Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Wortelsalade met granaatappeldressing

Wortelsalade met granaatappeldressing

Neda Oliai maakte deze heerlijke wortelsalade voor ons. Neda: "Dit recept voor een verfrissende wortelsalade leent zich perfect voor een picknick. Hoe langer de ingrediënten de tijd hebben om te trekken in de granaatappeldressing, hoe lekkerder de salade wordt."

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • voorgerecht, lunch
  •  

Ingrediënten

  • 250 gram wortels
  • 8 gram munt
  • 8 gram basilicum
  • 1 eetlepel pistachenoten zonder zout
  • 1 klein blikje kikkererwten (uitlekgewicht 125 gram)
  • 2 eetlepels rozijnen
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • ½ eetlepel granaatappelmelasse

Bereiding

  1. Maak de wortels schoon en rasp ze grof.
  2. Was de munt en de basilicum en hak de blaadjes fijn.
  3. Hak de pistachenoten grof.
  4. Spoel de kikkererwten af in een zeef en laat ze uitlekken.
  5. Meng de geraspte wortels, de kikkererwten, de rozijnen en de verse kruiden.
  6. Meng voor de dressing het citroensap met de olijfolie en de granaatappelmelasse en schep dit door de salade. 
  7. Bestrooi de salade de gehakte pistachenoten. 
  8. Laat de salade rusten voor het beste resultaat.
  9. Dit kan tussen 30 minuten en 1 uur op kamertemperatuur. Bij een langere rusttijd kun je de salade het beste afgedekt in de koelkast bewaren. 

Ingrediënten over?

Pistachenootjes over? Gebruik ze voor dit frisse perentoetje

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: In de Perzische cultuur is buiten eten of picknicken heel gebruikelijk. Mensen hebben vaak een tapijt in de achterbak en halen die tevoorschijn als ze een mooi plekje vinden om - na bijvoorbeeld een lange autorit tijdens de vakantie richting de Kaspische zee - even tot rust te komen en te genieten van alle zelfgemaakte lekkernijen."  
Meer recepten van Neda:
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip
Spaanse tortilla op z'n Perzisch

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (juni) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 270 kcal 270 kcal
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Koolhydraten 30 gram 30 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 8 gram 8 gram
Zout
0,1 gram 0,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept