onder andere soepen en salades."

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 paprika's (niet al te groot)
  • 150 gram freekeh (of volkoren rijst)
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bouillontablet met minder zout
  • ¾ theelepel kurkuma
  • ¾ theelepel kaneel
  • 200 gram mager (runder)gehakt
  • 200 gram tomaten (3 stuks)
  • 15 gram koriander
  • 15 gram peterselie
  • 30 gram rozijnen
  • sap van een citroen
  • 1 blik gepelde tomaten zonder zout
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel gedroogde munt
  • 200 gram magere Griekse yoghurt
  • 4 volkoren Libanese platbroden

Bereiding

  1. Was de paprika's, snijd de kapjes ervan af (gooi deze niet weg) en verwijder de zaadlijst. Snijd eventueel een klein stukje van de onderkant van de paprika’s af als deze niet rechtop blijven staan.
  2. Doe de freekeh met 300 ml water in een kleine pan. Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en laat de freekeh op een laag vuurtje in totaal ongeveer 20 minuten doorkoken tot al het water is geabsorbeerd en de freekeh net beetgaar. Haal de laatste 5 minuten van de kooktijd de deksel van de pan.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Was de koriander en peterselie en hak de blaadjes fijn. 
  5. Fruit de ui in een pan met een eetlepel olijfolie.
  6. Verkruimel de helft van de bouillontablet en voeg het samen met een halve theelepel kaneel en een halve theelepel kurkumapoeder toe aan de uien.
  7. Doe het gehakt erbij en bak tot het gehakt niet langer roze is.
  8. Voeg de tomaten toe en bak deze mee tot ze zacht zijn en hun vocht hebben vrijgegeven.
  9. Voeg ten slotte de verse kruiden toe, gevolgd door de rozijnen, het sap van een halve citroen en de gekookte freekeh. Roer alles goed door elkaar.
  10. Verdeel de gehaktvulling gelijkmatig over de paprika’s, plaats de kapjes van de paprika’s op de vulling en leg de gevulde paprika’s in een ovenschaal.
  11. Besprenkel ze met een eetlepel olijfolie en giet vier eetlepels water in de ovenschaal. Het water creëert stoom waardoor de paprika’s zowel aan de bovenkant als aan de onderkant gelijkmatig garen.
  12. Bak de gevulde paprika’s in 40-50 minuten in de oven of tot de paprika’s zacht zijn, maar hun vorm nog behouden.
  13. Doe ondertussen de ingrediënten voor de saus in een kleine sauspan; de tomaten in blik, honing, de halve bouillontablet, sap van een halve citroen, ¼ theelepel kurkuma, ¼ theelepel kaneel, de gedroogde munt en 150-200 ml water en meng alles goed door elkaar. Breng het langzaam aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten doorkoken. 
  14. Serveer de gevulde paprika’s met de tomatensaus, brood en eventueel een frisse groene salade.  

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Paprika heeft deze maand (augustus) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 535 kcal 535 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1 gram 1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept