Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Paddenstoelen

Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels.

Er bestaan eetbare en giftige paddenstoelen. Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. Verhit paddenstoelen voordat je ze eet.

Zelf plukken in het bos wordt afgeraden: de kans op giftige soorten is groot.

Wat zijn eetbare paddenstoelen?

Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen.

Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Maar soorten als de oesterzwam, shiitake en cantharellen zijn ook vrij bekend. Ook de champignon kent verschillende soorten, zoals de reuzenchampignon, de kastanjechampignon en de portobello. 

Consumptiecijfers

Per jaar eten we ongeveer 1 kilo paddenstoelen. De meest bekende eetbare paddenstoel is de witte champignon. 

Bewaren van eetbare paddenstoelen

Bewaren doe je het beste in de koelkast. Paddenstoelen zijn in een papieren zak of plastic bakje 2 tot 3 dagen houdbaar. Bewaar ze niet samen met knoflook of ui. Ze kunnen de smaak daarvan opnemen.

Kun je paddenstoelen veilig eten?

Paddenstoelen zelf plukken

In de supermarkt en (groente)speciaalzaken zijn paddenstoelen meestal het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomer en het najaar groeien ze in het wild. Het wordt sterk afgeraden om zelf paddenstoelen te plukken in het bos. Giftige soorten zijn soms nauwelijks te onderscheiden van niet-giftige. 

Het eten van giftige paddenstoelen kan leiden tot ziekteverschijnselen, zoals diarree, braken en in hele ernstige gevallen is het dodelijk. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 100 meldingen van het eten van giftige paddenstoelen. De meeste meldingen gaan over kinderen van 1 tot 4 jaar, die een giftig exemplaar hebben gegeten. 

Bovendien is het volgens de wet op de meeste plaatsen verboden om paddenstoelen te plukken. Het zijn veldvruchten en daardoor eigendom van de eigenaar van de grond.   

Agaritine

Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten van nature de gifstof agaritine. Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken. 

Bacteriën

Het komt niet heel vaak voor, maar paddenstoelen kunnen bacteriën bevatten die je ziek kunnen maken. Bijvoorbeeld listeria wordt soms gevonden in paddenstoelen. Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet.

Bereiden en schoonmaken van paddenstoelen

Paddenstoelen kun je bakken, koken of frituren of in de oven bereiden. Omdat ze uit meer dan 90% water bestaan slinken ze snel, net zoals veel groenten. 

Paddenstoelen, zoals champignons, kun je het beste schoonmaken met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Zo blijft de kwaliteit en de smaak het beste behouden. Paddenstoelen zuigen makkelijk vocht op en daarom kun je ze beter niet afspoelen onder de kraan.

Zijn paddenstoelen gezond?

Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Paddenstoelen kun je goed gebruiken om te variëren met je groente. Ze zijn geen goede vleesvervanger. Een vleesvervanger moet eiwit, voldoende ijzer en voldoende vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Paddenstoelen bevatten wel eiwit en voldoende vitamine B1, maar te weinig ijzer. In paddenstoelen zit geen vitamine B12. B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren. 

Is er een keurmerk voor paddenstoelen?

Er zijn (kastanje)champignons, Shii-takes en oesterzwammen beschikbaar met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.