Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe ga je om met eten buiten de deur?

Als een eetdag tijdens een uitje of familiebezoek een keer anders verloopt dan thuis is dat niet erg. Met onze tips zorg je voor een gezonde basis.

Kinderen onder de 4 jaar hebben weinig ruimte voor tussendoortjes of ander eten buiten de Schijf van Vijf. Voeding zoals groente, fruit en een volkoren boterham geven hen de energie en bouwstoffen die ze nodig hebben. Daar past niet veel meer bij. Lees hier meer over op de pagina Wat kan ik tussendoor geven?

Spelen en eten bij familie en vrienden

Wanneer je kind bij iemand speelt of bij opa of oma is, kunnen daar andere regels gelden dan bij jullie thuis. Als dat zo is en je vindt dat vervelend: praat erover! Het is helemaal niet gek om afspraken te maken met anderen over bijvoorbeeld snoep en drinken. Maar hoe doe je dat dan? Wij geven 3 tips:

  • Kinderen snappen goed het verschil tussen regels thuis en bij bijvoorbeeld een vriendje, opa of oma. Zeker als je uitlegt dat het een uitzondering is: “bij opa of oma gelden andere regels en als zij je weleens limonade geven, vind ik dat prima."
  • Het is niet nodig om van alles een punt te maken. Bepaal wat voor jou echt belangrijk is in de opvoeding en ga daarover in gesprek met familie, andere ouders en vrienden. Zoek daarvoor een rustig moment.
  • Praat in de ik-vorm en word niet boos. Zeg bijvoorbeeld: "ik zou het fijn vinden als jullie water of thee geven in plaats van cola wanneer mijn kind bij jullie is".

kleinzoon met oma in de keuken

Eten tijdens een dagje uit

Het is een uitje dus misschien wordt er wat meer gesnoept en gesnackt dan normaal. Dat is niet erg, maar het is goed om rekening te houden met porties. Stem de portie af op de leeftijd van je kind. Met een beetje balans en gezonde alternatieven kom je er wel.

Zelf meenemen

Je kunt bijvoorbeeld meenemen:

  • Lekkere gezond belegde volkorenbroodjes
  • Volkoren mueslibol
  • Stuk fruit en snackgroenten
  • Een fles water
  • Eventueel voor iedereen een snoepje of koekje

Om je eten langer goed te houden, kun je het meenemen in een koeltas. En bekijk ook de tips op de pagina Eten op de basisschool. Daar lees je meer over eten dat lang goed blijft en makkelijk mee te nemen is.

Kijk voor geschikte tussendoortjes op de pagina Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind?

Eten op bestemming

Soms heb je misschien geen eten bij op een dagje uit en wil je op de bestemming wat te eten en drinken kopen. Het aanbod bij dagattracties wordt gelukkig steeds gezonder. Kies een frisse (fruit)salade, volkorenbroodje of water. Hieronder vind je 3 manieren die helpen om de dag gezonder door te komen.
  • Probeer het uitje tussen maaltijdmomenten in te plannen. Dan kun je thuis eten en op locatie alleen een tussendoortje nemen.
  • Kijk waar ze een  gezonder kindermenu hebben.
sluiten
  • Koop geen all-in-ticket waarbij je onbeperkt kan eten. Het is misschien goedkoper, maar je eet al gauw meer dan de bedoeling was.
  • Kies de kleinste portie of deel een portie met z’n tweeën.
  • Accepteer dat jullie wat meer snacken dan normaal en houd daar rekening mee met het verdere weekmenu.
sluiten
  • Neem poffertjes zonder de boter.
  • Eet een patatje zonder saus. 
  • Kies bruine broodjes in plaats van witte.
  • Kies voor waterijs of sorbetijs in plaats van roomijs.
  • Drink water in plaats van frisdrank. 
sluiten

Uit eten met kinderen

Uit eten gaan is voor veel kinderen een speciale gebeurtenis. Vaak zijn er kindermenu’s met bijvoorbeeld een kinderpannenkoek of friet met een kroket. Voor af en toe kan dat prima. Maar weet dat je kind niet automatisch hoeft te kiezen uit de kindermenu’s. Want het is toch superleuk om te kiezen uit het ‘grote-mensen-menu’? Je kunt dan vragen om een kleinere portie.

Hoe voorkom je discussies met je kind buiten de deur?

Op (eet)locaties buiten de deur zijn vaak veel verleidingen. Het is niet makkelijk om hiermee om te gaan. Voor een kind is dit zelfs nog lastiger door hun onderontwikkelde brein. Om te voorkomen dat je ter plekke discussie krijgt met je kind, kan het helpen om vooraf duidelijke afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld af dat je broodjes meeneemt van huis, maar daar wel een ijsje koopt.

Hou je aan de gemaakte afspraken, anders wordt het onduidelijk voor je kind en is de kans groter dat er een discussie ontstaat.Deze tip kun je ook toepassen als je samen met je kind boodschappen gaat doen. Door samen een boodschappenlijstje te maken heb je meer houvast in de supermarkt en weet je kind precies wat er wel en vooral ook niet gekocht gaat worden. Lees hier meer over op onze pagina Tips voor eetopvoeding.

Vraag naar gezonde producten

Hoe meer mensen vragen naar gezonde producten en het kopen, hoe eerder het wordt aangeboden. Als er maar veel vraag is naar bijvoorbeeld water of fruit, dan komt het vanzelf op de menukaart. Vraag daarom naar gezonde producten als er te weinig gezonde producten te vinden zijn op je bestemming. Of vraag of ze van plan zijn om in de toekomst het aanbod gezonder te maken.