Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Losse lessen en praktische activiteiten voor vo en mbo

Aan de slag met voedseleducatie? Met onze lespakketten voor het voorgezet onderwijs en het mbo heb je alles bij de hand om jongeren mee te nemen in de wereld van gezonde en duurzame voeding. Denk aan het gratis online lespakket Weet wat je eet.

Wil je een keer in een losse les aandacht besteden aan voeding? Of wil je je leerlingen of studenten in de praktijk laten leren over gezonde en duurzame voeding? Daarvoor bieden we op deze pagina volop inspiratie en ideeën. Bekijk ze hieronder.

Lesactiviteiten

Losse les uit Weet wat je eet

Het gratis online lespakket Weet wat je eet bestaat uit 6 online lessen, die ook los van elkaar kunnen worden gegeven. Zo gaat de eerste les uitgebreid in op voedingsstoffen en de werking hiervan in het lichaam. Les 2 duikt juist in gezond en duurzaam eten met de Schijf van Vijf. In andere lessen komen thema’s als voedselproductie en milieu, etiketten lezen, voedselverspilling en verleidingen aan bod. Kies een les en praat bijvoorbeeld na afloop met je leerlingen of studenten door over het thema.

Aan elke les van Weet wat je eet zijn ook praktische opdrachten gekoppeld. Deze opdrachten zijn ook los in te zetten. Bijvoorbeeld onze praktische opdracht over voedselverspilling waarin jongeren gaan bekijken hoeveel en wat voor producten ze thuis weggooien.

Op de site van Weet wat je eet kun je een kijkje nemen in het lesmateriaal en gratis en makkelijk een docent-account aanmaken.

sluiten
Duik in de Schijf van Vijf

Wil je jouw leerlingen of studenten (verder) kennis laten maken met de Schijf van Vijf? Daarvoor bieden we verschillende materialen en tools. Bekijk ook onze pagina's met informatie over de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld Wat is de Schijf van Vijf? en Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf.

Materialen en tools

  • Bekijk onze playlist met video's over (eten volgens) de Schijf van Vijf. In de les kun je een video laten zien en daar vragen over stellen. Bijvoorbeeld de video over de vakken van de Schijf van Vijf. Vooraf kun je bijvoorbeeld vragen: Wat weten jullie al over de Schijf van Vijf en de verschillende vakken? En achteraf: Waarom zou je eten volgens de Schijf van Vijf? Uit welke vakken eet je wel genoeg en uit welke vakken zou je wel wat meer mogen eten?
  • Weten jongeren hoeveel en wat ze kunnen eten met de Schijf van Vijf? Je kunt je ze de online tool De Schijf van Vijf voor jou laten invullen. Daarmee krijgen ze een advies over hoeveel van welke voedingsmiddelen ze nodig hebben. Wijkt het af van hoe ze nu eten?
  • Welke producten staan nou wel en niet in de Schijf van Vijf? De leerlingen/studenten kunnen met de tool Staat dit in de Schijf? producten opzoeken. Je kunt voor deze opdracht ook de eerste pagina van het Werkblad Staat dit in de Schijf van Vijf? gebruiken (invulbare pdf).
  • Liever een activiteit zonder schermen? Je kunt ook deze afbeeldingen van producten binnen de Schijf van Vijf (pdf) en buiten de Schijf van Vijf (pdf) gebruiken. Houd een afbeelding omhoog en vraag of het product binnen of buiten de Schijf van Vijf valt. Binnen de Schijf is blijven zitten en buiten de Schijf is gaan staan. Wie blijft er over?
  • Met de 'Kies Ik Gezond?'-app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. Je kunt met de klas naar de supermarkt om producten te scannen. Of zoek in de klas producten op met de zoekfunctie. Laat je leerlingen/studenten bijvoorbeeld producten scannen of opzoeken die ze vaak eten. Staan die producten in de Schijf van Vijf? Zo nee, wat zouden ze kunnen kiezen wat wél in de Schijf van Vijf staat? Je kunt voor deze opdracht ook de derde pagina van het Werkblad Staat dit in de Schijf? gebruiken (invulbare pdf).
  • Ter ondersteuning kun je in je klaslokaal de Poster Schijf van Vijf hangen.
sluiten
Inzicht in wat je eet met Mijn Eetmeter

Wil je jouw leerlingen of studenten inzicht geven in wat ze op een dag eten en drinken? Laat ze in het online eetdagboek MijnEetmeter invullen wat ze gisteren hebben gegeten en gedronken. Laat ze de stappen uit de handleiding invullen Eetmeter (pdf) volgen. In Mijn Eetmeter zien leerlingen:

  • Krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen?
  • Eet ik volgens de Schijf van Vijf?
  • Wat zijn gezondere eetkeuzes?

Je kunt voor deze les het Werkblad Wat eet ik eigenlijk? (invulbare pdf) gebruiken.

sluiten
Haal alles uit het etiket

Er staat een schat van informatie op het etiket van een product. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld gezonder en duurzamer te kiezen. Maar soms kan het etiket je ook op het verkeerde been zetten. In de les kun je leerlingen/studenten het etiket beter leren kennen. Gebruik daarvoor onderstaande materialen.

  • Laat jongeren het interactieve etiket gebruiken om te ontdekken welke informatie ze kunnen terugvinden op het etiket. Wat weten ze al? En wat niet?
  • De verpakking van een product kan je ook op het verkeerde been zetten. Bijvoorbeeld door verkooptrucjes. Laat je leerlingen/studenten de Quiz Wat weet jij van het etiket invullen. Wat hadden ze goed, wat fout? Wat verbaast ze?
  • Etiketten vergelijken kan je helpen om betere keuzes te maken. Hoe kies je voor minder zout, verzadigd vet en suiker? Deze video's laten het zien. Is er een supermarkt in de buurt van de school? Breng het dan gelijk in de praktijk!
sluiten
Duurzamer kiezen met keurmerken

Door op keurmerken op producten te letten, kun je duurzamere keuzes maken. Producten die duurzamer zijn geproduceerd bevatten meestal een keurmerk of logo. Denk aan On the way to PlanetProof, biologisch, Fair Trade/Max Havelaar en MSC (duurzaam gevangen vis).

Bekijk met je leerlingen/studenten de 12 topkeurmerken. Welke kennen ze al? Weten ze wat de keurmerken inhouden en op welke producten ze de keurmerken kunnen tegenkomen? Is een product met keurmerk altijd duurder?

 

sluiten
Zet de Suikerklontjesposter in

Frisdrank en sap zijn populaire drankjes onder jongeren. Maar weten ze eigenlijk hoeveel suiker ze daarmee binnenkrijgen? Op onze suikerklontjesposter kunnen leerlingen en studenten in een oogopslag zien hoeveel suiker er in hun favoriete drankje zit. Dat kan ze bewust maken van de (on)gezondheid van deze dranken. 

Je kunt de poster ophangen in het klaslokaal en met je leerlingen/studenten in gesprek gaan. Staat hun favoriete drankje op de poster? Hadden gedacht dat er zoveel suikerklontjes in zouden zitten? Op deze pagina leggen we meer uit over suiker in drankjes en zijn ook afbeeldingen met het aantal suikerklontjes in ijskoffies en zuiveldranken te vinden.

Je kunt de poster ook ter ondersteuning inzetten bij het geven van lessen over gezonde en duurzame voeding, bijvoorbeeld met het lespakket Weet wat je eet. Als LO-docent in het voortgezet onderwijs kun je de suikerklontjesposter inzetten als gespreksstarter bij je eigen lessen. Bijvoorbeeld als het gaat over het behouden van een goede energiebalans.

De suikerklontjesposter is te bestellen in onze webshop.

sluiten

Praktische activiteiten

Koken op school

Jongeren die onder de juiste begeleiding koken en leren over voedsel, weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden. Een kookles op school is dus een mooie kans! Wij bieden op onze website alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Van tips over gezond, duurzaam en veilig koken tot receptinspiratie en kooktechnieken. Ook bieden we een overzicht van lesmaterialen waarin koken is opgenomen. 

Je kunt natuurlijk ook een gastdocent vragen voor het koken in de klas.

Nog goed om te weten: de activiteit koken op school komt in aanmerking voor de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage van het programma Jong Leren Eten.

sluiten
Samen de moestuin in

Een (school)moestuin is een goede omgeving om te leren over gezond eten en een duurzame voedselproductie. Hoe groeien bijvoorbeeld groente en fruit? En wat is er voor nodig om deze producten te laten groeien? Je kunt op verschillende manieren aan de slag. Van moestuinbakken, tot kassen, eetbaar groen op het schoolplein tot een samenwerking met lokale buurtmoestuinen. Bekijk meer informatie over moestuinieren

Nog goed om te weten: deze activiteit komt in aanmerking voor de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage van het programma Jong Leren Eten. Vanuit Jong Leren eten zijn er per provincie makelaars beschikbaar die kunnen meedenken en advies kunnen geven.

sluiten
Bezoek een boerderij

Een bezoek aan een boerderij kan een mooie kans zijn om je leerlingen of studenten te laten zien waar hun eten vandaan komt. Zo kunnen ze een link leggen tussen de productie van voedsel en het eten op hun bord. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten bedrijven: veehouderij, akkerbouw, fruitteelt of breng een bezoek aan een kassenbedrijf. Je kunt meer informatie vinden bij Boerderijeducatie Nederland.

Nog goed om te weten: deze activiteit komt in aanmerking voor de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage van het programma Jong Leren Eten. Vanuit Jong Leren eten zijn er per provincie makelaars beschikbaar die kunnen meedenken en advies kunnen geven.

sluiten
Actieve werkvormen (voor vo)
Je kunt ook via actieve werkvormen met het thema voeding aan de slag gaan. Zo kunnen leerlingen al bewegend kennis opdoen: twee vliegen in een klap. Gebruik de actieve werkvormen in projectweken, tijdens mentorlessen of als aanvulling op de lessen Lichamelijke Opvoeding. Bekijk alle ideeën om leren over voeding op een actieve manier in je lessen te verwerken.
sluiten