Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn gezonde vleesvervangers als je meer vegetarisch wilt eten?

Als je een gezond vegetarisch gerecht wilt maken, kun je vlees of vis vervangen door bijvoorbeeld eieren, peulvruchten, tofu of tempé. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare vleesvervanger zoals een vegetarische burger, groenteburger, vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes, falafel of vleesstukjes.

Vegetarische burger met koriandersaus

Welke voedingsstoffen heb je nodig?

Vlees bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische keuze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 of vitamine B1 bevat. In ei, peulvruchten, tofu en tempé zit van nature eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes. Noten, zaden en pitten bevatten minder eiwit, maar wel voldoende ijzer en vitamine B1.

Waar kun je op letten bij kant-en-klare vleesvervangers?

Voor kant-en-klare vleesvervangers geldt dit niet altijd. IJzer en vitamine B12 worden soms aan deze vegetarische of vegan producten toegevoegd, maar lang niet altijd. Of dit is toegevoegd lees je op het etiket. Waar je ook op kunt letten is hoeveel eiwit en zout er in de vleesvervangers zit. Bij veel kant-en-klare vleesvervangers zit er niet genoeg eiwit in. Kies daarom voor een product op basis van soja, deze bevatten wel voldoende eiwitten. Wat betreft zout wil je liever niet te veel. Vergelijk daarom de hoeveelheid zout van verschillende producten en kies het product met het minste zout.

Video: Hoe kies je de beste vleesvervanger?

In deze video leggen we uit waar je op kunt letten als je een duurzame en gezonde vleesvervanger wilt kiezen.

Teaserafbeelding voor video ''

Check jouw vleesvervanger in de Kies ik Gezond-app

Wil je weten of een kant-en-klare vleesvervanger een gezonde keuze is en in de Schijf van Vijf staat? Kijk dan in de Kies ik Gezond app. Er staan maar weinig kant-en-klare vleesvervangers in de Schijf van Vijf. We raden daarom aan om vooral te kiezen voor ei, peulvruchten, tofu, tempé en noten. En ook hier geldt: varieer met de verschillende opties om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

Meer over hoe je minder vlees kan eten

Bekijk ook de pagina Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch? Hier lees je hoe je weekmenu eruit kan zien bij een vegetarisch, veganistisch of flexitarisch eetpatroon. En hoe je ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten, vitamine B1 en B12 en ijzer binnenkrijgt. Zoek je een vegetarisch recept, kijk dan in de receptenzoeker van het Voedingscentrum. In de encyclopedie lees je meer over vleesvervangers en de exacte criteria.