Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Maakt light-frisdrank dik?

Van af en toe een glaasje light-frisdrank word je niet vanzelf zwaarder. Er zit geen of minder suiker in dan in gewone frisdrank. Light-frisdrank drinken in plaats van gewone frisdrank kan daarom juist helpen om overgewicht te voorkomen.

In veel light-dranken is (een deel van) de suikers vervangen door zoetstoffen. Suiker levert energie en zoetstoffen niet of nauwelijks. Daarom krijg je met light-dranken vaak minder calorieën binnen dan met dranken met suikers. Door langere tijd meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, word je zwaarder. Je slaat dan de extra calorieën op als lichaamsvet.

Light en suikerrijke frisdranken: niet in de Schijf van Vijf

Zowel light-frisdrank als suikerrijke frisdrank tasten het tandglazuur aan door de zuren die erin zitten. Ook kunnen er in beide dranken calorieën zitten. Daarom staan ze niet in de Schijf van Vijf. Af en toe light-frisdrank is wel beter voor je gewicht dan suikerrijke frisdrank.

Liever water, thee en koffie

Water, thee en koffie zonder suiker blijven de beste optie. Er zitten geen calorieën in en ze tasten het tandglazuur niet aan. Daarom staan zij wel in de Schijf van Vijf. Ook zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken, en sojadrink staan in de Schijf van Vijf.

Video

In deze video leggen we uit wat light betekent en of lightproducten gezonder zijn.

Teaserafbeelding voor video ''