Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

5x veilig: 5 stappen om voedselinfecties te voorkomen

Voedselinfecties komen meer voor dan je denkt, zo'n 600.000 mensen per jaar lopen er een op. Misschien verwacht je het niet, maar ze ontstaan vaak in de eigen keuken, omdat bijvoorbeeld de handen niet goed worden gewassen of vlees niet goed wordt verhit.

Verreweg de meeste voedselinfecties zijn te voorkomen door veilig om te gaan met je eten. Maar waar moet je allemaal aan denken bij 'veilig eten'? Er zijn 5 stappen. De 5 stappen zijn extra belangrijk voor kwetsbare groepen: ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Zij lopen een groter risico op een voedselinfectie.

Meer weten? Bekijk de informatiekaarten '5x veilig'.

5x veilig eten

Kopen


  • Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Koop bederfelijke producten als laatste en zet ze bij thuiskomst meteen in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking heel is. Meer tips.

Wassen


  • Door je handen goed te wassen, verwijder je bacteriën en virussen, ook schadelijke. Was je handen altijd voor het eten en voor het bereiden van voedsel, maar ook na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek. Meer tips.

Scheiden


  • Door bij de voorbereiding hygiënisch te werk te gaan, voorkom je de kans op kruisbesmetting. Zorg dat bereid eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. En gebruik apart keukengerei voor gaar en rauw vlees en vis. Meer tips.

Verhitten


  • Door eten goed te verhitten dood je bacteriën en virussen. Verhit vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren goed. Schep je eten tussendoor om als je het opwarmt in de magnetron, om de hitte te verdelen. Meer tips.

Bewaren


  • Door boodschappen en maaltijdrestjes gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich minder snel bij een lagere temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4 °C. Meer tips.