Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wanneer wordt voedingsadvies vergoed?

Van veel verschillende zorgverleners kun je voedingsadviezen of beweegadviezen krijgen. Dit is nuttig bij onder andere overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, astma en COPD. Wanneer ga je naar wie? En wat krijg je vergoed? Op deze pagina geven we een overzicht. Je kunt het beste via je huisarts de meest passende zorgverlener zoeken.

Hoe zit het met eigen risico?

Voor het grootste gedeelte van de zorg uit de basisverzekering betaal je een verplicht eigen risico van €385.

Wanneer geen eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico voor:

  • de kosten van de huisarts of bezoek aan de huisartsenpost.
  • verloskundigen en kraamzorg.
  • wijkverpleging en hulpmiddelen in bruikleen van de thuiszorg.
  • zorg- en tandartskosten voor jongeren onder de 18 jaar.
  • ketenzorg. Je kunt onder ketenzorg vallen als je diabetes, COPD of (een hoog risico op) hart- en vaatziekten hebt. Bij ketenzorg werken meerdere zorgverleners samen, zoals de huisarts en diëtist.

Overzicht vergoedingen

Klik op de 'plusjes' voor meer informatie. Wil je er zeker van zijn of je iets vergoed krijgt? Neem dan altijd contact op met jouw zorgverzekeraar.

Diëtist

Wanneer: voor dieetbehandeling (voedingsadviezen op maat)
De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte. De diëtist behandelt, adviseert en ondersteunt. Meer weten over wat een diëtist doet? Bekijk de video van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.
sluiten
Vergoeding: ja, bij geneeskundige doelen, zoals bij overgewicht (afvallen) en ziekten. En in aanvullende verzekering.

Vanuit de basisverzekering krijg je 3 uur per jaar vergoed als er een geneeskundig doel is, bijvoorbeeld bij: ondergewicht (BMI van 18,5 of lager), overgewicht (BMI van 25 of hoger), hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes, COPD, coeliakie, maag-darmproblemen, ondervoeding, kanker en (vermoeden van) voedselovergevoeligheden en -allergieën.

Er zijn verzekeraars die de diëtetiek volledig vergoeden met een aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekering. In de ketenzorg is er geen maximaal aantal uren. 

Ook zonder geneeskundig doel kun je altijd naar de diëtist, je krijgt het dan alleen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Let op: de kans is groot dat je in dat geval meer premie betaalt dan dat je vergoed krijgt vanuit de verzekering.

Kijk bij jouw verzekering naar de voorwaarden. Verzekeraars vragen soms om een verwijzing van de huisarts voor ze vergoeden.

De meeste verzekeraars hebben met bepaalde diëtisten een contract afgesloten. Bij die diëtisten krijg je dan 100% vergoed. Bij andere diëtisten moet je een deel zelf betalen. 

sluiten
Eigen risico: vaak wel. Geen eigen risico in de ketenzorg, onder de 18 jaar en bij een aanvullende verzekering

Je moet vaak het eigen risico betalen.

Je hoeft in de volgende gevallen géén eigen risico te betalen:

  • Als je in de ketenzorg zit.
  • Bij kinderen tot 18 jaar.
  • Wanneer je vanuit aanvullende verzekeringen naar een diëtist gaat.
sluiten

Praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH)

Wanneer: voor algemene voedingsadviezen

Een POH geeft algemene voedingsadviezen bij onder andere diabetes type 2, astma, COPD, hart- en vaatziekten en aan ouderen. Er zijn ook POH’s met een specialisatie voor psychische problemen: de POH-GGZ.

Voor uitgebreidere voedingsadviezen word je doorverwezen naar de diëtist. Een POH’er kan dus goed signaleren, algemeen adviseren en doorverwijzen als dit nodig is.

sluiten
Vergoeding: ja

Wanneer de huisarts jou doorverwijst naar de POH wordt dit altijd vergoed vanuit de basisverzekering.

sluiten
Eigen risico: nee
Je hoeft geen eigen risico te betalen.
sluiten

Gewichtsconsulent

Wanneer: bij afvallen of als je gezonder wilt eten, alleen als je gezond bent

Wil je afvallen of gezonder eten? Dan kun je ook naar een gewichtsconsulent aangesloten bij de BGN. Hier ga je naartoe met een BMI tot 35, een middelomtrek lager dan 88 centimeter voor vrouwen en 102 centimeter voor mannen én wanneer je verder gezond bent. Bij een BMI van 35 of meer, een te hoge middelomtrek of een medische aandoening of ziekte vanwege overgewicht kan een diëtist of je huisarts advies geven of je doorverwijzen voor de juiste hulp.

Je gaat niet naar een gewichtsconsulent als je om medische redenen moet afvallen. Je gaat er ook niet heen als je een aandoening hebt, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, prikkelbare darm syndroom of andere darmziekten, als er sprake is van ongewenste gewichtsverlies of wanneer je vanwege bijvoorbeeld een allergie een speciaal dieet moet volgen. In al deze gevallen ga je naar de diëtist. 

sluiten
Vergoeding: alleen soms in de aanvullende verzekering

De gewichtsconsulent krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel bieden een aantal verzekeraars een aanvullende verzekering aan voor de gewichtsconsulent. Deze vergoeding varieert, tot €500 euro per jaar. De gewichtsconsulent wordt alleen vergoed als deze is aangesloten bij de BGN. Deze gewichtsconsulenten hebben namelijk een opleiding gevolgd. 

sluiten
Eigen risico: nee
Eigen risico: nee
sluiten

Gecombineerde leefstijlinterventie

Wanneer: bij obesitas en bij overgewicht in combinatie met (risico op) hart- en vaatziekten en diabetes type 2

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma waarbij je advies en begeleiding krijgt op weg naar een gezond voedings- en beweegpatroon. Ook krijg je hulp en tips bij gedragsverandering. Tijdens dit programma krijg je 2 jaar lang begeleiding. Lees meer over de  gecombineerde leefstijlinterventie.

Je komt in aanmerking voor de GLI bij obesitas (BMI van 30 of hoger). En ook bij overgewicht (BMI van 25 tot 30) in combinatie met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (suikerziekte). Jouw arts kan je doorverwijzen. 

sluiten
Vergoeding: ja, bij doorverwijzing arts

Met een verwijzing van jouw arts krijg je de GLI vergoed uit de basisverzekering.

Er zijn momenteel 6 programma’s die je vergoed kan krijgen: Samen Sportief in Beweging, BeweegKuur, SLIMMER, Coaching op Leefstijl (COOL), X-Fittt GLI, Keer Diabetes2 Om. Een zorgverzekeraar kiest zelf welk van deze programma’s zij vergoedt.

sluiten
Eigen risico: nee
Je hoeft geen eigen risico te betalen.
sluiten

Psycholoog

Wanneer: bij een verstoorde relatie met voeding
Een psycholoog of psychiater kan jou helpen bij verstoord eetgedrag. Samen ga je op zoek naar de oorzaak en ga je werken aan het herstel van jouw relatie met voeding. Soms wordt er te weinig gegeten, soms te veel en soms worden periodes van afvallen afgewisseld met eetbuien. 
sluiten
Vergoeding: ja, bij doorverwijzing arts

Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar de GGZ. Afhankelijk van de ernst van de klachten word je doorverwezen naar de generalistische basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ.

Met doorverwijzing van de huisarts krijg je psychologische hulp vergoed uit de basisverzekering. De meeste verzekeraars hebben met bepaalde psychologen en psychiaters een contract afgesloten. Bij hen krijg je dan 100% vergoed. Bij andere psychologen en/of psychiaters moet je een deel zelf betalen.

sluiten
Eigen risico: ja
Voor psychologische hulp betaal je het eigen risico.
sluiten

Overige vergoedingen

Dieetvoedingen
Krijg je medische dieetpreparaten, bij- of sondevoeding voorgeschreven door je arts of diëtist? Dan krijg je dit ook vergoed. Dit gaat wel af van je eigen risico. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden tot €150 aan dieetproducten, zoals zoutarme kaas of glutenvrij brood. 
sluiten
Herstelzorg na corona

Houd je na herstel van corona ernstige klachten? De huisarts of medisch specialist kan in dat geval beoordelen of voor jou herstelzorg zinvol is. Dit kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. De herstelzorg wordt tot 1 augustus 2023 onder voorwaarden vergoed uit het basispakket. 

Lees meer over deze herstelzorg. 

sluiten

De volgende stap

Maak een afspraak met je huisarts om de juiste zorgverlener te vinden die past bij jouw hulpvraag. Ben je op zoek naar een diëtist of gewichtsconsulent bij jou in buurt? Zoek een diëtist of gewichtsconsulent.

Meer informatie

Gezond afvallen: de start
Voedingsadviezen bij verhoogd cholesterol
Voedingsadviezen bij hoge bloeddruk
Voedingsadviezen bij hart- en vaatziekten
Glutenvrij dieet bij coeliakie
Eten bij maag-darmklachten