Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Verhogen eieren het cholesterol?

Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.

Eieren zijn rijk aan cholesterol. Dit kan leiden tot een kleine verhoging van je cholesterolgehalte. Maar minder verzadigd vet eten is belangrijker.

Vet maakt meer verschil

Voor een gezond cholesterolgehalte van het bloed is het vooral belangrijk om het verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk te houden. De hoeveelheid verzadigd vet in je voeding heeft namelijk een groter effect op het bloedcholesterolgehalte dan het cholesterol in voedingsmiddelen. Daarom wordt in voedingsadviezen de nadruk gelegd op het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding.

Hoe houd ik het cholesterolgehalte in mijn bloed laag?

Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in volvette kaas (48+), worst, vet vlees, volle melkproducten, koek, gebak, snacks en zoutjes. Zorg in ieder geval voor voldoende variatie in je eetpatroon en wissel eieren af met vis, vlees, zuivel en vleesvervangers. Kies bij zuivel en vlees voor magere varianten.