Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip en kikkererwten

Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip en kikkererwten

Dit is een recept van Neda Oliai. Neda: "Yoghurt of kwark is onmisbaar in de Perzische keuken. In dit recept worden de twee meest gebruikte groenten gebruikt, namelijk spinazie en komkommer. De kikkererwten komen niet in het traditionele recept voor, maar geven het gerecht wel een lekkere bite! Vooral in de zomermaanden is deze dip een verfrissende toevoeging aan je borrelplank of mezze-tafel vol Midden-Oosterse snacks."
  • 4 personen
  • minder dan 30 minuten
  • voorgerecht
  • 285 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 250 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel sumak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel gemalen komijnzaad
  • peper
  • 150 gram komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram spinazie
  • 120 ml magere Griekse yoghurt
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 volkoren pitabroodjes

Materialen

Bakplaat en bakpapier

Bereiding

  1. Warm de over voor op 200 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Spoel de kikkererwten in een zeef af en laat ze uitlekken. Dep de kikkererwten goed droog en doe ze in een kom.
  3. Meng de kikkererwten met de helft van de olie, de sumak, paprikapoeder, komijn en peper.  Zorg dat alle kikkererwten goed zijn bedekt met het olie-kruidenmengsel. 
  4. Verdeel de kikkererwten gelijkmatig over de bakplaat en rooster ze 15 minuten. Schep ze een keer om en laat ze nog 5 minuten roosteren tot ze knapperig zijn. Als de kikkererwten beginnen te poppen, kun je er een vel aluminiumfolie overheen leggen.
  5. Was ondertussen de komkommer. Snijd deze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst met een theelepel. Snijd de komkommer in kleine blokjes van een ½ cm.
  6. Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
  7. Was de spinazie en laat goed uitlekken.
  8. Fruit de ui en de knoflook in de overige olie. Voeg de spinazie toe en bak een paar minuten totdat de spinazie zacht is.
  9. Pureer het spinaziemengsel met een staafmixer tot een relatief gladde massa. Laat het verder afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de yoghurt en het citroensap toe.
  10. Verwarm de pitabroodjes kort in de broodrooster, in een grillpan of in de oven. Verdeel de yoghurt-spinaziedip over de broodjes, evenals de komkommerblokjes en de geroosterde kikkererwten. Serveer direct.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda Oliai deelt met ons de lekkerste recepten uit het Midden-Oosten. Meer recepten van Neda:

Ingrediënten over?

Griekse yoghurt:
Maak er dit lekkere toetje mee: yoghurt met peer en druiven.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Spinazie is deze maand klimaatvriendelijk in Nederland verbouwd.
Kies bij voorkeur voor zuivelproducten met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 285 kcal
Vet 8 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram
Koolhydraten 34 gram
Waarvan suikers 3 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 14 gram
Zout
0,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.