Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Mahi met dukkah en geurige bulgur

Mahi met dukkah en geurige bulgur

Neda Oliai maakte dit lekkere visrecept voor ons. Neda: "Dit recept is geïnspireerd door het bekende Perzische gerecht (mahi shekampor), waarbij een hele vis wordt gevuld met een noten-en-kruidenmengsel (dukkah).

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 710 kcal

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 3 bosuien
  • 15 gram peterselie
  • 15 gram koriander
  • 30 gram noten of pitten (bijvoorbeeld walnoten of pijnboompitten)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 1½ citroen
  • 2 visfilets (bijvoorbeeld kabeljauwfilet)
  • 400 gram spinazie
  • 150 gram bulgur
  • 5 takjes munt
  • stuk komkommer

Bereiding

  1. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn.
  2. Was de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd hem fijn.
  3. Was de bosuitjes en snijd ze in ringen.
  4. Was de peterselie en koriander en hak de blaadjes fijn.
  5. Hak de noten fijn.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  7. Verhit een theelepel olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook, chilipeper en bosuitjes een paar minuten tot de geuren vrijkomen. Voeg de noten toe, gevolgd door de peterselie en koriander en bak het geheel nog een paar minuten tot de kruiden zacht zijn.
  8. Schenk de granaatappelmelasse en het sap van de helft van de citroen erbij en roer alles goed door. Bewaar het sap van de andere helft van de citroen voor de bulgur. Haal de pan van het vuur en laat de dukkah afkoelen. 
  9. Gebruik voor één visfilet een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om een pakketje te maken met daarin de spinazie en de visfilet. Leg bovenop de folie een vel bakpapier en in het midden van het bakpapier de helft van de spinazie. Besprenkel de spinazie met een theelepel olijfolie. Plaats 2 schijven citroen bovenop de spinazie en plaats de vis bovenop de citroen. Verspreid de helft van de dukkah bovenop de vis en maak een pakketje van de aluminiumfolie. Sluit deze goed af, maar laat wat ruimte tussen de vis en folie. Herhaal deze stap voor de andere visfilet.
  10. Bak de vispakketjes 15 minuten in de oven of tot de vis gemakkelijk in laagjes uit elkaar valt.
  11. Bereid ondertussen de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  12. Was de munt en hak de blaadjes fijn. Meng de muntblaadjes, 1 theelepel olijfolie en het sap van de overgebleven helft van de citroen en schep het mengsel goed door de bulgur.
  13. Was de komkommer en snijd het stuk in plakken.
  14. Serveer de vispakketjes op een bord en schep de bulgur en de komkommer erbij.

Ingrediënten over?

Citroen en munt over? Maak er een lekkere thee van met groene thee, citroenschil en muntblaadjes. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Spinazie heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 710 kcal
Vet 26 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 62 gram
Waarvan suikers 8 gram
Vezels 18 gram
Eiwit 46 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept