Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?

Alle soorten suiker worden door je lichaam op dezelfde manier verwerkt. Er is dus niet een soort beter dan een andere. In sommige producten uit de Schijf van Vijf zitten van nature suikers, zoals fruit en magere en halfvolle zuivelproducten. Aan veel andere producten is suiker toegevoegd door de fabrikant. Voor toegevoegde suikers geldt het advies: neem er niet te veel van. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je niet te veel suiker binnen.

Fruit

Welke soorten suiker zijn er?

Suikers bestaan uit 1 of 2 suikermoleculen. Voorbeelden van suikers zijn glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), sacharose (kristalsuiker) en lactose (melksuiker). Suiker komt van nature in producten voor. Zo bevat melk lactose en fruit glucose en fructose. Kristalsuiker wordt gewonnen uit suikerbiet en rietsuiker uit suikerriet. Toegevoegde suikers zijn suikers die fabrikanten toevoegen aan producten, of die je zelf toevoegt, bijvoorbeeld suiker of honing in je thee of yoghurt.

Wat doet suiker met mijn lichaam?

Alle soorten suiker, dus ook fruitsuikers, worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. In vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop zitten net iets minder calorieën omdat het ook water bevat.

Waarom is fruit wel gezond?

In fruit zitten suikers, maar ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten. Daarom ook is het advies om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.