Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

10 gouden tips voor moeilijke eters (4 t/m 12 jaar)

Lust je kind veel dingen niet? Wil je kind niet eten? Houd vol! Gebruik de tips op deze pagina.

Een goede eter is een kind dat van alles wat eet en nieuwe smaken probeert. Het bord hoeft niet leeg.

Bekijk ook onze pagina met 10 tips om je kind gezond te leren eten.

Kijk het webinar Gezond eten voor 4-12 jarigen terug

Hoe ga je als ouder om met snoep en snacks? Wat zijn gezonde tussendoortjes en maaltijden voor je kind? Hoe voorkom je strijd aan tafel? Expert Voeding en Gezondheid Iris Groenenberg en opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve beantwoorden deze en andere vragen tijdens het webinar.

Tip 1: Bekijk of je kind niet te veel tussendoor eet

Eet je kind veel tussendoortjes? Dat kan een reden zijn waarom je kind aan tafel slecht eet. Een kindermaag zit snel vol. Wanneer heeft hij voor het laatst wat gehad? Lees meer over tussendoortjes voor je kind.

Tip 2: Eet op tijd

Eten jullie laat? Misschien is je kind moe en eet hij daarom minder goed. Of vind je kind het niet leuk om opeens te moeten stoppen met spelen? Geef op tijd aan dat het eten bijna klaar is.

Tip 3: Heb geduld

Soms moet een kind wel 10 tot 15 keer proeven voordat hij aan de smaak gewend is. Dus vind je kind iets niet lekker? Probeer het de volgende keer opnieuw.

Tip 4: Laat zien dat jij geniet

Kinderen groeien op en maken steeds meer eigen keuzes. Maar als ouder blijf je een belangrijk voorbeeld voor je kind. ‘Doe wat ik doe’ werkt beter dan ‘doe wat ik zeg’. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Eet bijvoorbeeld samen groente omdat het erbij hoort en lekker is. Je hoeft dan niet te zeggen dat groente eten zo gezond is.

Tip 5: Maak gezond eten leuk

Dan gaan kinderen eerder nieuwe dingen proeven. Vertel bijvoorbeeld dat je van wortelen goed kan zien. Of maak een gezicht van het eten. Of doe alsof het een etentje met piraten is. Probeer uit wat jouw kind leuk vindt.

Als je je kind laat helpen met koken leert hij veel en proeft hij het sneller.

Ook kun je een leuk bord of een leuke lunchtrommel nemen met verschillende vakjes. In die vakjes doe je allemaal verschillende gezonde hapjes. Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.

Tip: leg op het vakjesbord evenveel eten als je normaal geeft tijdens de lunch of avondeten. Bekijk welke hoeveelheden normaal zijn.

Tip 6: Kook samen

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel. En als je eten samen maakt, gaan ze het gemakkelijker proeven en opeten. Bekijk onze pagina Samen koken met kinderen.

Tip 7: Blijf rustig en positief

Wil je kind iets niet eten? Eet zelf rustig verder. Als hij geen aandacht krijgt, is de kans groter dat je kind vanzelf weer gaat eten. En zo niet? Vraag dan af en toe of hij een hap neemt om te proeven. Geef je kind een compliment als hij die hap ook inderdaad neemt.

Tip 8: Een vast moment aan tafel

Eten doe je aan tafel. Wanneer je van tafel gaat, dan is het eten voorbij. Ook al heeft je kind niks of weinig gegeten. Laat je kind wel altijd proeven, maar ruim daarna gewoon af. Straf je kind niet. Eten jullie altijd wat yoghurt na de avondmaaltijd? Geef dat toetje dus wel gewoon. Anders lijkt het een straf. Volgende keer beter!

Geef niet iets extra’s na de maaltijd, zoals een boterham. Je houdt het slechte eten namelijk in stand als je kind verwacht dat hij iets anders krijgt. Het is niet erg als je kind een keer met trek naar bed gaat. Een paar dagen wat minder eten is ook geen probleem. Dit klinkt misschien naar, maar een gezond kind hongert zichzelf echt niet uit. Hij gaat vanzelf wel eten.

Tip 9: Schep kleine porties op

Met kleine porties hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. Bedenk dat je kind minder eet dan jij. En nog eens opscheppen kan altijd. Bekijk wat een goede portie voor je kind is.

Tip 10: Maak eten op een andere manier klaar

Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met wat knapperige pijnboompitten erover. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het rauw en geraspt met een paar rozijnen. Hieronder laten we van 3 groenten laten hoe je ze op verschillende manieren klaar kunt maken. Zoek ook eens onze recepten door. Doe niet overal appelmoes of ketchup op. Dan smaakt alles hetzelfde. Daardoor leren ze geen nieuwe smaken.

Varieer in warm/koud en rauw/gaar

Combineer met smaken die je kind wel lekker vindt

Sperziebonen: warme Andalusische sperziebonen

Gebruik een andere kooktechiek

Kijk voor inspiratie ook in onze kookhulp.

Verwerk het in een gerecht

Rasp bijvoorbeeld de groente en doe het door lasagne, saus, omelet, enzovoorts.

Aan de slag met het Leren-lusten-plan

Heb je het idee dat je een andere aanpak nodig hebt? Dan kan het helpen om samen met je kind (vanaf 4 jaar) een plan te maken, want lusten kun je leren! Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve heeft het Leren-lusten-plan ontwikkeld. Hiermee kun je op deze pagina samen met je kind aan de slag.

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt, dan kun je met je vragen bij de huisarts terecht. Mocht dit niet helpen, dan kan je huisarts je misschien doorverwijzen naar een diëtist, een gedragsdeskundige of kinderpsycholoog.