Er zit staat een schat van informatie op het etiket. Je kunt het gebruiken om gezonder te kiezen, als je wilt weten wat er in een product zit (als je bijvoorbeeld een allergie hebt), waar iets vandaan komt, of het duurzaam is en waar je een product moet bewaren. Maar soms kan het etiket je ook op het verkeerde been zetten. In de les kun je leerlingen het etiket laten ontdekken.
Informatie op het etiket
Laat leerlingen het interactieve etiket gebruiken. Wat wisten de leerlingen al? En wat niet?
Laat je niet foppen
Mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes verkopen beter. Fabrikanten zetten deze middelen dan ook graag in. Maar ze kunnen jou wel op het verkeerde been zetten. Laat je leerlingen de Quiz Wat weet jij van het etiket invullen. Wat hadden ze goed, wat fout? Wat verbaast ze?
Etiketten vergelijken
Pak, draai en kies! Het is niet moeilijk om etiketten te vergelijken. Hoe kies je voor minder zout, verzadigd vet en suiker? Deze video's laten het zien. Heb je een supermarkt in de buurt? Breng het dan gelijk in de praktijk!
E-nummers
Op het etiket vind je bij de ingrediënten vaak E-nummers. Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer, hier gaat een heel traject aan vooraf. Het belangrijkste is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Toch zijn er verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers. Hoe kan dat? Wat doen E-nummers eigenlijk in eten? En hoe worden ze goedgekeurd? Je kunt leerlingen dit uit laten zoeken. Daarvoor kunnen ze onze factsheet lezen (zie hieronder) of kijken naar onze pagina over E-nummers. Je kunt ze op die pagina ook E-nummers laten opzoeken in de tool 'Welk E-nummer zoek je?'
sluiten