Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel suiker drink jij?

Met een blikje of flesje frisdrank of sap drink je zo een stapeltje suikerklontjes. Er zijn ook frisdranken die weinig of geen suiker bevatten. Dat is een gezondere keuze, maar het zuur in (light) frisdrank tast wel je tandglazuur aan.

De beste keuze? Neem een bidon of flesje met kraanwater mee. Dat is goed voor je gezondheid, het milieu en is goedkoop. Wil je toch een keer een drankje met suiker? Kies dan voor een kleine portie zoals een glas of klein blikje.

In onderstaande afbeeldingen is weergegeven hoeveel suikerklontjes er in een blikje of pakje zitten.

suikerklontjes in verschillende dranken
Op basis van etiketinformatie april 2024

Drink je graag melk(dranken)? In melk zit van nature melksuiker. Aan veel melk- en yoghurtdranken is daarnaast veel suiker toegevoegd. Kies voor halfvolle melk of een drinkyoghurt zonder toegevoegd suiker. Dat scheelt weer een paar suikerklontjes.


Op basis van etiketinformatie april 2024

Kant-en-klare ijskoffies bevatten vaak veel suiker. Wil je ijskoffie drinken? Je kunt het ook zelf maken met koffie, halfvolle melk en ijsblokjes. Zonder suiker natuurlijk!


Op basis van etiketinformatie april 2024

Koffie en energiedrank wordt voor jonge kinderen afgeraden vanwege de cafeïne. Voor oudere kinderen, vanaf ongeveer 13 jaar, geldt dat je tot 1 blikje energiedrank en 1 tot 2 kopjes koffie per dag veilig zou kunnen drinken. Maar op de verpakking van energiedranken zie je vanwege de cafeïne 'niet aanbevolen voor kinderen' staan.

Nog belangrijk: 1 klontje is 4 gram suiker. Deze afbeeldingen zijn gebaseerd op etiketinformatie uit 2024. Op de afbeeldingen staat een selectie van de dranken die te koop zijn. Een ander merk of een andere variant kan meer of minder suiker bevatten.