Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten meegeven naar de basisschool

Je kind is volop in de groei en in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om ook op school te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Dan krijgt je kind alle producten en voedingsstoffen binnen die goed voor haar of hem zijn. Op deze pagina staan tips voor originele pauzehappen en de lunch op school.

Tijd voor de pauzehap (10-uurtje)

Fruit en snackgroente zijn perfect voor de pauze. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of volkoren mueslibrood zijn geschikt. Bekijk onze ideeën gezond en lekker beleg.

Smakelijke 10-uurtjes

groente mee naar school - pauzehap - 10uurtje

 • Oosters genoegen: klein snackbakje met dadels en gedroogde abrikozen.
 • Klein maar fijn: mini-bruinbolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer.
 • Gekleurde patatjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij in een leuk bakje. Gebruik verschillende kleuren en snijd alle rauwkost even lang en in dezelfde dikte.

 Noten mee naar school - pauzehap - 10-uurtje

 • Cakeje anders: papieren cakevormpje met handje ongezouten studentenhaver.
 • Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes.
 • Rond in de mond: volkoren mini-mueslibol met halvarine of margarine uit een kuipje en een plakje 30+ kaas.
 • Fruitfeestje: blokjes fruit in een leuk bakje, zoals rode meloen en peer. Snijd het fruit allemaal even groot.

Lunch op school

Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: het moet lang lekker en goed blijven. Zeker in de zomer zonder koelkast sta je als vader en moeder voor een uitdaging. 5 tips:

 • Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit.
 • Geef geen vleeswaren mee. Die bederven snel en het is ook geen duurzame keuze. Betere keuzes zijn bijvoorbeeld 30+ kaas, light zuivelspread of hüttenkäse.
 • Maak brood met kaas de avond ervoor klaar en leg het in de vriezer. Geef het ’s ochtends mee naar school. Als het tijd is om te lunchen is het brood ontdooid en is de kaas niet zweterig.
 • Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer erop.
 • Geef de lunch in een klein koeltasje mee als je eten meegeeft dat snel kan bederven.

Lekkere lunchtrommels

 • In deze broodtrommel: volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en zelfgemaakte humus met paprika en 100% pindakaas met banaan.

 • In deze broodtrommel: volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en 30+ smeerkaas en komkommer, gehalveerde snoeptomaatjes en druiven.

Boterham met wortel en ei - lunch voor school

 • Egg & carrot. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje, een omelet van 1 ei en geraspte worteltjes.

 • In deze broodtrommel: volkoren pistolet met halvarine of margarine uit een kuipje en zachte geitenkaas met ongezouten walnoten en sla, volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje en gekookt ei met avocado, ongezouten studentenhaver, dadel en gedroogde abrikoos.

Boterham met tonijn - lunch voor school

 • Tonijnfestijn met een ‘aardbeientaartje’. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje, plakken komkommer en stukjes tonijn uit blik (naturel, op water). Het ‘aardbeientaartje’ maak je van een snee volkoren notenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en plakjes aardbei.
  • In deze broodtrommel: volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en belegd met light zuivelspread met kruiden en 30+kaas, reepjes paprika en komkommer en worteltjes.

  Tips voor drinken op school

  Wist je dat in pakjes sap veel suiker zit? In een pakje appelsap zitten bijvoorbeeld wel 5 suikerklontjes. Ook in frisdrank, diksap of aanmaaklimonade zit vaak veel suiker. Lees hierover meer bij drinken. Daarom zijn al die drankjes niet zo geschikt om mee te geven naar school. Wat kun je wel geven?

  • Een (hervulbaar) flesje water is het makkelijkste en gezondste om mee te geven. Zeker als je kind op school deze bij kan vullen bij een kraan of tappunt. Was het flesje wel elke dag af. Tip: Geef een leuk flesje, mooie drinkbeker of bidon mee. En maak het water af en toe leuk met bijvoorbeeld een blaadje munt of sliert komkommer. Of doe een keer een plakje sinaasappel, citroen of limoen in het water.
  • Ook een thermosbeker thee (zonder suiker) is lekker. Let op dat het niet te heet is.
  • En een beker halfvolle melk of karnemelk is geschikt. Is er geen koelkast op school? Voorkom dat de melk lauw wordt door koude melk in een thermosfles te doen.

  Maak een feest van eten op school: 9 ideeën

  tips voor leuke broodtrommels op school

  1. Beleg het brood steeds met een andere kleur groente. Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika.
  2. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of ongezouten nootjes in te doen.
  3. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
  4. Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Knip er een figuur uit of laat dit door je kind doen. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
  5. Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
  6. Stop een lief briefje in de broodtrommel.
  7. Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let erop dat je geen eten weggooit.
  8. Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje...
  9. Versier het fruit met stift: een dolfijn op de banaan, een gezicht op het mandarijntje of een egel op de kiwi. Versier alleen fruit dat je kind nog schilt.

  Voedingsbeleid op school

  Tip 1: Bekijk of de school een voedingsbeleid heeft

  Met een voedingsbeleid zorgt de school voor een gezonde omgeving voor alle kinderen. Laat  je school onze  pagina over het voedingsbeleid zien. Daar vind je een voorbeeldvoedingsbeleid en praktische tips. Als je meer invloed wilt op het voedingsbeleid, kun je in de ouderraad gaan. 

  sluiten
  Tip 2: Houd je vast aan eigen regels

  Is er geen voedingsbeleid? Je kind vraagt dan misschien om wél die grote koek mee te geven, omdat  kinderen in de klas  dat wel krijgen. Voor je kind kan dit moeilijk zijn. Leg uit waarom jij gezond belangrijk vindt. Laat ook zelf zien dat het heel normaal is om gezond te eten.

  sluiten
  Tip 3: Zet gezond trakteren op de kaart
  Wanneer een school een voedingsbeleid heeft, valt daar het liefst ook een traktatiebeleid onder. Is er geen traktatiebeleid? Kijk of je traktatieafspraken kan maken met andere ouders. Soms is er elke week wel een kind jarig. Het is dan fijn als de traktaties klein en niet te calorierijk zijn. Bekijk onze tips voor gezondere traktaties
  sluiten

  Heeft je kind een voedselallergie of intolerantie?

  Laat leerkrachten weten dat je kind een voedselallergie of intolerantie heeft en leg uit om welke voedingsmiddelen het gaat. Een aantal tips:

  • Geef aan welke voedingsmiddelen je kind wel kan eten. Een voorraadje snacks en alternatieven voor traktaties zijn handig, mits je de voorraad en houdbaarheid regelmatig controleert.
  • Bespreek met de leerkracht(en) eventueel een ‘noodplan’ dat in overleg met de behandeld arts is opgesteld.
  • Zorg ervoor dat de informatie voor de school ook op papier staat. Maak de informatie opvallend, bijvoorbeeld op gekleurd papier of voorzien van een foto van het kind. Houd de informatie kort en noteer het telefoonnummer onderaan elke bladzijde, zodat de lezer kan bellen bij vragen. Vermeld ook het telefoonnummer van de huisarts.
  • Maak een kort verslag van alle afspraken die met de school zijn gemaakt.
  • Als het nodig is: zorg ervoor dat er een injectiespuit met adrenaline op school aanwezig is en controleer regelmatig de houdbaarheidstermijn. Ondanks alle maatregelen, kan het nodig zijn op school adrenaline toe te dienen. Daarvoor kan het nodig zijn dat ook de leerkracht leert hoe dat werkt.
  • Organiseer, eventueel samen met andere ouders van kinderen met een allergie of intolerantie, een informatieavond op school voor leerkrachten en ouders. Schakel eventueel de schoolartsendienst in.

  Wil je invloed uitoefenen op wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg met ze.

  Gaat je kind naar de BSO?

  Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang (BSO), dan gelden dezelfde regels als voor thuis en op school. Vaak is er op de BSO eten en drinken voor de kinderen. Wil je zelf meer beslissen over wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg het met ze. Vertel bijvoorbeeld dat je wilt dat je kind water, thee of melk krijgt in plaats van zoete drankjes.

  Als ze nog geen voedingsbeleid hebben, kun je vragen of het mogelijk is om regels over eten vast te leggen in een voedingsbeleid. Laat je school en de BSO onze pagina over het voedingsbeleid zien. Daar vind je een voorbeeldvoedingsbeleid en praktische tips. Het liefst maakt de BSO een voedingsbeleid samen met de school, zodat er 1 lijn inzit. Als je meer invloed wilt op het voedingsbeleid, kun je ook in de ouderraad gaan.

  De hele dag gezond

  Hoe ziet een gezonde dag eruit? Het draait natuurlijk niet alleen om het avondeten. Hoe je op elk moment eet volgens de Schijf van Vijf lees je op de pagina’s: