Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Geserveerd met pinda's
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen

Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 700.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat bijvoorbeeld de handen niet goed worden gewassen of vlees niet goed wordt verhit.

Verreweg de meeste voedselinfecties zijn te voorkomen door veilig om te gaan met je eten. Maar waar moet je allemaal aan denken bij 'veilig eten'? Er zijn 5 stappen. De 5 stappen zijn extra belangrijk voor kwetsbare groepen: ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Zij lopen een groter risico op een voedselinfectie.

Meer weten? Bekijk de informatiekaarten '5x veilig'.

KopenDoor al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Koop bederfelijke producten als laatste en zet ze bij thuiskomst meteen in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking heel is. Meer tips.

Scheiden

Door bij de voorbereiding hygiënisch te werk te gaan, voorkom je de kans op kruisbesmetting. Zorg dat bereid eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. En gebruik apart keukengerei voor gaar en rauw vlees en vis. Meer tips.

Wassen


Door je handen goed te wassen, verwijder je bacteriën en virussen, ook schadelijke. Was je handen altijd voor het eten en voor het bereiden van voedsel, maar ook na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek. Meer tips.

Verhitten
Door eten goed te verhitten dood je bacteriën en virussen. Verhit vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren goed. Schep je eten tussendoor om als je het opwarmt in de magnetron, om de hitte te verdelen. Meer tips.

Bewaren
Door boodschappen en maaltijdrestjes gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich minder snel bij een lagere temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4 °C. Meer tips.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.