Het RIVM brengt een tussenrapport uit over vervolgonderzoek naar PFAS in eieren van kippen van particulieren (zoals hobbykippen). Daarin staat dat mensen al veel PFAS binnenkrijgen via voeding en drinkwater. PFAS uit eieren van eigen kippen komt daar bovenop. Ze vonden in hun onderzoek te veel PFAS in het merendeel van deze eieren. Daarom raadt het RIVM af om producten te eten die veel PFAS kunnen bevatten, zoals eieren van particulieren.
Vorig jaar bleek ook al dat in eigen eieren te hoge gehalten aan PFAS kunnen zitten. Daarom was vanaf toen het advies van het Voedingscentrum: ‘wissel eigen eieren af met eieren uit de supermarkt’.
Wat is het nieuwe advies?
Wil je het risico dat je te veel PFAS via voeding binnenkrijgt zo veel mogelijk beperken? Kies er dan voor om geen eieren van eigen kippen te eten. Eieren uit de supermarkt, van de markt of speciaalzaak zijn veilig. Daar zorgen wetten en controles voor. Je kunt ook je eieren laten testen bij een laboratorium om te weten hoeveel PFAS erin zit.
Onze expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen heeft zelf ook kippen. “Ik begrijp heel goed dat dit advies opnieuw zorgen oproept. Veel mensen hechten waarde aan hun eigen kippen. Ik vind het ook fijn om eieren van onze eigen kippen te eten. Bovendien zit niet in álle eieren te veel PFAS, dat kun je alleen niet zien aan de buitenkant.”
PFAS in perspectief
We weten dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Als je er gedurende meerdere jaren te veel van binnenkrijgt, kunnen de stoffen de werking van het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Je wordt dan niet gelijk ziek. Maar als het immuunsysteem minder goed werkt, kun je wel sneller of vaker ziek worden. Of (kinder)vaccinaties kunnen minder effectief worden.
Het Voedingscentrum wil mensen helpen met onafhankelijke en juiste informatie en advies, zodat ze zelf een afweging kunnen maken. Ook willen we het risico van PFAS in het grotere plaatje zetten.
Van der Vossen: “Een keer een ei eten met te veel PFAS zal niet meteen schadelijk zijn. Of iemand daadwerkelijk gezondheidsproblemen ontwikkelt, hangt af van veel meer factoren. Uit welke andere bronnen krijg je PFAS binnen? Hoe lang duurt dat al? En heel belangrijk: wat is je leefstijl? Want naast het vermijden van schadelijke stoffen, kun je veel doen voor je gezondheid. Gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen, goed slapen en niet roken zijn minstens zo belangrijk voor een goede afweer en gezondheid.”
Wat is er allemaal gebeurd afgelopen jaar rondom PFAS in eieren?
Vorig jaar kwam Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA tot de conclusie dat in eigen eieren te veel PFAS kunnen zitten. Dit riep veel zorgen op in het hele land. Het advies was vanaf toen: ‘Wil je geen risico lopen, dan is de meest veilige keuze om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Hierin zijn geen hoge waarden gevonden. Als je er wel voor kiest eieren van eigen kippen te eten, wissel deze dan af met eieren uit de supermarkt.’
Voor de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena geldt zelfs al enige tijd het advies om geen eieren van eigen kippen te eten vanwege PFAS.
Commerciële partijen
Het was duidelijk dat er meer onderzoek nodig is. Het was al snel mogelijk om je eigen eieren bij commerciële organisaties te testen op PFAS. Door het hele land kwamen verontruste mensen in de (lokale) media aan het woord, want vaak bleek er veel PFAS in de geteste eieren te zitten. Meestal hadden mensen geen idee hoe de PFAS in hun tuin terecht zijn gekomen.
Begin april kwam nieuws naar buiten vanuit onderzoek die een van deze commerciële organisaties heeft gedaan. Daaruit bleek dat hoe meer kippen vrij rondlopen, hoe meer PFAS ze in de eieren vonden. Uit eerder onderzoek in opdracht van de GGD ZHZ bleek ook dat wormen die kippen zelf uit de grond pikken een waarschijnlijke bron lijken.
RIVM
Ondertussen was ook het RIVM begonnen met een nieuw onderzoek en komt nu dus met een tussenrapport. Het RIVM heeft op 60 plekken in Nederland eieren van hobbykippen onderzocht. De uitkomsten lopen sterk uiteen: op sommige locaties waren de gehalten laag, maar op veel locaties ook hoog. Op 31 locaties krijg je al te veel PFAS binnen met 1 ei per week of minder. Op 9 locaties kunnen mensen elke week meer dan 4 eieren eten zonder te veel binnen te krijgen. De rest zit daartussenin.
Wat gebeurt er verder?
Eén van de vragen waar het onderzoek van RIVM nog geen antwoord op geeft, is wat de bron van de PFAS is. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.
Van der Vossen: “Als Voedingscentrum hopen wij dat we met het aanvullende onderzoek gerichtere adviezen kunnen geven. Want niemand met kippen wil eieren weggooien en of hun kippen de deur uit doen. Maar we hopen vooral dat de kern van het probleem kan worden aangepakt, zoals een Europees verbod op de hele groep van PFAS. Als PFAS niet meer of veel minder gebruikt worden in producten, dan zal dit uiteindelijk ervoor zorgen dat de consument minder binnenkrijgt. PFAS hoort gewoon niet thuis in ons milieu, dat moet voorkomen worden.”
Hoe slecht zijn PFAS voor je gezondheid?
Als je gedurende meerdere jaren te veel PFAS binnenkrijgt, kunnen de stoffen de werking van het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Je wordt dan niet gelijk ziek. Maar als het immuunsysteem minder goed werkt, kun je wel sneller of vaker ziek worden of werken vaccinaties minder goed.
Ook kunnen PFAS een effect hebben op de leverfunctie, het cholesterolgehalte, op de voorplanting en het geboortegewicht van het kind. Dit zijn effecten die optreden bij hogere concentraties dan het effect op het immuunsysteem.
Het eten van een keer een ei met een te hoog PFAS-gehalte zal niet gelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Voor langere tijd zijn effecten niet uit te sluiten. Maar of je daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.
sluiten
Krijgen we nu meer PFAS binnen dan vroeger?
Om deze vraag te beantwoorden kun je kijken naar de hoeveelheid PFAS in het lichaam van mensen. Bijvoorbeeld in het bloed of urine. Er zijn studies uit het buitenland waarbij ze in de loop van tientallen jaren een afname zien van bepaalde soorten PFAS in het bloed. Of dit in Nederland ook zo is, is onbekend.
Ook zijn in de afgelopen jaren op basis van wetenschappelijk onderzoek nieuwe lagere normen vastgesteld voor de maximale inname per dag en vervolgens voor de maximum gehalten die in vlees, vis en eieren mogen zitten. Vandaar dat we nu eerder tegen de grenzen aanlopen dan vroeger.
sluiten
Hoe komt PFAS in eieren van particulieren?
PFAS zijn stoffen die in de chemische industrie gemaakt worden en komen van nature niet voor. Ze kunnen wel in het milieu terechtkomen. Omdat deze stoffen niet of nauwelijks afbreken, blijven ze ook lang in het milieu hangen.
Kippen scharrelen graag en pikken regelmatig in de grond op zoek naar voedsel, zoals wormen. Hierbij krijgen kippen grond binnen en ook de wormen die ze eten krijgen grond binnen. Onderzoek naar de mogelijk bronnen van PFAS in eieren liet zien dat regenwormen hoge concentraties
PFAS bevatten. Via de grond en de wormen kan PFAS dus mogelijk in eieren terechtkomen. Ook het kippenvoer kan vervuild zijn, of het water wat de kippen drinken. Er wordt nu meer onderzoek door het RIVM gedaan naar de
precieze bron.
Om het risico op dioxine zo laag mogelijk te houden, zijn er al adviezen rondom dioxine voor particuliere kippenhouders.
sluiten
Kun je zien of je eieren te veel PFAS bevatten?
Je kunt helaas niet zien of een ei een te hoog gehalte aan PFAS bevat. Er zijn laboratoria die onderzoek doen naar eieren en PFAS.
sluiten
Hoe zit het met eieren uit de supermarkt of van de markt?
Eieren uit de supermarkt, van de markt of speciaalzaak zijn veilig: zij moeten voldoen aan Europese wetgeving. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op
eieren die commercieel verkrijgbaar zijn. Hierin worden
scharreleieren, biologische eieren en vrije uitloop eieren getest. In die eieren zijn geen hoge waarden
gevonden.
sluiten
Hoe zit het met zwangeren en kinderen?
Voor zwangeren en kinderen geldt hetzelfde als voor de algemene bevolking. Wil je liever geen risico lopen, dan is de meest veilige keuze om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Hierin zijn geen hoge waarden gevonden.
sluiten
Wat doe je met de eieren als je besluit ze niet op te eten?
Als je de eieren niet eet, dan verspil je voedsel. Hier hebben we helaas ook geen oplossing voor. In dit geval zit er een spanningsveld tussen verspilling en voedselveiligheid.
Je kunt je eigen eieren het beste bij het restafval (grijze
bak) gooien. Dit afval wordt verbrand. Daardoor breken de PFAS niet helemaal
af, maar dit heeft waarschijnlijk toch geen of veel minder invloed op onze
gezondheid. Via het gft-afval is de kans veel groter dat de PFAS weer in de
grond terechtkomt.
sluiten
Wat kun je verder doen om minder PFAS binnen te krijgen?
Het is niet te voorkomen dat je PFAS binnenkrijgt. Dat komt omdat ze in kleine hoeveelheden in veel verschillende voedingsmiddelen kunnen zitten. PFAS verdwijnen ook niet bij het koken of bakken. Onderzoek van het RIVM laat zien dat we via voedsel en drinkwater te veel PFAS binnenkrijgen. Je kunt de inname wel wat beperken:
Eet gevarieerd
Gevarieerd eten is altijd het beste advies om minder van een bepaalde stof binnen te krijgen. Dit advies geldt ook voor andere stoffen die je liever niet binnenkrijgt. In ons eten en drinken zitten vele stoffen. Stoffen die we nodig hebben, zoals vitamines, mineralen, koolhydraten en vezels. Maar voedsel kan ook verontreinigd zijn met andere stoffen, zoals zware metalen of PFAS.
Het is niet te voorkomen dat we ook deze ongewenste stoffen binnenkrijgen, omdat ze nu eenmaal in ons milieu voorkomen. Of er ook sprake is van een effect op de gezondheid, hangt af van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen.
Eet zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf
Want gezond eten gaat over zoveel meer dan opletten voor verontreinigingen. Ook eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Het eten van 2-3 eieren per week als je vlees eet en 3-4 eieren als je geen vlees eet, past in een gevarieerde voeding.
sluiten
Heb je vragen over PFAS en je gezondheid?
Wil je meer weten over PFAS en je gezondheid? Neem contact op met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in je regio. Vul op de website van de GGD je woonplaats of postcode in om de GGD in je regio te vinden. Ook op de website van het RIVM kun je meer informatie vinden over PFAS.
sluiten