Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kruiden frittata

Kruiden frittata

Dit recept werd geschreven door Neda Oliai. Neda: "Kuku sazi is in feite een Perzische frittata, maar wel een die in verhouding tot de Italiaanse of Spaanse varianten meer kruiden en groenten bevat dan eieren. Daardoor zit deze frittata bomvol smaak en heeft het een prachtige diepgroene kleur. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende verse kruiden."
  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • lunch
  • 355 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 40 gram koriander
  • 40 gram platte peterselie
  • 40 gram basilicum
  • 20 gram dragon
  • 20 gram bieslook
  • 80 gram prei (van het witte en lichtgroene gedeelte)
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel gemalen fenegriek (optioneel)
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram komkommer
  • 2 tomaten
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 25 gram ongezouten walnoten

Bereiding

  1. Was de verse kruiden (koriander, peterselie, basilicum, dragon, bieslook) en de prei en droog deze goed met een schone theedoek of slacentrifuge. Sla deze stap niet over en neem er de tijd voor, want de kruiden bepalen de smaak van dit gerecht. Hak de kruiden en de prei fijn. Voor het beste resultaat doe je dat met een scherpe mes (en wat geduld).   
  2. Verhit de oven op grillstand. Klop in een grote kom de eieren luchtig en voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder, de kurkuma, fenegriek (optioneel), het tot poeder vermalen bouillonblokje toe en de geperste knoflook toe. Voeg ten slotte de gehakte kruiden en prei toe en roer het geheel goed door elkaar. De kruiden en de prei moeten bedekt zijn met een (dun) laagje eimengsel.
  3. Verhit ondertussen de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan van ongeveer 25 cm in doorsnee en giet het eimengsel erbij. Doe een deksel op de pan en bak de kuku op middelhoog vuur in ongeveer 8 minuten bijna helemaal gaar (de randen zijn gestold, maar het midden van de kuku is nog een enigszins zacht).
  4. Grill de kuku ten slotte in de oven voor nog ongeveer 5 minuten of tot de bovenkant een kleurtje krijgt en de kuku helemaal gaar is. 
  5. Was de komkommer en tomaat en snijd ze in plakken. 
  6. Laat de kuku 5-7 minuten afkoelen of serveer het op kamertemperatuur. Snijd de kuku in punten of in blokken.
  7. Serveer de kuku met de komkommer, tomaat, volkoren platbrood en walnoten. 

Extra informatie

In deze video zie je hoe je stap voor stap dit gerecht maakt.

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda Oliai deelt met ons de lekkerste recepten uit het Midden-Oosten. Meer recepten van Neda:

Ingrediënten over?

Prei over? Gebruik hem in deze deze pakketjes met vis

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Prei is deze maand klimaatvriendelijk in Nederland verbouwd.
Kies bij voorkeur voor ei met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Caloriearm

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 355 kcal
Vet 18 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 28 gram
Waarvan suikers 4 gram
Vezels 7 gram
Eiwit 18 gram
Zout
0,8 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.