Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wassen

De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen dagelijks regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en maak je snijplanken en keukengerei goed schoon.
Was je handen, keukengerei, snijplanken, groente en fruit altijd grondig. Verschoon vaatdoekjes elke dag.

Was je handen

Was je handen zeker voor het eten en voordat je eten klaarmaakt. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek, na het verschonen van baby’s en na het aanraken van (huis)dieren. Was je handen met zeep en stromend water. Maak ook tussen de vingers en onder de nagels schoon. Spoel na het wassen de handen goed af. Droog je handen af met een schone, droge handdoek of papier.

Gebruik schoon keukengerei

Spoel een snijplank en mes waarmee rauw vlees is gesneden af met heet water. Zet ze daarna bij de afwas. Gebruik je de snijplank direct voor iets anders, was hem dan eerst af met afwasmiddel en heet water. Hetzelfde geldt voor ander keukengerei dat in aanraking komt met rauw vlees. Het is in verband met hygiëne handig om meer snijplanken in huis te hebben: voor groente, vlees, vis en brood.

Vervang vaatdoekjes elke dag

Natte vaatdoekjes, keukendoeken en afwassponsjes zitten vol met bacteriën. Als die met eten in aanraking komen, kun je ziek worden.
  • Neem de volgende maatregelen:
  • Verschoon vaatdoekjes elke dag
  • Was vaatdoekjes op minimaal 60°C in de (vaat)wasmachine
  • Gebruik keukenrol voor hele vieze oppervlakten
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig en was deze ook op 60°C
  • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen
  • Gebruik liever geen afwassponsje, daar blijven te veel bacteriën in zitten
  • Gebruik een afwasborstel als hygiënisch alternatief

Was groente en fruit onder stromend water

Op rauwe groente en rauw fruit kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Voorkom dit door groente en fruit goed te wassen onder stromend water. Sommige groente en fruit kun je hierna nog schillen voor gebruik. Groente die voorverpakt is, moet ook nog gewassen worden, tenzij er op staat dat het al gewassen is, zoals bij voorgesneden sla. Ook kiemgroente en verse kruiden kunnen ziekteverwekkers bevatten. Was deze ook voor gebruik.